Károlyi Hortenzia: hazánkban a cukorbetegség körülbelül egy millió embert érint

Életmód rovatunk keretén belül újonnan indított cikksorozatunkban ezúttal a cukorbetegséggel foglalkozunk. A témával felmerült kérdéseinket a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyász-diabetológus főorvosa, Károlyi Hortenzia válaszolta meg.

Mi az a cukorbetegség?

-A cukorbetegség: 7mmol/l vagy afölötti éhomi vércukor érték, vagy (és) étkezés után 2 órával 11,1 mmol/l-s VC érték. Ennek korrekt megállapítása nemzetközileg standardizált, szájon keresztül bevitt glukóz terhelési vizsgálat során történik, vénás vérből vett mintából. (A diagnózis megállapítására az ujjbegyből történő szúrással kapott eredmények nem elfogadottak.) A cukorbetegség a glukóz feldolgozásának zavara, szénhidrát anyagcsere rendellenesség.

Melyek azok a jelek, amelyek alapján egy átlag ember fejében meg kell, hogy forduljon az, hogy esetleg az adott tünetek, melyeket tapasztal a cukorbetegség egy típusára utalnak?

-Az 1. típusú cukorbetegség általában rövid időn belüli drasztikus jeleket okoz: fogyás, fáradékonyság, állandó szomjúság érzés, kiszáradás, szájszárazság, látási zavar, s ha ezzel még nem fordulunk orvoshoz, akkor hamarosan hányinger, hányás lép fel hasi fájdalommal, fura légzéssel kísérve, végül eszméletvesztés.
A 2. típusú cukorbetegség ezzel szemben “néma gyilkos”, gyakran akár hónapokig, netán évekig tünetmentesen zajlik és csak véletlenül derül ki (például munka, vagy jogosítvány alkalmassági vizsgálatok során), esetleg csak egy súlyos szövődmény kapcsán derül ki, hogy ez áll a háttérben (például szív infarktus, agyi infarktus, vagy esetleg súlyos húgyúti fertőzés, bőr furunkulus kapcsán).
Azonban, ha odafigyelünk magunkra igenis vannak jelei: fáradékonyság, szomjúság, netán megmagyarázhatatlan fogyás, nehezen gyógyuló kis sebek, bőr viszketés, látás élességének változása, néha kis remegések, ájulásig fajuló éhségérzet. De gondolnunk kell rá, és rendszeresen szűrésre járni, ha a felmenők között előfordult cukorbeteg, illetve elméletileg várható a megjelenése, ha sokat nő a testsúlyunk és kevesebbet mozgunk, mint előzőleg! Akiknek terhességi cukorbetegségük volt, szintén rendszeresen ellenőriztessék magukat, mert hajlamuk van rá.

Károlyi Hortenzia: hazánkban a cukorbetegség körülbelül egy millió embert érint 1

Milyen típusait különböztetjük meg?

-Alapjában két fő típusa van: az első feltétlenül inzulin függő, melynek autoimmun alapja van, és a második típus, mely nem inzulin függő feltétlenül és tulajdonképpen egy nagy “gyűjtőkosár”, amelybe sokféle eredetű cukorbaj bele fér. (Megjegyzem, ezt tudományosan mostanában tovább bontották, jelenleg hivatalosan a cukorbaj 5 típusát különböztetjük meg. Ez azonban inkább csak a szakembereknek szóló felosztás, és az eredetre, ennek kapcsán pedig a kezelési mód és készítmény megválasztására irányul.)

Mennyire gyakori a magyarok körében a cukorbetegség?

-Magyarországon, ahogyan az egész világon is, a betegség járványszerűen terjed, komoly nép-egészségügyi és gazdasági terhet jelent. A WHO szerint a Föld lakosságának 8,5%-a diabéteszes. Hazánkban körülbelül egy millió embert érint.

Megelőzhető-e a kialakulása és, ha igen, hogyan?

