Havasi Katalin: Az adóforintokat olyan fejlesztésekre kell elkölteni, amelyek mindenkinek a hasznára válnak

10,5 milliárd forint van fejlesztésekre Hódmezővásárhely idei költségvetésében. A Fidesz ennek 10 százalékát, 1,3 milliárd forintot a vásárhelyi polgárok három legsürgetőbb igényének kielégítésére fordítana. Ezekhez ragaszkodnak, a fennmaradó 90 százalék tekintetében azonban készek támogatni a polgármester terveit, a hitelfelvételhez azonban nem járultak hozzá, ahogyan egyébként a testület ellenzéki tagjai sem – mondta lapunknak Havasi Katalin, a kormánypárt hódmezővásárhelyi elnöke.

– Melyik három cél megvalósítását tűzték ki a Fidesz hódmezővásárhelyi képviselői a város 2019-es költségvetésében?

Havasi Katalin: A három célt egy kulcsszó köti össze: a biztonság. Elsőként a közlekedésé: a Járható Vásárhely Programot meg kell valósítani. A második a munkahelyek biztonsága: meg kell őriznünk a helyi vállalkozások versenyképességét. A harmadik, és egyben legfontosabb pedig az élet biztonsága. Javítanunk kell a gyógyulás körülményeit. A kormány 5 milliárd forintot költött el a vásárhelyi kórház műszerparkjára, a műtők és a diagnosztikai felszerelések fejlesztésére. Most a városon a sor, hogy 2 milliárd forintból légkondicionált, kényelmes és szép kórtermeket alakítson ki. A költségvetéssel összefüggésben alapelvünk, hogy nem hagyjuk eladósítani a várost. Nemet mondunk a hitelfelvételre, a látványberuházásokra, a választási osztogatásra, az önkormányzati ingatlanok elkótyavetyélésére és az önkormányzat gazdasági társaságainak privatizációjára.

– Miért éppen ezeket a célokat választották?

H.K.: A képviselő-testület az állammal összefogva az elmúlt évtizedekben mindig azt az alapelvet követte, hogy az adóforintokat olyan fejlesztésekre kell elkölteni, amelyek mindenkinek a hasznára válnak. Ezért korszerűsítettük a gyermekintézményeket a bölcsődéktől középiskolákig, ezért támogattuk a munkahely-teremtést, ezért építettünk lakásokat és uszodát, ezért újítottuk fel az utakat, a belvárost és a stadiont. Mi minden pályázati lehetőséget megragadtunk, hiszen a várost nem az elődeinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Sajnálattal látjuk, hogy ez a teremtő munka leállt. Az emberek most is becsülettel befizetik az adójukat, de ami épül, az a korábban megnyert pályázatoknak köszönhető. 2018 eredmények nélkül múlt el. Hiába ígérte a polgármester, hogy mindent megépít, amit a fideszes csapat vállalt, sőt annál többet is – semmi sem történt. Nem fogok lesüllyedni a polgármester alaptalan vádjainak és méltatlan személyeskedéseinek szintjére, de a kérdés attól még kérdés marad: hova tette a pénzt?! Vásárhely süllyed. Mi, fideszesek próbáljuk megmenteni, a közgyűlésen méltatlan körülmények között is kiállunk a vásárhelyiek érdekei mellett.

– Mitől lesz több munkahely?

H.K.: Sokan azt gondolják, hogy idejön egy multi, és vele a jó fizetés, a kevés munka Kánaánja. Ez tévhit. A multi nem kötődik Vásárhelyhez, neki csak a profit számít. Emlékezzen a dohánygyárra: azonnal tovább állt, amikor máshol olcsóbb munkaerőt talált. Természetesen mi is keressük annak a lehetőségét, hogy egy nagy és felelős céget hozzunk a városba, de közben a helyi vállalkozásokat is erősíteni kell, mert ők kiszámítható megélhetést adnak. Ehhez, a munkahelyek megtartásához és a bérek emeléséhez adócsökkentésre van szükség. Ezért szeretné a közgyűlési többség a vállalkozások építményadójának 30 százalékos mérséklését.

– Az útfejlesztéseket is említette.

H.K.: Alig van olyan vásárhelyi család, amelyben nem történt kisebb-nagyobb baleset az utak állapota miatt. Sok száz lakossági fórumon elmondták a polgárok, hogy elvárják az utak és a járdák felújítását. Ez sokkal több embert foglalkoztat, mint a politika. Mi, fideszesek tudjuk ezt. A polgármesternek ez is csak kampánykérdés és kommunikációs feladat. Őmiatta 2018-ban egyetlen kapavágás sem történt a Járható Vásárhely Programban, ami összesen egymilliárd forintból valósítható meg, de kompromisszumkészségünkről tanúbizonyságot téve három évre elnyújtottuk, ezért évente csak 300 millió forintba kerülne. Ennek keretében újulhatna meg például a Rárósi út is. A polgármester azonban egyszerűen nem hajtotta végre a közgyűlés törvényes határozatát. Elszabotálta. Csak remélni tudom, hogy nem azért büntette a lakókat, mert mi javasoltuk az utcáik felújítását.

– A kórházban milyen fejlesztésekre költenének idén?

