Csökkentheti a hétszemélyes autók árát a kormányzati támogatás (videó)

Komoly üzenetet és segítséget kaptak a nagycsaládosok a kormányzattól az autóvásárlási programmal – állítja a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Az autópiacon akár meg is duplázódhat a hétszemélyes autók eladási száma. A vevők máris érdeklődnek! – írja a Blogstar.

A nagycsaládosok új autó vásárlásához 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak. A támogatás 3 gyerek után és legalább hétszemélyes új autóra vonatkozik, az autó árának legfeljebb 50 százalékára érvényes, és július 1-jétől lép életbe – jelentette be az intézkedést évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke az ATV Start műsorában azt mondta: mindez komoly üzenet és segítség a kormányzat részéről a nagycsaládosok számára. A szakember leszögezte: nem igaz, hogy ezzel a kedvezménnyel csak a jómódúak járnak jól, vagy hogy emelkedhetnének az árak az autópiacon; sőt: leginkább mérséklődésre lehet számítani.

Az autópiac ugyanis abszolút versenypiac. Amikor az elektromobilitást kezdte támogatni a kormány, akkor sem emelkedtek az árak, csak a hozzáférési lehetőség lett szélesebb körű – emelte ki.

Úgy folytatta: több gyerek esetében jellemzően nem túlságosan magas a családok egy főre jutó jövedelme, így ezek a famíliák a mobilitásukat általában használt, akár 8-10-15 éves járművekkel tudják megoldani. Ezeknek az autók azonban nem eléggé biztonságosak és üzembiztosak, a karbantartásuk, üzemeltetésük sokba kerül, ráadásul magas a károsanyag-kibocsátásuk. A kormány – fogalmazott – üzenetet küldött az érintetteknek: előnyben részesíti a biztonságot és a kedvezőbb üzemeltetést, a felkarolja a nagycsaládokat.

„Merjünk már örülni ennek!” – jegyezte meg Gablini Gábor.

Arról is beszélt, hogy az autópiacnak nem érdeke ezeknek a hétszemélyes autóknak az árát felemelni, sőt, a versenyhelyzet okán akár még kedvezőbb árakra is számíthat a célzott réteg. Úgy számolnak a szakértők, hogy a hétszemélyes járművek eladási száma a korábbi szint duplájára is emelkedhet, azaz az eddigiekhez képest évi 3-5 ezer járművel többet adhatnak el.

Az elnök kitért rá, az állami támogatás nem használható fel önrészként. Ezért, ha valaki 5 millió forintos autót akar vásárolni, ahhoz 20-30 százalék önrész, vagyis 1-1,5 millió forint szükséges a 2,5 milliós kormányzati támogatás mellett és az 1-1,5 milliós hitel mellett. Az érintett családok így 30-40 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatnak az új autójuk tekintetében, ami akár kevesebb is lehet, mint jelenlegi, használt járművük karbantartása, üzemeltetése.

„Ez a kormányzati támogatás tehát óriási segítség nélkül, hogy eladósítaná a nagycsaládokat” – húzta alá.

Jellemző a konstrukció iránti érdeklődése, hogy az autókereskedők már hétfő óta kapják a lakossági telefonokat a hétszemélyes autók kedvezményes vásárlási lehetőségével kapcsolatban.

Forrás: blogstar.hu
Fotó, videó: atv.hu