Csodaszépen felújított óvodákat adtak át a gyerekeknek Kárpátalján

Az Óvodafejlesztési Program második üteme részeként február 19-én ünnepélyes keretek között újabb felújított óvodákat adtak át a kárpátaljai Dédában és Batáron – írja a karpatalja.ma.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy többszörösen jelképes ez az óvodaátadás. Ebben az évben, a munkácsi római katolikus óvoda átadása után, most két újabb intézményt avathattak, mely jól jelképezi, mennyire elfogadhatatlan körülmények között jártak a gyermekek óvodába. Most egy korszerűen felújított épület várja a legkisebbeket, mely minden magyar gyermeket megillet. Kiemelte a görögkatolikus egyház és az óvodapedagógusok áldozatos munkáját, és háláját fejezte ki, hogy van kinek építkezni.

Csodaszépen felújított óvodákat adtak át a gyerekeknek Kárpátalján 1

Biztosított mindenkit, hogy Magyarország mindig megbízható szomszédja volt Ukrajnának. Legyen szó védőoltásról, egészségügyi felszerelésről, szociális juttatásokról, a magyar kormány támogatni fogja a kárpátaljai magyarokat a rossz politikai államkapcsolat ellenére is. Továbbá mindent megtesznek azért, hogy elősegítsék a szülőföldön maradás lehetőségét.

– Ha elhisszük, hogy egy nemzeti közösségbe tartozunk itt a Kárpát-medencében, akkor a XXI. században elérhetjük, hogy Kárpátalján megéri magyarnak lenni.

Végezetül elmondta, hogy a száz év magány véget ért, egy erős és gyarapodó nemzet vagyunk, éljünk a határ bármely oldalán.

Demkó Ferenc, a Beregszászi Görögkatolikus Egyházkerület helynöke megszentelte az intézményeket és háláját fejezte ki a gondviselésnek, hogy felhasználta a magyar kormányt, a görögkatolikus egyházat, ezáltal eszközei lehettek az isteni kéznek.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja visszaemlékezett a tavalyi év pozitívumaira, az intézmények, rendelők felújítására, s reményét fejezte ki, hogy az idén hasonló változások mennek majd végbe.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke elmondta, hogy az óvodák már a nyár folyamán megkapták a módszertani csomagot és a technikai eszközöket, melyek segítségével a gyermekek keresztényként és magyarként kerülhetnek ki majd az óvodából.

Csodaszépen felújított óvodákat adtak át a gyerekeknek Kárpátalján 2

Pősze Sándor atya röviden felelevenítette a felújítási munkálatok eseményeit és örömét fejezte ki a rengeteg segítségért, támogatásért.

Végezetül Seres János esperes a Máté evangéliuma 7. fejezetéből olvasott fel, és az alapozás fontosságának hangsúlyozásával köszönte meg a magyar kormány támogatását.

Forrás és képek: karpatalja.ma