Nívós workshopot tartott ma a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány

Magas színvonalat képviselt ma Szegeden a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítvány szervezésében megtartott workshop, amelyet az Angliából érkező Inga Warren tartott.

Mivel az alapítvány tagjai már tudják, hogy bármikor, bárkihez érkezhet korábban a gyermek és nekik a legnagyobb biztonságot az osztályon dolgozó nővérek és orvosok adják, ennek okáért megalapulásukkal és munkájukkal rendszerint mindent megtesznek hát annak érdekében, hogy a szakemberek minél több információ és gyakorlati tudás birtokában juthassanak. Ezen apropó kapcsán került ma megrendezésre a Fine nevet viselő workshop is.

Nívós workshopot tartott ma a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány 5

– A Fine néven futó program egy angol oktatási program, amely egy a koraszülött fejlődést támogató és kapcsolatorientált programnak felel meg. Ami azt jelenti, hogy azok a fajta ellátási metódusok, amelyek nálunk Magyarországon működnek egy-egy koraszülött ellátásában, még inkább a koraszülöttek idegrendrendszerének megóvására összepontosítsanak. Erre az elmúlt évtizedben számos új tanulmány jött létre. Ezek példát mutatnak arra, hogy egy korábban érkezett kisbaba idegrendszeri fejlődését mi az, ami támogatja és, hogy mi csökkentheti azokat a stressz forrásokat, amelyek őket érintik a koraszülöttségük miatt. A kapcsolatorientációs rész pedig a szülök és a család bevonására koncentrál. Ugyanis nem csak a szakemberek, hanem a szülők és a család is rendkívül nagy szerepet játszanak mindebben – fejtette mindezt ki Monostori Dóra, az alapítvány mentorházprojektjének szakmai vezetője.

Nívós workshopot tartott ma a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány 2

Aki azt is hangsúlyozta, hogy azoknak a szülőknek, akiknek gyermekik korábban jönnek világra egy teljesen más bánásmódot kell elsajátítaniuk, mint mondjuk azoknak, akiknek gyermekeik normál időben, normál súllyal és hosszal születnek. Tehát az egészségügyben dolgozóknak óriási szerepük van abban, hogy megtanítsák a szülőket minderre.

Elhangzott még az is, hogy a képzés, amelyet az orvosok és nővérek elsajátíthatnak két szintből áll. Az első szint két napot vesz igénybe, ahol úgy elméleti, mint gyakorlati oktatásra is sor kerül. A második szinten pedig már az elsőt kiemelkedően teljesítők közül kerülnek majd ki az oktatók. Akik aztán a csoportos foglalkozásokat felügyelik majd.

Nívós workshopot tartott ma a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány 3

A térségben 8-9%-os a koraszülöttek aránya.

Rádi Kata, az alapítvány alapítója kiemelte, hogy az eseményre a Széchényi 2020 program keretén belül került sor, melynek célja nem más, mint az akut ellátás intenzív osztályaiban bevezetni ezen személeteket a koraszülött babák ellátásba, valamint, hogy olyan mentorokat képezzenek ki ezáltal, akik a korábban született gyermekek szüleinek lelki támaszt nyújtanak a nehéz időszakban.

Nívós workshopot tartott ma a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány 4

Fotó: Szilágyi Gergely