Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - 13 órától élő! 5

Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő nem támogatta a költségvetést a keddi rendkívüli közgyűlésen, Nagy Ernő szocialista képviselő tartózkodott. Az ülésen az is elhangzott: az előző városvezetés idején volt olyan év, amikor kétmilliárd forintot tudtak működési költségből fejlesztésre fordítani, így megdőlt a polgármester állítása a korábbi évek költségvetéseivel kapcsolatban. 

Ismét a költségvetés megtárgyalására gyűlt össze a vásárhelyi képviselő-testület ma délután. Az ülés gyorsan vitába torkollott, mivel szóba került Márki-Zay Péter korábban többször elhangzott kijelentése, ami szerint az előző városvezetés a fejlesztési forrásokat működésre fordította.

Cseri Tamás (Fidesz) ezért arra kérte Varga Jánosné könyvvizsgálót, hogy mondja el, mi volt az akkori tapasztalat, ugyanis volt olyan év, amikor a város költségvetéséből 2 milliárd forintot tudtak a működési sorról fejlesztésekre fordítani. Varga Jánosné ráerősített erre, ami után Cseri Tamás azt mondta: akinek van füle, annak bebizonyosodott, hogy a polgármester nem állított igazat a korábbi évek pazarló költségvetéseivel kapcsolatban.

A szintén fideszes Benkő Zsolt szerint is megdőltek ezzel a polgármester híresztelései, majd a költségvetés megszavazása következett. A költségvetés főösszege 18 milliárd 926 millió forint, ami tartalmazza a Fidesz-frakció korábbi három javaslatát is. E szerint idén és jövőre a kórház 50 kórtermének felújítására 1-1 milliárd forintot költenek, elindul a Járható Vásárhely Program 300 millió forintból és folytatódik 2020-ban és 2021-ben szintén ennyi pénzből, illetve csökkentik a vállalkozások építményadóját 30 százalékkal.

A szavazáson igennel voksolt a Fidesz-frakció 9 tagja; míg Márki-Zay Péter, Kis Andrea és Molnár Lászlóné nemmel voksoltak. Nagy Ernő tartózkodott.

A közgyűlést követően Hegedűs Zoltán, a frakció vezetője sajtótájékoztatón elmondta: egy minden vásárhelyi érdekét képviselő, takarékos és végrehajtható költségvetést sikerült elfogadni, ami biztosítja a város működését és fejlesztését. – Az, hogy a polgármester nemmel szavazott, azt eredményezheti, hogy nem fogja elvégezni ezeket a feladatokat. Tavaly is sok döntést hoztunk, mégsem hajtotta azokat végre törvényi kötelezettségei ellenére sem – jelentette ki a politikus, aki valószínűnek tartja, hogy a most megszavazott fejlesztések is így járnak.

Elfogadták a költségvetést Vásárhelyen: egymilliárdot kap a kórház, indul a Járható Vásárhely Program

A testület arról is döntést hozott, hogy a polgármester kösse meg a támogatási szerződést a kórház vezetésével, indítsa el a Járható Vásárhelyt, illetve a márciusi rendes közgyűlésre terjessze be az adórendelet módosítását az adócsökkentés miatt.

Az ülésen történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

14:55: Vége a közgyűlésnek.

14:40:  Elfogadta a közgyűlés a költségvetést, amibe belekerültek a Fidesz-frakció javaslatai. Így 1 milliárdot ad a város a kórháznak 50 kórterem felújítására, 300 millió forintból elindul a Járható Vásárhely Program, és 30 százalékkal csökkentik a vállalkozások építményadóját. Igennel szavazott a Fidesz-frakció 9 tagja, nemmel voksolt Kis Andrea, Márki-Zay Péter és Molnár Lászlóné. Nagy Ernő tartózkodott.

Kószó Péter: remélte, hogy egy olyan költségvetés születik, amit minden vásárhelyi támogat majd. A kórházat 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején 20 ezer ember élőlánccal védte meg a bezárás elől. – 2015-ben ugyan átvette az állam a kórház működtetését, azonban az intézmény mindig a vásárhelyieké marad. Higgye el mindenki, hogy ezzel a döntéssel jobbá válik a kórház – részletezte a fideszes képviselő.

Márki-Zay Péter: a Fidesznek 9 éve volt, hogy ezt az intézkedést megtegye. A megszüntetett 300 kórházi ágyat miért nem hozták vissza?

