Áder János felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét 2

Áder János köztársasági elnök péntek este felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét a fővárosi Millenáris parkban a Budapest Táncfesztivál nyitógálája keretében.

Az államfő felidézte: csaknem 18 éve, 2001-ben a döntéshozókban felmerült, hogy a tánc közössége és közönsége Magyarországon elég nagy és erős ahhoz, hogy ez a művészeti ág ne csak “albérletben” legyen jelen a különféle színpadokon, hanem saját otthonra találjon. “A Nemzeti Táncszínház létrejötte azt üzente: a magyar táncművészet folyamatosan olyan értéket hoz létre, amely bőven megérdemel egy önálló intézményt” – fogalmazott. Az első idők kényszerű megoldásai és az elmúlt esztendők állandó vendégeskedése után most új korszak kezdődhet – mondta, hozzátéve: nagykorúságának esztendejében végre elkészült a nemzeti intézmény saját múltjához és hivatásához méltó játszóhelye.

Áder János felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét 1
Budapest, 2019. február 15.
Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita, valamint Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezetõ igazgatója (j2) és Varga Mihály pénzügyminiszter (j) a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes átadásán a Millenáris parkban 2019. február 15-én.
MTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök szerint az intézmény küldetése, hogy “képviseljen, teret adjon, bemutasson, elbűvöljön, neveljen és kezdeményezzen” amellett, hogy folyton fejlődő, inspiráló közeget teremtsen ott, ahol élvonalbeli, nemzetközi hírű magyar tánccsoportok adják egymásnak az öltözőajtók kilincsét.
“Olyan hely legyen, ahol a kultúrát alkotják, formálják, éltetik” – fogalmazott Áder János. A magyar táncművészet mestereiben pedig minden tudás, tehetség és lelkesedés megvan, hogy a puszta falak közé mindenkor maradandó élményt adó előadásokat varázsoljanak – zárta beszédét a köztársasági elnök Weöres Sándor A tánc című költeményét is idézve.

Áder János felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét
Budapest, 2019. február 15.
Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (b), valamint Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (b2), Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezetõ igazgatója (j2) és Zoboki Gábor, a Nemzeti Táncszínházat tervezõ építésziroda vezetõ építésze a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes átadásán a Millenáris parkban 2019. február 15-én.
MTI/Illyés Tibor

A péntek esti zárt körű nyitógála után a nagyközönség először szombaton veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét.

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet a Millenáris parkban ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra építettek át 4,6 milliárd forintos állami forrásból, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt tud befogadni.

A gálaműsorral kezdődő Budapest Táncfesztivál összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között.