Márki-Zay Péter

Gőzerővel tarhál a mozgalomnak álcázott új ellenzéki pártja számára, egy vállalkozótól kapott is 100 ezer forintot borítékban. Az ellenzék „szemkilövető–kisnyilas” összeborulását mantrázza, és Orbán bukásáról ábrándozik. Teszi ezt napról napra sok száz kilométerre városától, távol polgármesteri feladataitól.

Hódmezővásárhely ideiglenesen Hódmezővásárhelyen állomásozó polgármestere kedden levezényelt egy gyors rendkívüli közgyűlést városában, ami szinte a meglepetés erejével hatott, tekintettel arra, hogy az általa gründolt Mindenki Magyarországa Mozgalom február 24-i budapesti zászlóbontása kapcsán országos haknikörútra indult.

Székesfehérvár, Budapest-Újpalota (vasárnap); Szigetszentmiklós, Budakeszi (hétfő); Kaposvár (szerda) és Budapest (vasárnap) a turbófokozatba kapcsolt „kormánybuktató” road show jelenlegi információink szerinti állomásai, itt múlatja tehát az idejét Vásárhely választott vezetője. Az országos nagypolitika színpadára csörtető politikus programjában enyhén szólva háttérbe szorulnak városa helyi ügyei, persze „kicsire nem adunk, nagy meg nem számít”, gondolhatja a magát Orbán Viktor kihívójának álmodó pártalapító. Aki választóinak továbbra is adós az értelmes magyarázattal, nagypolitikai szerepvállalása mennyiben szolgálja szűkebb pátriája érdekeit…

Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos

A Márki-Zay-hakni – egyébként feltűnően gyéren látogatott – produkciójának színpadi(as) elemei a jól megszokott „alapanyagokat” vonultatják fel: sötét diktatúra, putyinizmus, iszlamizmus, korrupció, állampárt, tolvajpárt, Fidesz-kommunizmus, vöröskönyv.hu, Biszku Bélák. Összefogásmantra, az egy(b)esült ellenzék mint alternatíva a (kisnyilas, antiszemita, rasszista) szélsőjobbtól a (szemkilövető) baloldalig, a cigányoktól a zsidókon át a Jobbikig. Aki nem akar (ideológiai alap nélkül) összefogni, az nem igazi ellenzéki, de még inkább áruló.

Márki-Zay a forradalom vízióját sem felejtette árván hagyott városában, revolucionista elképzeléseit a székesfehérváriak és a szigetszentmiklósiak előtt is megcsillantotta. Ja, persze úgy, hogy „óva intett” az erőszakos cselekményektől…

Sokak szerint akik forradalmat csinálhatnának Magyarországon, már kimentek Nyugatra, de „ez nem jelenti azt, hogy nem lesz forradalom, mert azért még élünk itt e hazán több mint 9 millióan, itt nem ezen fog múlni, […] nyilván nem zárnám ki az elméleti lehetőségét, hogy ennek (mármint az Orbán-kormányzásnak – a szerk.) valamilyen gyorsabb vége lesz” – fröcsögte Fehérváron.

Szigetszentmiklóson arról szónokolt, volt hazánkban is olyan forradalom, melynek során „ávósok lógtak a kandelábereken, az ablakokból, […] volt ilyen forradalom, melyre azóta is büszkén emlékezünk. Senki nem kívánja azt, ettől kell óva inteni, hogy erőszak, halál, bosszú, lincselés legyen Magyarországon, […], de ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, ki a felelős érte?” Hogy konkretizáljon is, így folytatta: „A Fidesz azt gondolja, ha az indulatokra, az emberek jogos követeléseire ha fedőt tesznek, […] ez a fedő egy ideig valóban eltakarja a problémákat, a forró vizet, de utána felrobban”.

Később azt is mondta, új ellenzéki pártja nem a forradalomra készül, „ami nem azt jelenti, hogy ha a Fidesz ezt a mostani hatalomgyakorlást folytatja, akkor nem lesz forradalom”. Szerinte a kormány mozgásterét az határozza meg, hogy az (új) ellenzék mennyi erőt mutat, „az erő lehet egy tüntetés, és lehetne egy forradalom is”, amiért persze nem az emberek a felelősök, hanem az aktuális hatalom…

A forradalmian új Márki-Zay-párt egyébként forradalmi módszerrel igyekszik megteremteni működésének anyagi alapjait: pénzt tarhál a fanoktól. Az elnök ezt már korábban nyilvánosságra hozta, székesfehérvári hakniállomásán pedig a részletekbe is beavatta közönségét. Úgy fogalmazott: adományozókat és támogatókat keresnek, azaz „az önök nagyvonalúságán múlik, hogy életképes helyi ellenzék legyen, és életképes országos ellenzéket építsünk”. Példaként állította a szimpatizánsok elé, hogy egy vállalkozótól borítékban kapott 100 ezer forintot, amit majd elkülönítetten vezetnek és nyilvántartanak. Az MMM – magyarázta – alszámlát fog nyitni az egyes településeknek, az egyes települések aktivista-hálózatainak, melyek majd „számla ellenében” vehetik fel a pénzeket a központból.

Végül is ez még mindig jobb, mint a zacskózás.