Kovács László: orvosként mondja, hogy amit egyszer már megszüntettek, azt már nem lehet visszaállítani.

Márki-Zay Péter: ha ezt Imre József 120 évvel ezelőtt így gondolta volna, akkor ma nem lenne kórház.

Kószó Péter: ez egy cinikus megjegyzés volt. Mi az egész városért felelősek vagyunk, tegyen a polgármester is így.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - 13 órától élő! 4

14:37: A testület megszavazza, hogy átcsoportosítsák a Cseri Tamás által javasolt 155,5 millió forintot általános tartalékba.

14:31: Vita alakult ki Márki-Zay Péter és Hegedűs Zoltán között a költségvetési előterjesztésben szereplő kórháztámogatással kapcsolatban. A polgármester szerint nem igaz, hogy a Modern Városok Program által honvédkórház lesz a vásárhelyi kórházból, míg Hegedűs Zoltán szerint Márki-Zay nem tárgyal az illetékes minisztériumokkal, és nem élvezi a kormány támogatását, mivel hetente forradalmat hirdet.

14:20: Cseri Tamás: köszöni a polgármesternek, hogy szót kapott a könyvvizsgáló asszony. Akinek van füle, annak bebizonyosodott, hogy a polgármester nem állított igazat a korábbi évek költségvetéseivel kapcsolatban.

Márki-Zay Péter: nehéz helyzetben van most az önkormányzat, a bevételek még a kiadásokat sem fedezik. Régebben könnyebb volt a városvezetésnek, mint most. – Miért nem tudták kifizetni a 23 milliárdos adósságot és például felújítani a Rárósi utat? – kérdezte.

Benkő Zsolt fideszes képviselő: bebizonyosodott, hogy Márki-Zay Péter nem mond igazat a költségvetéssel kapcsolatban, csak félrebeszél.

14:06: Bárány Béláné Cseri Tamás bővítési javaslataira: képtelenség ennyi pénzt átcsoportosítani az általános tartalékra.

Hegedűs Zoltán, Fidesz-frakcióvezető: az áthelyezés nem jelenti azt, hogy azt később nem lehet majd visszahelyezni. Ha kell, visszateszik a tartalékból a pénzt.

Varga Jánosné: a rendszerváltás után évenként változott a pályázatok felhasználásának lehetősége, a 460 millió forint pedig nem elsikkasztott pénz, szó sincs arról, hogy ez a forrás elkallódott volna. – Több olyan év volt, amikor 2 milliárd forintot átcsoportosítottak működési sorról fejlesztésre – erősítette meg Cseri Tamás szavait a könyvvizsgáló.

13:45: Nagy Ernő szocialista képviselő: többször végigolvasta a költségvetési anyagot. Ilyen szerény költségvetést még nem látott, mióta képviselő. Az előző években keletkezett adósságok nagy terhet jelentenek a költségvetésben.

– Elfogadom a költségvetést, de tartom, hogy nagyon-nagyon karcsú – tette hozzá.

Kis Andrea alpolgármester: köszönet jár a Közgazdasági Iroda munkatársainak, hogy tavaly nem kellett igénybe venni rulírozó hitelt, amire évek óta nem volt példa.

Cseri Tamás: idén 25 millió forint lett beállítva működési tartalékra, ami tavaly 300 millió forint volt, ezért bővítsék ezt két költségvetési sorról 100 és 55,5 millió forinttal. – Önök azt mondják, hogy fejlesztési pénzekből csíptünk le működésre? – érdeklődött a fideszes képviselő.

Márki-Zay Péter: ha ez nem így lett volna, tavaly nem kellett volna 460 millió forintot visszafizetnünk.

Cseri Tamás: volt, amikor 2 milliárd forintot tudtunk áttenni működtetésből fejlesztésre. Meg kell kérdezni a könyvvizsgálót, mi volt a jellemző az előző városvezetés idején.

Kis Andrea szerint ez parttalan vita, mert volt olyan, hogy 460 millió forintos pályázati pénz nem volt meg a szükséges elkülönített számlán, hanem a főszámlára került.

Cseri Tamás: az utóbbi években szigorodtak a szabályok, addig jobban lehetett ezeket a pénzeket egyik helyről a másikra csoportosítani. Továbbra is kezdeményezi, hogy a könyvvizsgálót hallgassák meg. – Önök rendszeresen hazudoznak, befeketítik a képviselő-testületet – jelentette ki a politikus.

