Gyengeségből fakad a teljes ellenzéki összefogás kívánalma

Szükség lenne egy jó ellenzékre, azonban a jelenlegi még épkézláb kritikát sem tud megfogalmazni az Orbán-kormánnyal szemben – erről szólt a mai szombati Heti megfejtés a Rádió 7-ben.

A rádióműsor első témája a Jobbik válsága volt. Jeszenszky Zsolt vendégei, Gajdics Ottó és Apáti Bence elmondták, a Nézőpont Intézet múlt heti felmérése szerint a párt szavazótábora jelentősen megcsappant, és Sneider Tamás elnök már azt is belengette, hogy megszűnik az egykor nemzeti radikális politikai csoport. A médiaszakemberek szerint ez azonban csak híresztelés, amivel Sneider a saját pozícióját akarja bevédeni.

– A választópolgárok nagy része észrevette, mi lett a Jobbikból. A párt cukikampányon esett át, a baloldallal szövetkezik és közös jelölteket állít a liberálisokkal. Érthetetlen, hogy egyáltalán mit látnak benne a még jobbikos szavazók – fejtette ki Gajdics Ottó.

Hozzátette, egyébként az egész ellenzék ilyen: semmi alternatívájuk, elképzelésük nincs a jövőt illetően. Egyedül a Fidesz megbuktatása az, ami összetartja őket, és az „Orbán, takarodj”-on kívül még csak értelmes kritikát sem tudnak megfogalmazni, mivel kellene másképp irányítani az országot. Holott egy jó ellenzékre szüksége lenne a mindenkori Országgyűlésnek.

A kormányra mondják, hogy Európaellenes, miközben épp, hogy a Fidesz állított kerítést a határra a migráció megfékezésére, azaz Európa védelmére. Az ellenzéknek pedig egy eszköze lenne, hogy megszüntesse az illegális bevándorlást: legálissá tenné azt – hangzott el a Heti megfejtésben.

A műsor végén szó esett a napjainkban oly sokat emlegetett otthonszülésről is. A vendégek szerint minél messzebb van az anyától és a babától az orvosi segítség, annál nagyobb veszély, illetve érdekes, hogy ha például egy Márki-Zayné vezette szülésnél probléma merül fel, akkor éppen az a kórház nyújt segítséget, amit Márki-Zay Péter többször oly élesen bírált.