Kallai Árpád: többen tisztelik, mint amennyien támadják a kórházat

Hiába voltak próbálkozások, nem sikerült aláásni a bizalmat a lakosság és a vásárhelyi kórház között – jelentette ki Kallai Árpád a Hegedűs Zoltánnal tartott fogadóóráján. Az egészségügyi intézmény igazgatója azt is elmondta, hogy áprilisban lesz újabb tárgyalás a kórházperben, amiben első fokon a bíróság elmarasztalta Márki-Zay Pétert.

Az online fogadóóra elején elhangzott: a hónap elején tartották meg Hódmezővásárhelyen a már hagyományos orvosbált, melyen több mint 8 millió forint gyűlt össze. Az összeget a kórház szemészeti ellátásának fejlesztésére fordítják.

Vásárhely azon kevés települések egyike, ahol a városvezetés és a kórház között nem együttműködés, hanem feszültség van. Márki-Zay Péter ugyanis tavaly tavasszal egy lakossági fórumon azt mondta: az életét kockáztatja az, aki bemegy a vásárhelyi kórházba. A kijelentésért Kallai Árpád beperelte, amiért tavaly decemberben a Szegedi Törvényszék első fokon elmarasztalta a polgármestert. A politikusnak az ítélet szerint jó hírnév megsértése miatt 800 ezer forintot kell fizetnie, illetve a perköltséget is neki kell állnia.

Márki-Zay fellebbezett, ezért áprilisban, immár másodfokon újabb tárgyalást tűztek ki. Kallai Árpád elmondta, a mai napig érthetetlen számára, hogy a polgármester miért bántotta meg a kórház lelkiismeretes 570 dolgozóját, és miért próbálta megingatni a bizalmat a betegek és az ápolók, orvosok között.

Utóbbi kapcsán megjegyezte, a Facebookon valaki egy oldalt indított a kórház nevében, ahol szintén lejárató hírek jelentek meg az intézményről. Ebben az ügyben is feljelentést tettek.

– A mindennapi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem sikerült aláásni a vásárhelyiek bizalmát. A betegforgalom nem csökkent, és még mindig többen tisztelik a kórházat, mint ahányan támadják – mutatott rá a főigazgató.

Szó esett arról is, hogy a Modern Városok Program által honvédkórházzá válik az egészségügyi intézmény. Ez azért fontos, hogy a laktanyában lévő mintegy 1500 katonának ne kelljen más városba utaznia, ha például alkalmasági vizsgálatra kell mennie. A fejlesztéssel a kórház sokoldalúbb lesz, azonban a több feladat nem érinti majd negatívan a civil lakosság ellátását.

A Fidesz-frakció javaslata, hogy a város idei költségvetéséből 1 milliárd forintot költsenek 50 kórházi kórterem felújítására. Hegedűs Zoltán elmondta, az utóbbi években a kormány 5,5 milliárd forinttal támogatta a kórház fejlesztését, ezért most az önkormányzaton a sor. Erről egyébként kedden tart közgyűlést a képviselő-testület.

Vannak, akik sokkalják ezt az összeget ennyi kórteremre. Kallai Árpád ismertette, olyan szigorú új előírások és feltételek vannak, amik megnövelik a munkálatok költségeit. Például megszabják, hány négyzetméteresnek kell lennie egy szobának, ezért bővítésre is szükség lenne majd. Ezt pedig nehéz kivitelezni, mivel nem egy-egy új szobát kell kialakítani, hanem a már meglévőket megnövelni.

A fogadóóra itt tekinthető meg:

Közzétette: Hegedűs Zoltán hivatalos oldala – 2019. február 17., vasárnap