Modern gépekkel bővült a mezőhegyesi ménesbirtok 5

Az elmúlt 20-30 év egyik legnagyobb beruházása valósult meg Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél: mintegy 3 milliárd forintból tudták korszerűsíteni a mezőgazdasági gépállományt és tárolószíneket is tudtak építeni. Ezeknek köszönhetően is arra az útra lépett a Ménesbirtok, amellyel európai szintű mintagazdasággá válthat.

2016-ban vásárolta vissza a Magyar Állam a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely előtte évekig magántulajdonban volt. Pap István Tibor vezérigazgató elmondta, 3 évvel ezelőtt meglehetősen leamortizált járművekkel kapták meg a céget, ezért vált szükségesség a gépállomány lecserélése. Most két, 1800 négyzetméteres géptároló színt és számos mezőgazdasági gépet mutattak be a sajtó megjelent részvevőinek. A járműparkot mintegy 2 milliárd forintból tudták korszerűsíteni. Továbbá 500 millió forint értékben fognak még érkezni új modern gépek, illetve még 500 millió forintból fogják tovább bővíteni az eszközparkot – írja a Makó Híradó.

Modern gépekkel bővült a mezőhegyesi ménesbirtok 4

Rózsa István műszaki igazgató elmondta: az erőgéppark most 14 darab traktorral gazdagodott – a legerősebb jármű 320, a legkisebb 100 lóerős. A munkagépek száma is gyarapodott: növelték a munkagépek munkaszélességét, így nagyobb és hatékonyabb munkát tudnak produkálni. Továbbá betakarítási eszközöket is vásároltak, négy darab kombájnt és kettő darab kukorica betakarítógépet. A vetés hatékonyságát is fejlesztették informatikai téren, a növényvédő gépsorra pedig 4500 literes, 30 méter munkaszélességű önjáró permetezőt is vásároltak, de tervek között szerepel nagyobb pótkocsik, vízszállító eszközöket és ekék beszerzése is.

Modern gépekkel bővült a mezőhegyesi ménesbirtok Modern gépekkel bővült a mezőhegyesi ménesbirtok 1 Modern gépekkel bővült a mezőhegyesi ménesbirtok 2 Modern gépekkel bővült a mezőhegyesi ménesbirtok 3

Fotók: makohirado.hu