Olasz Dénes és Márki-Zay Péter

Csúnyán lebukott a polgármesteri csipetcsapat! Az elmúlt hetekben minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy ők kézi vezénylik a Márki-Zaytól függetlennek hazudott, folyamatosan mocskolódó, gyűlölködő, rágalmazó vásárhelyi Facebook-oldalt. Szó sincs függetlenségről, támogatói oldalról: a polgármester átveri a vásárhelyieket!

Több mint egy esztendő óta mérgezi Hódmezővásárhely közéletét a Facebook legmocskosabb bugyraiba merülő Vásárhelyiek a változásért nevet viselő harci oldal, gyűlöletközösség. Városi legendák keringtek róla, kik szerkesztik, készítik, közlik azt a rengeteg ocsmányságot, durva, alantas, személyeskedő támadást, hazugságot, ami napról napra ezen a felületen az internet népe elé ömlik. Kik azok, akik emellett hol piedesztálra emelik a csetlő-botló polgármestert, hol tüntetést szerveznek mellette vagy épp ellenfeleivel szemben.

Legalábbis közérdeklődésre tart számot, kik rendelkeznek hozzáféréssel, vesznek részt szerkesztésében, azaz felelősek a tartalomért azon a Facebook-oldalon, mely a Márki-Zay-kampány tavalyi beindulása óta igyekszik (ál)botrányok kirobbantásával, kormánypárti politikusok becsmérlésével, a Fidesz vélt vagy valós támogatóinak listázásával, hovatovább újságírók fenyegetésével, mocskolódásokkal, lélekmérgező gusztustalanságokkal meghatározni a vásárhelyi (online) közéletet. És hogy mi köze ehhez, milyen szerepe van ebben Márki-Zay Péternek, aki igyekszik elegánsan feltenni a kezét, miszerint a Vásárhelyiek a változásért valamiféle láthatatlan, titokzatos és rejtélyes támogatói kör szellemi-politikai terméke lenne.

Az igazság azonban természetesen sokkal egyszerűbb és kézzelfoghatóbb.

A feketeöves hazudozó, hazugságaiért a bíróság által egyelőre háromszorosan elítélt Márki-Zay Péter látható próbálkozása, hogy némiképp távolságot tartson a gusztustalanságot kimaxoló felülettől, többször is „támogatói oldal”-ként jellemezte azt. A Promenad azonban kiderítette, hogy a Vásárhelyiek a változásért bizony egyáltalán nem független Márki-Zaytól, mert legközvetlenebb munkatársai szerkesztik annak tartalmait – ahogyan egyébként a polgármester hivatalos közszereplői oldalát is. Azaz Márki-Zay csúnyán átveri a vásárhelyieket azzal a maszlaggal, hogy neki személy szerint lényegében semmi köze a Vásárhelyiek a változásért működéséhez: a jelek szerint munkatársai nagyon is részt vesznek annak menedzselésében (és ha már így van, erősen feltételezhető, hogy ő a mögötte lévő gonosz mesterkedések főapostola).

Szabó Márton és Márki-Zay Péter

Az utóbbi hetek során a gyűlöletoldalon több élő videóközvetítést is megtekinthettek a „fanok”, ezekből pedig teljesen világossá vált, kik a folyamatosan fröcsögő felület karmesterei. Nem maradt kérdés! Akik lebuktak: a polgármesteri csipetcsapat, a jeles pártalapító plusz legközvetlenebb munkatársai (videósai), Szabó Márton és Olasz Dénes (utóbbi esete különösen pikáns, hiszen a polgármesteri hivatal informatikusa). Az alábbi bizonyító erejű videórészletekből pontosan látszik, hogy ők rendelkezhetnek hozzáféréssel a Vásárhelyiek a változásért oldalhoz: vélelmezhetően adminisztrátorként vagy szerkesztőként, hiszen máshogy nem indíthatnának rajta élő közvetítést. Különösen durva, hogy ugyanez a társaság hol Márki-Zay hivatalos oldalára, hol a Vásárhelyiek a változásértra szórja a tartalmat – néha feltehetően még maguk is megkeverednek, mikor melyik felületre lépnek be, mikor melyik felület nevében posztolgatnak.

2019. január 17-én maga Márki-Zay Péter közvetítette élőben a Vásárhelyiek a változásért oldalon a szoci Kovács László vásárhelyi előadását (látható és hallható, ahogy vitába keveredik az egyik résztvevővel).

Ezt 2019. január 27-i Facebook-videójában be is ismerte, azzal a gyenge magyarázkodással, hogy „nála volt a telefon”… Mármint milyen telefon? Aligha elképzelhető, hogy a több mint 3 órás videót másvalaki készülékével, másvalaki hozzáférésével tolta volna le a politikus (abba bele sem merünk gondolni, hogy valamiféle közös – pláne önkormányzati – eszközt használnák ilyen célokra…).

A 2019. január 5-i vásárhelyi kormányellenes tüntit a Vásárhelyiek a változásért oldalon a polgármester házi videósa, Szabó Márton közvetítette. Az a Szabó Márton, aki Márki-Zay hivatalos oldalának is közvetítője. (Aki kíváncsi rá hosszabban is, az érintett oldalon (még) eléri, perceken keresztül üdvözölgetik „Marcit” és egymást a „fanok”, még a családtagok egészségügyi állapotát is kivesézik.)

A 2018. december 17-i, a budapesti MTVA-székháznál tartott villámcsődületen Márki-Zay Péter is szólt a közönséghez. Mintegy félórás beszédéről – kis zavar a rendszerben – felváltva közvetített saját oldala és a Vásárhelyiek a változásért, megjelent négy videó is a „hosszú, unalmas, hosszú, unalmas, hosszú” ömlengésről. Itt és így ért véget a „változásért” egyik élője, a videós a közel 10 perces produkcióban átvágja magát a tömegen, a polgármester közvetlen közelébe ér, majd megszakad a közvetítés.

Ha megtekintjük a beszéd pontosan ugyanezen részletét az Index 2018. december 17-i élő videóján, jól látszik, ki a „változásért” száguldó riportere, aki Márki-Zay közvetlen közelébe ér, majd szerszámával átsuhan épp előtte: igen, kitalálták, Olasz Dénes, a városháza informatikusa.

Megdőlt tehát a hazugság, fény derült rá, hogyan veszik hülyére Márki-Zayék a naivnak gondolt vásárhelyieket. De nincs több kérdés, nincs többé titok!

Facebook-nyelven szólva úgy összegezhetünk: a Vásárhelyiek a változásért nem valami titkos közösség, hanem a jelek szerint úgy tűnik, nem más, mint Márki-Zay Péter (és közvetlen munkatársai, köztük közpénzből fizetett városházi dolgozók) kamuoldala. Amit gyakorlatilag akkor és arra a célra használnak, amikor valamilyen tartalmat nem akarnak a polgármesteri hivataloson szétfröcsögni, mert mondjuk nem illik a „szeretet hatalmának” álságos imidzséhez. Ezért a névtelenség álarca mögé bújnak.

Kéretik mindenkinek pontosan így kezelni – és a felületen megjelenő tartalmakat vagy a nevében érkező kommenteket egyenesen a városházán és a városvezetőn számonkérni!

Borítókép: Olasz Dénes és Márki-Zay Péter. Lenti kép: Szabó Márton és Márki-Zay Péter. Fotók forrása: Márki-Zay Péter hivatalos, közszereplői Facebook-oldala, 2018. február 25-i galéria (A győzelem pillanatai).