Képek bizonyítják, micsoda luxusban éltek a Szeviép-vezérek 2

A Pesti Srácokhoz eljutatott képek bizonyítják, hogy amíg családok élete ment tönkre és vállalkozások sora dőlt be a Szeviép fizetésképtelensége miatt, ez idő alatt az MSZP-kormányzat és Botka László, szegedi polgármester udvari kivitelezőiként tevékenykedő Szeviép-vezérek luxusutakon, yachtokon mulatták az időt és tejben-vajban fürösztötték magukat és környezetüket – olvasható az Origon.

Egy megviselt, jelkód nélküli iPhone telefont jutatott el egy ismeretlen személy a Pesti Srácoknak, amiben számos kép bizonyítja, hogy amíg a csődre hivatkozva a Szeviép nyolcszáz alvállalkozóját nem fizette ki, a cégvezérek a világ legszebb helyein mulatják az időt hölgyismerőseikkel, családtagjaikkal luxuskivitelben.

Korábban is voltak pletykák arról Szegeden, hogy az egykori Szeviépesek aranyéletet élnek, de mindezidáig nem volt rá bizonyíték. A telefonban megbújó képek viszont most alátámasztják a korábbi híreszteléseket. Szórták a pénzt a luxusutakra, órákra, ékszerekre nameg az hölgyismerősök ruháira.

Képek bizonyítják, micsoda luxusban éltek a Szeviép-vezérek

Úgy tűnik, a szocialistákat kiszolgáló vezérek és főnökeik ízlése nem tér el egymástól. Mint köztudott, Botka László is előszeretettel visel Rolex karórát, a fényképek szerint ezt a high life életszínvonalat Botka csatlósai sem vetik meg. De nem csak a kinézetre költöttek, hiszen a csalásból szerzett pénzből élményt is vettek, méghozzá a legszebb helyeken: Dubai, Svájci Alpok, Maldív-szigetek Coco Beach, Bahamák, a Fülöp-szigetek, Dubrovnik, vagy épp a horvátországi Opatija, a görög szigetvilág, még pedig az egyik vádlott 64 lábas, Luca 2 nevű luxusyachtjának fedélzetén. A Pesti Srácok informátora szerint a vezérek között van olyan is, aki megfordult Thaiföldön.

Képek bizonyítják, micsoda luxusban éltek a Szeviép-vezérek 1

Az álom luxuskivitelben természetesen otthonról sem szorul ki, ugyanis az egyik vádlott körülbelül 400 milliót érő újszegedi villáját a legdrágább lakásfelszerelésekkel, dizájnelemekkel díszítették, akárcsak a szintén több százmilliót érő balatongyöröki nyaralót, mely előtt nyaranta a Szeviépes rendszámmal ellátott méregdrága autók szoktak sorakozni.

A haveroknak is csurrant-cseppent a jóból

A felvételeken szerepel egy másik vádlott, Pistrui László is, aki korábban azzal hencegett egy napilapnak, hogy az emeletes hajóval egy nyár alatt 5000 kilométert tett meg. Szegedi információk szerint a yachton megfordult a brüsszeli lejáratókampányok jól ismert szocialistája is

és több egyeztetés is zajlott Leisztinger Tamás akkori dubrovniki hoteljében a szocialista hátterű nagyvállalkozó részvételével. A szintén zűrös szegedi Ligetfürdő építését a Szeviép konzorciumban nyerte el a Sky Builder céggel közösen, ez utóbbi, hasonlóképp nem fizette ki alvállalkozóit egy beruházás során.

Egy út került annyiba, mint amiért az egyik alvállalkozó öngyilkos lett

Elnézve a képeket és a helyeket, ahol ezek az emberek élvezkedtek és több millió forintot vertek el, felmerül a kérdés vajon miért nem fizették ki a béreket az elvégzett munka után, amikor ezek az utak többe kerültek, mint a hátra hagyott számla.

Molnár István története szívbemarkoló, aki hitelre vett egy IFA teherautót, hogy fiával, azzal dolgozhassanak a szegedi villamosvonal-rekonstrukción. A férfinak csupán a néhány százezer forintot kellett volna kifizetni, ami körülbelül az egyik „hölgyismerős” bundájának ára, de ez nem történt meg. Az alvállalkozó a folyamatos stresszbe és megaláztatásba belebetegedett, rákos lett és meghalt, az adóságot a családjára hagyva.

A Szeviép ügynek gyakorlatilag egy halálos áldozata is van, méghozzá az az asztalos mester, aki az egyik vezér luxusvillájában végzett egyedi famunkákat. Neki nyolc millió forintot kellett volna kifizetni, de miután ez nem történt meg és bizonyossá vált, hogy csődbe megy, öngyilkos lett.

Mint ismeretes a MSZP-SZDSZ kormányok idején a minisztériumoktól, baloldali önkormányzatoktól, állami cégektől a Szeviép folyamatosan kapta a megrendeléseket és nyerte a közbeszerzéseket összesen 34 milliárd forint értékben. 2007 és 2010 között összesen 1,5 milliárd forint értékben talicskázták ki a pénzt a cégből, mielőtt felszámolták.

Az ügyészség minősített csődbűntett miatt emelt vádat Oltványi József, Baranyi Sándor és Pistrui László ellen. Első fokon, több éve tartó büntetőeljárás után néhány hónappal ezelőtt mindhármukat több év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Járásbíróság. Az ítélet még nem jogerős, a vádlottak jelenleg házi őrizetben vannak.

Forrás: origo.hu
Fotók: Pesti Srácok