Olvasói levél: "nem elegáns az apának válaszolni a fia helyett" 1

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk.

“Kihátrált az MSZP és a Jobbik Márki-Zay mögül

Ha valaki azt hinné, hogy a pénteki hódmezővásárhelyi közgyűlés legnagyobb híre a költségvetés elutasításának ténye, az rendkívül nagyot téved. A csattanó sokkal inkább az, hogy a Márki-Zay Pétert eddig támogató és elképzeléseit megszavazó képviselők is ellene fordultak, hiszen az 1,6 milliárdos hitelfelvétel ügyét már a szerdai bizottsági ülésen elutasították. Nem csak a fideszesek, hanem mindenki, pártállástól függetlenül. Regnálásának közel egy éve alatt most először fordult elő, hogy a hozzá hű képviselők ilyen nyilvánvaló módon mondjanak ellent a polgármesternek.

Azt lehetett sejteni, hogy a Fidesz-frakció nem fogja támogatni Márki-Zay Pétert abban, hogy ilyen nagy összegű hitelt vegyen fel, ugyanakkor nem kívánt a teljes fejlesztésre rendelkező álló forrásról – még többségének tudatában sem – döntést kicsikarni, így csak annak 10 százalékára tett indítványt. Az viszont elég megdöbbentő volt, hogy a polgármesteri koncepcióhoz a vele tartó képviselők egyike sem adta a nevét, azaz Nagy Ernő szocialista, Molnár Lászlóné jobbikos és Szabó Pál független képviselő sem. Ami egyébként egyetlen dolgot jelenthet: a polgármester nem egyeztetett velük, azaz még a saját támogatóit sem kérdezte meg előzetesen tervéről. Ezek szerint ezt a méltánytalan mellőzést már ők sem nyelték le és keresztbe is tettek Márki-Zaynak, aki végül a közgyűlés nyilvánossága előtt volt kénytelen beleegyezni abba, hogy a hitelfelvételről tulajdonképpen ne is szavazzanak, holott még csütörtökön is mellette érvelt Facebook-os oldalán, miközben a Fideszt bírálta.

Mindenképpen elgondolkodtató, hogy a polgármester már azoknak a véleményére sem hallgat, akiknek hatalmát gyakorlatilag köszönheti, hiszen leginkább az MSZP és a Jobbik állt ki mellette a tavalyi kampányban. Úgy tűnik, hogy most már ők sem díjazzák a tanácselnöki módszereket.

A másik, talán kisebb jelentőségű ügy egy bizottsági külső tagról történő szavazás, hiszen Szeli Ferenc decemberi halála miatt új tagra volt szükség a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságba. Mivel Szeli az MSZP tagja, sőt egyik vezetője, illetve korábban önkormányzati képviselő is volt, a Fidesz úgy tartotta ildomosnak, hogy helyét a szintén szocialista Bacsa Pál töltse be, aki egykor több cikluson át szintén képviselő, mi több helyi MSZP-elnök volt. Márki-Zay Péter Egyed Bélát jelölte a megüresedett helyre. A váratlan fordulat akkor következett, amikor Kis Andrea alpolgármester, az MSZP vásárhelyi elnöke nemhogy nem állt ki párttársa mellett, hanem egyenesen nem szavazta meg azt, mert Bacsa a Fidesz jelöltje volt. A tényt egyébként egy felszólalásban Grezsa István fideszes képviselő szóvá is tette.

Valóban érdekes kérdéseket vet fel, hogy az a Bacsa Pál, aki egyébként közismert gazdasági szakember (egy időben kamarai elnök volt és felsőfokú kereskedelmi végzettséggel is rendelkezik) és ráadásul most is MSZP-tag, miért szúrja a szemét Kis Andreának, a szocialisták helyi elnökének…

A két eset élesen rávilágít arra a tényre, hogy a Jobbik és az MSZP már nem mindig tolerálja Márki-Zay Péter különutas stílusát, ugyanakkor az is látszik, hogy még a szocialista párton belül is felütötte a fejét a széthúzás.

Kelemen V. László”