Fiatal Családosok Klubja: A családvédelmi akciótervbe nem lehet belekötni

Ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat, ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen? – teszi fel a kérdést Király Nóra. A Fiatal Családosok Klubjának alapítóját a kormány családvédelmi akciótervéről kérdeztük. Király Nóra szerint az akcióterv a lehetőségeket bővíti -írja a mandiner.hu.

Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának, azaz a FICSAK-nak az alapítója válaszol.

Jó lépések-e az Orbán Viktor és Novák Katalin által bejelentett családvédelmi akcióterv lépései?

A bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv, együtt azzal a sokszínű és nagyvonalú családpolitikai intézkedéssorozattal, ami immár a harmadik kormányzati ciklus óta bővül, színesedik, túlzás nélkül egyedülálló a világban!

Minden eleme azt üzeni, hogy a kormányzat meg kívánja állítani a hosszú ideje tartó demográfiai lejtmenetet és történelmi felelősségét átérezve minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa a kívánt gyermekek megszületését.

Mit várhatunk ezektől? Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?

Számunkra, fiatal családosok számára nem csak anyagilag, de erkölcsileg is fontos megerősítést jelent az új intézkedési csomag, azoknak a fiataloknak pedig, akik a jövőben szeretnének gyermekeket, óriási esélyt teremt! Aki szeretne, így tovább tud lépni személyes életében: akár a CSOK kínálta lehetőségek igénybevételével, akár kisgyermek mellett a „nagymama GYED-del”, vagy nagycsaládosként a régi autó lecserélésével. A négy vagy több gyermeket nevelő nők is érezhetik a társadalmi megbecsülést az élethosszig tartó szja-mentességgel. Mindez azt üzeni, hogy társadalmilag értékes és elismert dolgot tesz, aki gyerekeket vállal. Az intézkedések természetesen azt a legfontosabb célt szolgálják, hogy merjünk igent mondani a második, harmadik, negyedik gyermekre is – történelmünk során ehhez soha ekkora támogatást nem biztosított az állam. Most már tényleg csak rajtunk és az utánunk következő generációkon múlik, hogy mit kezdünk ezzel a lehetőséggel.

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Mit gondol a FICSAK az ilyen intézkedések kritikáiról? Elsősorban arról, hogy a kormány szülőgépnek tekinti a nőket, illetve hogy az ilyen lépések diszkriminálják az egyedülálló nőket, valamint a gyermeket vállalni nem akarókat?

Ezen intézkedések azoknak szólnak, akik családban, gyermekekkel képzelik el a jövőjüket, és nem titkolt céljuk belülről, a magyar családok segítésével és segítségével megoldani a demográfiai kihívásokat. Véleményünk szerint ezek olyan intézkedések, amikbe nem lehet belekötni, hiszen

ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat,  ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen?

Ugyanakkor ma hazánkban semmiféle kényszer nincs akár a gyermekvállalásra, akár a családalapításra. Ezek lehetőségek, amelyekkel vagy él valaki, vagy nem. Mi úgy gondoljuk, hogy minden ilyen, a lehetőségeket szélesítő, színesítő ajánlat ösztönzőleg hat a gyermekvállalásra, még akkor is, ha valaki nem él vele: mert egy bizonytalan, új élethelyzetben épp a családok biztonságérzetét, erkölcsi megbecsülését növeli. A FICSAK üdvözli a meghozott döntéseket, mert a gyermekek születésének ösztönzése és a családok helyzetének megerősítése nem pusztán politikai-, hanem sorskérdés.

Mi, a Fiatal Családosok Klubja, arra biztatunk mindenkit, hogy hozza meg a döntést, és korántsem csak az új támogatások miatt, hanem azért, mert mi tudjuk a legjobban, hogy érték a gyermek. A gyermekvállalás, a gyermekek nevelése nem csak a személyes kiteljesedés fontos útja, de minden magyar ember érdekét is szolgálja, függetlenül attól, hogy ő maga családos-e vagy sem. Reméljük, hogy minél többen élni fognak az új lehetőségekkel és a magunk részéről pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy az intézkedésekről és azok előnyeiről minél többen értesüljenek.

Forrás: mandiner.hu

Kép: pixabay.com