Levegőbe nyúló üvegkilátó épül a Balatonnál
Egészen más szemszögből láthatunk majd rá a Badacsony sziluettjére -tette közzé a 24.hu.
Hamarosan újabb kilátó épülhet Fonyódon, melyről pompás kilátás nyílik a szemközti oldalon fekvő Badacsonyra. A Sipos-hegyi és a Várhegyi kilátók mellett ez lesz a déli parti település harmadik kilátója, melyről Hidvégi József, Fonyód polgármestere számolt be Facebook-oldalán.

Hidvégi József a Csodálatos Balaton megkeresésére elmondta, az üvegkilátó a Magaspart területén a partról az út fölé nyúlik majd, és egyedi panorámát kínál majd a Balatonra.

A magyar tenger partján szebbnél szebb kilátókból gyönyörködhetünk a Balaton és a környező táj szépségében. A mesterséges magaslatok közül az egyik legérdekesebb a balatonboglári Gömbkilátó, mely a település egyik emblematikus építménye. A Gömbkilátóhoz hasonlóan egyedi, különleges megjelenésű Balatonföldvár hajó alakú kilátója, amely a legmagasabb épített kilátó a tó partján. A két érdekes építmény mellett legalább harminc kilátó magasodik a Balaton körül más településeken.

A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, az északi parton 437 méter magasan emelkedő Badacsony nemcsak ízletes borairól és takaros parasztházairól nevezetes.

A látványos bazaltkúp tudományos szempontból is érdekes földtani képződmény, a harmadidőszaki bazaltvulkanizmus tanúhegye. A Badacsony ugyanis a közvetlen szomszédságában fekvő Szent-György-heggyel együtt tanúskodik az eredeti felszín magasságáról.

A déli parton fekvő Fonyódnak a Várhegyi Szépkilátó és a Sipos-hegyi kilátó mellett a közeljövőben megépülő lesz a harmadik ilyen típusú létesítménye, amelyből más szemszögből láthatunk rá a Badacsony sziluettjére.

Forrás: 24.hu

Kép: pixabay.com