Több mint 1300 milliárd forintról született eddig döntés a Vidékfejlesztési Programban

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a kistelepülések is megkapják azokat az erőforrásokat, amelyek biztosítják a fejlődést, ennek része a kormány által elfogadott falusi CSOK is – jelentette ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A politikus kifejtette: a program célja a falvakban leromlott állapotú családi házak felújításának ösztönzése -tette közzé az Echo Tv.

Orbán Balázs kiemelte: a CSOK 2015-ben indult el és rendkívül népszerű. A kormány folyamatosan dolgozik a bővítési lehetőségeken.Eddig körülbelül 95 ezer tudta az eddigi konstrukciókat igénybe venni. Ebből nagyjából 45 ezer gyermek született vagy fog megszületni a számításaink szerint – fejtette ki.
Hozzátette: ehhez járul hozzá a hétpontos családi akcióterv, melyet Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelőn jelentett be. Ebben új elemek is vannak és a régi elemekre vonatkozó felhasználási feltételek is könnyebbé válnak.

Az államtitkár elmondta: a falusi CSOK-kal kapcsolatban a kormány a szerdai ülésen tudott döntést hozni. Eszerint idén, a Magyar Falu program keretében, 150 milliárd forintot kíván a kormány a legkisebb települések, falvak támogatására fordítani. Ennek az összegnek a fele célzott, kifejezetten közösségépítő programok, infrastrukturális beruházások és egyéb, a kormány által meghatározott célok szerinti támogatást jelent. Ezen felül még 50 milliárd forint jut az utak felújítására és a hiányzó 25 milliárd forint lenne a falusi CSOK kedvezmény.

Azokról a legkisebb településekről van szó, melyek népességmegtartás szempontjából problémásak. Mi pedig azt akarjuk elérni, hogy falvakban is jó legyen élni a jövőben és minél több fiatal válassza a jövőben a kistelepüléseken való életet.
Kiemelte: a kormány nem akarja megmondani, hogy hol érdemes élni, de ez életstílus közötti választás, ne pedig életminőség közötti választás legyen.
Mi úgy látjuk, hogy ezeken a kistelepüléseken rendkívül sok rossz állapotban lévő családi ház van. Ezért érdemes azokba invesztálni és az azokba való beruházást támogatni. A falusi CSOK-ban meghatározott 25 milliárdnak az a célja, hogy ezeknek a használt lakásoknak a felújítását támogassuk
– fogalmazott. Hangsúlyozta: a döntő különbség az, hogy nem új lakás építését, hanem használt lakás felújítását támogatják.
Példamutatóan bánik a magyar kormány a magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai emberekkel, akik menekülnek abból az országból. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban elmondta: a filozófia teljesen egyértelmű ez mögött. Mi abban gondolkodunk, hogy Magyarország egy olyan ország, amely biztonságot, védelmet nyújt a világon bárhol élő magyarok számára.
Hozzátette: ez az az felelősség, melyet a magyar állam minden magyar állampolgárért és minden magyar felmenővel rendelkezőért képes és szeretne is vállalni.

Velkovics Vilmos azon felvetésére, miszerint a baloldal ezt úgy állítja be, hogy a magyar kormány szervezi a bevándorlást Orbán Balázs úgy fogalmazott: magyar állampolgárokat és magyar felmenőkkel rendelkező honfitársainkat illegális bevándorlókhoz hasonlítani teljes mértékben felháborító.

Ebben az esetben az ellenzék az emberek, családok életével és biztonságával is játszik, mert akik úgy döntöttek, hogy elhagyják Venezuelát, felelősek a még ott élő rokonaikért, akik ezért komoly üldöztetésnek lehetnek kitéve.

Forrás: echotv.hu