Asztalosnak adta ki magát – csalás miatt vádat emeltek ellene

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a harminckét éves, szegedi férfival szemben, aki 2016-2017-ben asztalos munkákat vállalt el, a megbízókat azonban becsapta, célja csak az átadott pénz megszerzése volt.

A vád szerint az elkövető 2016. február hónapja és 2017 szeptembere között különféle asztalos munkák elvégzésére szerződött Szegeden összesen hat sértettel. A vádlott elvállalta konyha beszerelését, padló, ajtó, ablak, parketta, lépcső javítását, asztal, szék felújítását, automata küszöb, TV állvány készítését. A vádlottnak nem volt képesítése az asztalos munkák elvégzésére. A vádlott a megbízóktól 60.000 forint és 530.000 forint közötti összegeket vett át anyagköltség címén, összesen mintegy 1.400.000 forintot. A vádlott a munkálatokat vagy egyáltalán el sem kezdte, vagy megkezdte ugyan, de az anyagköltségre átadott összeget eltulajdonította. Egy esetben a vádlott 200.000 forint értékű háztartási berendezést (mikrohullámú sütőt, fűrészgépet) is elvitt a megbízó ingatlanáról.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottat, többek között, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás, valamint sikkasztás bűntettével vádolja.

A 2018. július 1-től hatályos új Büntetőeljárási törvény lehetővé tette, hogy az ügyészség a vádemelés előtt a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét beismerő gyanúsítottal egyezséget kössön. Az egyezségben a kért büntetésben is megállapodik az ügyészség és a terhelt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal egyezséget kötött, amelynek megfelelően arra tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnál, hogy az egyezséget a bíróság hagyja jóvá és a vádlottal szemben 2 év börtönbüntetést szabjon ki, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre függessze fel.

Csongrád Megyei Főügyészség
Fotó: Illusztráció (pixabay.com)