Mindenki áldozattá válhat 7

1990-en óta február 22. a bűncselekmény áldozatainak világnapja. Ekkor tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, azóta számos országában ezt a napot az áldozatok világnapjaként tartják számon. A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület kezdeményezésének köszönhetően pedig 1993-óta immár Magyarországon is megemlékeznek február 22-én azokról, akik valamilyen bűncselekmény áldozatává váltak.

Ennek apropója kapcsán a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettesét, Rácz-Balog Renátát és a vásárhelyi Rendőrkapitányság rendőrfőhadnagyát, Mándoki Annát kérdeztük.

Mindenki áldozattá válhat

– Intézményünk nagyon fontosnak tartja, hogy időről-időre egy külső szakértő tudását és hozzáértését igénybe vegye annak érdekében, hogy a fiatalok tisztában legyenek a bűnmegelőzés minden egyes szakaszával. Így aztán Anna rendszeres vendég nálunk. Ugyanis a tapasztalataink azt mutatják, hogy az online világ lassan semmiféle határt sem ismer. Ez pedig minden szempontból károsan hat a diákokra. Viszont egy-egy ilyen és ehhez hasonló bűnmegelőzéssel és az online világban való létezéssel kapcsolatos előadás, mint, amilyen a mai is volt a felső tagozatosaink számára gondolkodásra készet. Sőt, nem csak gondolkodásra, hanem beszédre, őszinteségre. Minek után lassan, de biztosan kerülnek felszínre olyan történetek, esetek, amelyekről egyébként a nebulók többsége önmagától nem beszél. Főleg nem odahaza, a szülőknek. Ez pedig meglátásaink szerint azért van, mert ezt az egész rendszert egy fajta titkolózás és arctalanság jellemzi – kezdte gondolatait Rácz-Balog Renáta.

Mindenki áldozattá válhat 1

Hangsúlyozta, hogy nem csak a felső tagozatos tanulókat, hanem már egyre inkább az alsósokat is érinti a téma. Ennek okáért Mándoki Anna főhadnagy nekik is tartott már előadást. Illetve a márciusi hónap folyamán a szülőket is szeretnék bevonni abba, hogy minél kevesebb fiatalt érintsen a bűncselekmény elkövetése és áldozattá válása az online világ helytelen használatából adódóan.

– Szinte minden egyes bűnmegelőzéssel kapcsolatos előadás alkalmával azt látom, érzem és tapasztalom, hogy sokszor nincsenek tisztában a gyermekek azzal, hogy mit is jelent egy-egy bűncselekmény elkövetése. Nem tudják felmérni, hogy az adott helyzet milyen következményekkel és veszélyekkel jár. Sokszor diákcsínyként tekintenek rá. Viszont, ami rendkívül pozitív, hogy ezen előadások végére teljesen feloldódnak és befogadóvá válnak. Tanácsot kérnek, amit aztán meg is fogadnak. Ki kell emelnem, hogy Hódmezővásárhely országos szinten egy remek helyen áll, ami a bűnmegelőzést illeti a fiatalok körében. Ez pedig azért van, mert az oktatási intézmények nyitottak arra, hogy a prevenció létrejöjjön – mesélte a bűnmegelőzési tanácsadó, Mándoki Anna.

Mindenki áldozattá válhat 4

Mind ketten kiemelték, hogy nem csak a gyermek kell, hogy kellő bizalommal forduljon a szakértők és a szülők iránt, hanem a szülők, a pedagógusok és a szakértők is egy fajta biztonságot nyújtva kell, hogy ismertessék a bűncselekmények káros oldalát a számukra.

Vélhetően sokkal több zaklatás, online zaklatás és bűncselekmény történik ma Magyarországon, mint amennyi statisztikailag nyilvánosságra van hozva. Ennek egyetlen oka van, hogy az érintettek nem mernek beszélni róla.

Mándoki Anna, főhadnagy arra a kérdésre, hogy pontosan mi számít bűncselekménynek az internetes világban a következő választ adta;

– A zaklatás, legyen az üzenetekkel vagy képekkel elkövetett, a személyes adatokkal való visszaélés, ilyen-olyan formában, az interneten való csalás, ami alatt azt kell értenünk, hogy megveszünk valamit, amit aztán mondjuk nem szállítanak ki a számunkra online bűncselekménynek minősül – ismertette Mándoki Anna.

Mindenki áldozattá válhat 3

Mindenki áldozattá válhat 5

Mindenki áldozattá válhat 6

Fotó: Gémes Sándor