Családbarát szülészetek kialakításával növelhető a gyermekvállalási kedv

A Rádió7 szerda délelőtti műsorában a szülés volt a téma, ahol egy vitás kérdést is érintettek – írja a Vásárhely24.

A Közös nevező vendége dr. Apró György szülész-nőgyógyász, egyetemi magántanár volt, aki mögött már 50 éves szakmai tapasztalat van. A műsorban a nő lelkében, testében végbemenő változásokról, a szülés körülményeiről és a különböző kockázatokról is beszéltek.

Dr. Apró György a várandósságot a nő életének egyik legszebb és legfontosabb időszakának nevezte, hozzátéve, a szülésnél az a cél, hogy a kicsi és az anyuka is egészséges legyen. Mint mondta, nagyon sok kockázati tényezőt figyelembe kell venni: az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint naponta 1370 nő veszti életét, mert terhességgel kapcsolatos szövődmények léptek fel.

Az otthonszülés tekintetében igen sok vita volt és van napjainkban is. Kiemelte, a viták egy engedékeny törvényt eredményeztek: a várandós hölgy megválaszthatja, hogy intézményben, vagy otthon szeretne-e szülni. Ugyanakkor az otthonszülésnél igen szigorú a szabályozás, nem is mindenki élhet ezzel a lehetőséggel (csak néhány példát említve: akiknél szövődmény lépett fel, magas a vérnyomása, vagy terhességi cukorbetegsége van).

Emellett az életkor emelkedésével a lehetséges kockázatok is növekednek. „Negyven év felett biztos nem ajánlanám az otthonszülést.” – emelte ki a szülész-nőgyógyász.

Hozzátette, a szakmai álláspont nem helyesli az otthonszülést. Kihangsúlyozta, ő – társaihoz hasonlóan – sem csípőből utasítja el az otthonszülést, a probléma az, hogy a születéssel kapcsolatos kockázatok igen magasak. „Abban bízni, hogy egy szövődmény elmarad, csak azért mert én remélem, azt hívja a jog luxuriának. Úgy gondolom, hogy az otthonszülést vállalni, ebbe a kategóriába tartozik.” – mondta el.

Ellenérvként gyakran elhangzik, hogy kórházi körülmények között is történnek halálesetek, ám dr. Apró György emlékeztetett arra, hogy ennek kockázata két nagyságrenddel kisebb intézményi körülmények között, mint otthon.

A szülész-nőgyógyász egyet értett azzal, hogy az intézményi körülmények ridegebbek, és hogy az orvosi társadalom sem homogén: különböző szakemberekkel találkozni, ám, tette hozzá, hiba azt feltételezni, hogy minden szülész orvosból hiányzik az empátia.

Szakmai szempontból a vita az életet veszélyeztető, elháríthatatlan tényezők körül zajlik. Ha komplikációk lépnek fel, négy-öt perc áll rendelkezésére az orvosnak. Akivel otthon fordul ilyesmi elő, annak esélye sincs rá, hogy megkapja a szükséges ellátást. A szülész-nőgyógyász úgy véli, hogy viták, játszmák helyett, észérvek kellenek, de meg kell érteni az érzelmi motivációkat is.

Szerinte azokat a problémákat is el kell hárítani, amik az intézeti szüléstől tartják vissza a kismamákat. „Erre két évtizede komoly próbálkozások történnek.” – tette hozzá. Az empátia is például egy olyan része ennek a szakmának, ami nélkül nem megy.

Dr. Apró György a szülést követő eseményekről is beszélt a kórház tekintetében. Elmondta, az anyuka két órahosszát tölt a szülőszobán megfigyelés mellett, utána kerül a gyermekágyas osztályra, ahol a legtöbb intézményben ma már együtt marad az újszülöttjével. A szoptatási rend napjainkban rugalmasabb, mint korábban, jobban alkalmazkodnak a kicsi és anyuka igényeihez. Emellett az egészségi állapotukat is folyamatosan ellenőrzik.

Az otthonszülésnél és a kórházi szülésnél is az a cél, hogy minden rendben menjen. Dr. Apró György szerint az otthonszülést pártolók, és az azt elvetők között a megoldás a párbeszéd lenne. „Nem ajánlatos olyan körülmények között szülni, ahol nem sikerülhet a maximális biztonságnak a nyújtása.” – jelentette ki.

Dr. Apró György szerint a kártérítési összegek utáni hajsza, és az orvosokat ért vádak miatt az orvosok egyre inkább védekezők lesznek, ami szintén forrása az olykor tapasztalható ridegségnek.

Forrás: vasarhely24.com