Még mindig nincs költségvetés Vásárhelyen, elnapolták a közgyűlést

A fideszes képviselők közül csak Cseri Tamás és Hegedűs Zoltán jelent meg a kedd délutáni vásárhelyi közgyűlésen. Véleményük szerint a költségvetési tervezet olyan állapotban van, hogy még a bizottságok elé sem érdemes tárni.

Elnapolta Márki-Zay Péter polgármester a ma délutáni közgyűlést, mivel a testület határozatképtelen volt. A többségi Fidesz-frakcióból csak Cseri Tamás és Hegedűs Zoltán képviselők jelentek meg. A költségvetést így legközelebb február 19-én, kedden 13 órakor tárgyalja a grémium.

A közgyűlés előtt Cseri Tamás és Hegedűs Zoltán sajtótájékoztatót tartott. – Tegnap délután kaptuk meg a költségvetés módosított anyagait, amiket éjszaka minden képviselő átnézett. Reggel egyeztettünk, és arra jutottunk, hogy a tervezet jelen pillanatban tartalmilag és formailag is rengeteg hibát tartalmaz, ezért még a bizottságok elé sem érdemes vinni. Ezért döntöttünk a polgármesterrel az ülés elnapolásáról – fejtette ki Cseri Tamás.

Még mindig nincs költségvetés Vásárhelyen, elnapolták a közgyűlést 1

A képviselő hozzátette, a polgármesteri hivatal a tervezetben a bevételi oldalt irreálisan megnövelte, miközben lehet, hogy ez vagyonvesztést okozna a városnak. A Fidesz javaslata, hogy inkább a kiadási oldalt húzzák vissza, ami által takarékossá válna a költségvetés.

Hegedűs Zoltán kijelentette, az az érdekük, hogy olyan költségvetés legyen, ami mindenki érdekeit képviseli majd. – Az egyeztetés békés, konstruktív hangulatban telt, így reméljük, hogy jövő hét kedden már egyhangúlag elfogadhatjuk a költségvetést – mondta el a frakcióvezető.

Előzmények: 

A pénteki rendes közgyűlésen nem sikerült megegyezni a 2019-es költségvetés megalkotásáról, ezért azt a polgármesteri hivatal újratervezte, és a közgyűlés elé tárja.

A többségi Fidesz-frakció, az MSZP-s, jobbikos és független képviselők, valamint a bizottságok sem támogatják, hogy a város hitelt vegyen fel. Erről bővebben ITT írtunk.

A frakciónak három javaslata van, amit szeretne, ha bekerülne a költségvetésbe: a vállalkozások építményadójának 30 százalékos csökkentése, a Járható Vásárhely Program elindítása 300 millió forintból, illetve a kórház 50 kórtermének felújítása idén 1 milliárd forintból.