H.K.: Elsősorban orvos vagyok, és nem politikus. A hivatásom minden nap emlékeztet arra, hogy a betegség nem válogat. Soha sem tudjuk, hogy mikor, melyikünk kerül sorra. Az elmúlt években új épületrésszel és modern diagnosztikai, illetve műtéti eszközökkel gazdagodott a kórházunk. A gyors és teljes gyógyuláshoz azonban az orvoson, a nővéren vagy az altatógépen kívül jól fertőtleníthető, légkondicionált, nyugalmas és szép kórtermek is kellenek. Ez nem kis költség, de szükség van rá. Nyakunkon a globális felmelegedés, nyaranta 45 fok is lehet.

– Ha már a gyógyításnál tartunk: a polgármester cégvezetői és a felesége szülésznői érintettsége miatt manapság Vásárhelyen is élénk vita bontakozott ki az intézményen kívüli szülésről. Kifejezetten mint orvost kérdezem, hogy mit gondol erről?

H.K.: Kényes kérdés. Fontos kijelenteni, hogy a hagyományosnak vagy hivatalosnak nevezett orvoslás tényeken, kutatásokon és evidenciákon alapul, míg az alternatív „gyógyítás” szóbeszéden, feltételezéseken, és bizonytalan, nem általánosítható megfigyeléseken. Az emberi szervezet csodálatosan bonyolult. minden mindennel összefügg benne. Ezért ismerkedünk vele mi, orvosok összesen 11 évig, mire egyáltalán elkezdünk gyógyítani, de utána is egész életünkben tanuljuk. Egy orvos végzettségű szülész ismereteit nem lehet néhány hónap vagy év alatt összeszedni. Ezt a törvények is szigorúan szabályozzák. Egy orvos csak akkor vezethet le szülést, ha minden ehhez szükséges vizsgát eredményesen letett, szülészeti osztály pedig abban a kórházban nyitható, ahol szülészek, sebészek, intenzív orvosok, gyermekorvosok, műtők, lélegeztető gépek és egyéb felszerelések is rendelkezésre állnak. Ezeknek köszönhető, hogy ma már sokkal kevesebb gyerek és anya számára jelent életveszélyt a szülés, mint nem is olyan rég. A szülés és a születés azonban még mindig az élet egyik legveszélyesebb pillanata, ezért magát és gyermekét is óriási kockázatnak teszi ki az az anya, aki elutasítja a magas színvonalú kórházi ellátás biztonságát. Nagyon helyes, hogy a törvény csak a teljesen problémamentesnek ígérkező esetekben engedélyezi az otthonszülést, de még akkor is előfordul, hogy nem jól mérik fel a helyzetet. Ezért jó tudni, hogy a mentő, a kórház az őt elutasítók számára is készenlétben áll, és megmenti a szülő, a gyerek életét, ha kell. Vásárhelyen 2016-ban minden ötödik otthonszülésnél szükség volt orvosi beavatkozásra! A kockázatot természetesen tovább növelné, ha valaki úgy beszélné rá a családokat az otthonszülésre, hogy alapvető egészségügyi ismeretekkel sem rendelkezik, és szektás elveket vall. Ha ilyen előfordulna, az nagyon rossz fényt vetne azokra a bábákra is, akik megfelelően felkészültek az intézményen kívüli szülés levezetésére. Őszintén remélem, hogy csupán anyagi vagy politikai érdekből egyetlen otthonszüléssel foglalkozó vállalkozás volt vagy jelenlegi vezetője sem állítana valótlanságot a kórház nyújtotta biztonságról.

– A K-vitamin kérdésében is állást foglal?

H.K.: A K-vitamin életmentő. Minden újszülöttnek már a születésekor meg kell kapnia. Ezt a Csecsemő és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium is kimondta, konkrét adatokkal, kutatási eredményekkel alátámasztva. A kórházakban meg is kapja harminc éve mindegyik gyerek. Ellenkező esetben 1 hetes és 6 hónapos életkor között akár intracranialis vérzés, ismertebb nevén agyvérzés is bekövetkezhet. Nincs külön kórházi vagy kórházon kívüli protokoll erre. Mindegy, hol születik, minden gyermek számít, minden gyermek élete fontos!

– Az oltásellenességről mit gondol?

H.K.: A védőoltás az emberi gyógyítás legnagyobb vívmánya. Milliárdok életét mentette és menti meg. Az Amerikai Egyesült Államok kilenc államában most kanyarójárvány dúl. Ez döbbenetes hír. Ezt a veszélyes betegséget ugyanis ott 19 éve megszűntnek nyilvánították. Azóta azonban egyre több amerikai szülő nem oltatta  be a gyerekét, kitört a járvány, és most rendkívüli egészségügyi állapotot kellett hirdetniük. Európában ugyanez a helyzet, az oltásellenesek miatt több mint negyvenezren kanyarósak lettek. Sokan meg is haltak, köztük számos gyerek. Tavaly a hódmezővásárhelyi kórházban is zárlatot kellett elrendelni olyan Romániából érkező páciensek miatt, akiket nem oltottak be a hazájukban. Az oltásellenesség egy szektákra jellemző, áltudományos, rendkívül felelőtlen, ön-, és közveszélyes hóbort.