-Az egyes típusú cukorbetegség esetleges kivédésére többféle kutatás is történt, de egyenlőre ennek a betegségnek a megelőzése a gyakorlatban nem tekinthető realitásnak. a 2. típusú cukorbetegség kivédésére az egészséges, egyénre szabott megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, sportolás jelent konkrét megoldást. Vannak azonban genetikailag meghatározott, örökletes formák, melyeket nehezen tudunk “megállítani”, ám a hajlam konkrét megnyilvánulását kivédhetjük, illetve késleltethetjük testsúly kontroll, megfelelő étkezés és rendszeres mozgás segítségével úgyszintén. Vannak speciális esetek, hasnyál mirigy gyulladás, vagy műtét utáni állapotok, ilyenkor a cukorbetegség gyorsan kialakul és előbb-utóbb inzulin kezelés válik szükségessé. Ezek megelőzhetők az emelkedett vérzsír paraméterek rendezésével, szintén a korrekt étkezéssel és az alkoholnak csak mértékkel való fogyasztásával, ezzel kivédve a hasnyálmirigy megbetegedését.

Károlyi Hortenzia: hazánkban a cukorbetegség körülbelül egy millió embert érint 2

Mennyiben változtatja meg az adott betegség az adott személy életvitelét abban az esetben, ha diagnosztizálják?

-Ha kialakul a cukorbetegség, az mindenki életére nézve változást hoz. Az 1, típusú betegek (ők általában gyerekek és fiatalok a diagnózis kimondásakor), egész életükre inzulin kezelésre szorulnak, naponta többször kell mérniük a vércukrukat és adniuk magunknak az inzulint. Természetesen bizonyos elvek és rend betartás a szükséges az étkezésükben is, valamint ügyelniük kell a túl alacsony vércukor szint kialakulásának megelőzésére is. A cukorbetegség meghatározza a mindennapok tevékenységét számukra, illetve befolyásolja a pálya választásukat is. A nők esetében befolyásolja az anyaság vállalását, annak egészségügyi szempontból optimális körülményeinek megteremtését teszi szükségessé a születendő gyermek egészsége érdekében. A 2. típusú cukorbetegeket életmódi, étkezési változtatásokra kényszeríti, de ezek sok esetben a beteg kifejezett javára szolgálnak, ugyanis testsúly csökkenést, több mozgást és korszerűbb étkezési szokást jelentenek és rendszeres orvosi felügyeletet. Természetesen itt is fenn áll a munkahely megválasztásának fontossága, a szülés pillanatának optimalizálása, valamint rendszeres vércukor ellenőrzést, gyógyszeres, adott esetben akár inzulin kezelést von maga után. Nem beszélve a pár havonta esedékes vérvételekről, szemészeti, kardiológiai ellenőrzésekről, melyek bizony idő igényes tevékenységek ! És ugyancsak egy életen át!

Fontosnak tartotta még elmondani azt, hogy: A cukorbetegség igen nagy fontosságú, tekintve a tömeges jellegét és azt, hogy egy életre szól. Folyamatos kutatások történnek a még jobb kezelés, illetve a megelőzés érdekében. Megjegyzem, a kezelés alapja a megfelelő étkezés, nem annyira speciális diétát jelent, inkább tudatos étkezést, erre tevődik rá a gyógyszeres kezelés. Igen fontos a páciensek megfelelő oktatása a kezdetektől, végig vezetve őket egész életükön át. Folyamatos változások, új irányzatok, felfedezések jellemzik ezt az egészségügyi területet és ennek megfelelően folyamatosan tájékoztatjuk a pácienseket, kezelésük is ennek megfelelően időnként korszerűsítésre szorul.

És végül azt is kiemelte; A megelőzésben szintén igen fontos az oktatás, mely sokféle módon valósulhat meg: egyéni, csoportos foglalkozások, írott anyag, a médiában közvetített ismeretek. Engem igen foglalkoztatott, átéreztem edukáció fontosságát, átérzem a páciensek lelki állapotát, a sok információ befogadásának nehézségét és az az ötletem támadt, hogy írok egy olyan zenés színművet, mely ezt a célt szolgálja: oktat, de úgy, hogy közben szórakoztat, észrevétlen rengeteg valós, értékes információt közvetít a témában a nézőknek: cukorbetegeknek és nem-cukorbetegeknek egyaránt (megelőzés, kezelés, életmód, psychés problémák az egyénben és környezetében). A mű elkészült. A szövegkönyvet magam írtam, a zenét Döme Zsolt szerezte, a műben elhangzottak “hitelesítésére” tudományos szakértőket kértem fel. Reményeim szerint egyszer meg is valósul a színpadra állítása.

Károlyi Hortenzia: hazánkban a cukorbetegség körülbelül egy millió embert érint 3

Fotó: Gémes Sándor