Márki-Zay Péter: akkor a 460 millió forint átcsoportosításának ügyében feljelentést tesznek, és a rendőrség eldönti, szabályos volt-e, vagy sem.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - 13 órától élő! 2

13:27: Kovács László, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke: Márki-Zay Péter tavaly február 25 óta rendszeresen hangoztatja, hogy az önkormányzat 850-860 millió forinttal tartozik a Belügyminisztérium felé, amit a város fejlesztés helyett működtetésre fordított. – Egy éve várok arra, hogy ezt a tévedést tisztázzam. Azt a pénzt a város működtetésre kapta, amiből fejlesztettünk, tehát nem tékozoltuk azt el – mutatott rá a fideszes képviselő, aki több pontot is kifogásol a költségvetési anyagban.

Feltette a kérdést: 2018-ban mennyi pályázatot adott be és mennyit nyert Vásárhely?

Márki-Zay Péter: ez tévedés, soha nem azt mondta, hogy fejlesztési pénz volt az, amit a Belügyminisztérium adott a városnak. Európai Uniós pályázat és a Modern Városok Program által érkezett pénzből azonban volt, amit működésre fordított a város. – Az idei évben 420 millió forintot kezdünk el visszafizetni a Belügyminisztériumnak – reagált a polgármester, hozzátéve, 2017-ben már 800 millió forintot visszafizetett a város. A mostani összeget már sikerült lecsökkenteni, és szerinte a tavalyi költségvetés nem volt jó.

– A pályázatokat illetően az évértékelőmben már beszéltem. A fejlődés nem állt meg, a város pályázott és pályázni is fog – mondta a polgármester, kiemelve, 2018-ban kilencszer több fejlesztés valósult meg Vásárhelyen, mint 2017-ben.

13:14: Varga Jánosné könyvvizsgáló: a tárgyalások során a képviselő-testület tagjai hangsúlyozták, hogy a gazdálkodásért ők felelnek. Ez már a harmadik előterjesztés, azonban mégis vannak érdekes tételei a költségvetésnek. – Az államtól való támogatás nem csökkent, azonban a működési költségek igen – jelentette ki Varga Jánosné, hozzátéve, a már egyébként is veszteséges önkormányzati cégektől nem kell bevételt várni.

Még elmondta, nem javasol hitelfelvételt a városnak, mivel a rulírozó hitelt például már az év végén vissza kellene fizetni. A költségvetés főösszege 18 milliárd 926 millió forint.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - 13 órától élő! 1

13:07: Mivel rendkívüli közgyűlést tartanak, így nincs lehetőség napirend előtti felszólalásokra. Az első és egyetlen nyílt napirend, a költségvetés következik.

Bárány Béláné, a Közgazdasági Iroda vezetője: már harmadik alkalommal készítették el a költségvetési tervezetet. Próbáltak racionálisan tervezni, és egy konszenzus alakult ki. Az eddigi évekhez képest ez a költségvetés egy olyan sajátosságot hordoz magában, hogy 2011-12-es belügyminisztériumi tartozást kell visszafizetni, amit havi szinten tesznek majd meg. Csökkennek továbbá az adóbevételeket, és a működési költségek sem elegendőek. További bevételekre lenne szükség.

13:05: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta a közgyűlést. A testület határozatképes, Grezsa István fideszes és Szabó Pál független képviselő nincs jelen.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - 13 órától élő!

12:48: Köszöntjük olvasóinkat a polgármesteri hivatalból! Még bizottsági ülést tartanak a díszteremben, utána kezdődik a közgyűlés.

Előzmény:

Ma tárgyalja újra a vásárhelyi közgyűlés a költségvetés elfogadását. A legutóbbi rendkívüli ülést ugyanis elnapolták, előtte pedig levették napirendről a témát.

Mint ismert, a Fidesz- frakciónak három javaslata van, amit szeretne, ha bekerülne a költségvetésbe: a vállalkozások építményadójának 30 százalékos csökkentése, a Járható Vásárhely Program elindítása 300 millió forintból, illetve a kórház 50 kórtermének felújítása idén 1 milliárd forintból.

Azt viszont nem csak a fideszesek, hanem az MSZP-s, jobbikos és független képviselők, valamint a bizottságok sem támogatják, hogy a város hitelt vegyen fel. Erről bővebben ITT írtunk.

Fotók: Gémes Sándor