Borsos József: Mártély is áldozata a vásárhelyi lefejezésnek 1

Magyar Falu Programnak köszönhetően rengeteg fejlesztésre és beruházásra kerül sor Mártélyon. Borsos József, Mártély polgármestere a Rádió 7 Közös nevező című műsorában a jelenlegi és jövőbeni tervekről és azok megvalósításáról számolt be.

A polgármester elmondta, készülnek a Magyar Falu Program pályázatának lehívására és azok sikeres megvalósítására törekednek. Hozzátette, a kormányzati program támogatja a vidéken élőket és a települések fejlődését. A rendelkezésre álló forráskeretekből lehetőség nyílik arra, hogy az elmúlt évek beruházásait pótolják. Valamint olyan konstrukciókat kínál a részt vevő településeknek, amelyek előfinanszírozást tesznek lehetővé. Azaz nem kell a települési költségvetéseket extra terhekkel sújtani. Kiemelte, hogy rendkívül fontos számukra az idők során elhasználódott járdák, utak felújítása is.

A szolgálati lakások rendszerével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a program által új lakásokat alakítanak ki az intézményeikben dolgozó szakemberek számára. Kiemelt célként említette továbbá a faluház további fejlesztését. Amely azt jelenti, hogy a legnagyobb közösségi tér hőszigetelése, az épületgépészete, valamint fűtési rendszere is korszerűsítésen esik át a jövőben. A polgármester hozzátette, hogy a pályázat lehetőséget kínál további eszközbeszerzésére, mint például a rendezvényeken használt asztalok, székek és egyéb felszerelések újra cserélésre. Mártélyon az elmúlt időszak pályázatainak köszönhetően egy mini bölcsődét kívánnak létrehozni, mely a település megtartó erejéhez nélkülözhetetlen. Hét gyermek fogadására lesz alkalmas az épület, melyet idővel úgy alakítanak át, hogy több gyerek számára is alkalmas legyen. Az óvodafelújítás elsősorban az épületet érinti, ugyanis főként az óvodai sportok és kültéri eszközök fejlesztésében gondolkodnak. A Magyar Falu Program keretén belül egy sportpályával is szeretnék bővíteni az óvoda kültéri infrastruktúráját.

A mártélyi közfoglalkoztatási program az egyik legfontosabb szociális eleme a településnek. Ugyanis kezdetben 30 fő körüli volt a létszám, mely mára 18-ra csökkent. Ez az eredménye annak, hogy az elmúlt időszakban a közfoglalkoztatottak kiléptek az aktív munkaerőpiacra. Az általuk előállított termékeke a Általános Művelődési Központ konyhájára kerülnek, így helyben hasznosítják mindazt amit megtermelnek, ugyanis ez kiemelkedően fontos értékteremtő munka.

A polgármester kiemelte, hogy a téli rezsicsökkentés megkezdődött Mártélyon. A magyar kormány által biztosított keretösszeg erejéig, a beadott 111 kérelem feldolgozását követően elkezdődött a programban választható tüzelőanyagok beszerzése és kiosztása, mely jó ütemben halad.

A kulturális programokkal kapcsolatban Borsos József úgy nyilatkozott, hogy a civil szervezetek szerepvállalásának köszönhetően rendkívül aktív a kulturális élet Mártélyon. Nemrégiben a busójárással űzték el a telet, mely eredményesnek bizonyult a napsütéses idő tekintetében. Ide sorolta még az elmúlt hetek színvonalas báljait is. Hozzátette, hogy Tornyai János festőóriásra emlékeztek a hétvégén, akit rabul ejtett a táj szépsége, és javarészt Mártélyon alkotott. Bessenyei Ferenc neves művésszel kapcsolatban is számos rendezvényt szerveznek az idei évben. Továbbá gőzerővel készülnek a március 15-ei ünnepségre is, mely során megnyitják a mártélyi Pilvax Kávéházat, megidézve a márciusi ifjak kávéházi hangulatát.

Fotó: Promenad (archív)