Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 4

Vasárnap délután tisztelegtek a 100 éve született színészóriás előtt.

Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc szülőházán, a Fűzfa utca 6. szám alatt ma délután Vásárhelyen.

Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 6

Az átadáson Márki-Zay Péter köszöntötte a megjelenteket. A polgármester elmondta, ez az utca nem a legforgalmasabbak egyike a városban, most mégis híressé teszi az egész települést az országban. – Az 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc mindenki által ismert és kedvelt személyiség, s egyben Vásárhely leghíresebb színész szülötte – hangsúlyozta a politikus.

B. Élthes Eszter is megemlékezett férjéről. – Bessenyei Ferenc élete ebből a házból indult el, innen jutott el egészen az óceánig. A 20. század legnagyobb magyar színésze és egyik legnagyobb hazafija volt. Egész életét arra áldozta, hogy a magyar népet, kultúrát és a szülőföldjét szolgálja – ismertette a színészóriás özvegye.

Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 3

Az eseményen köszönetet mondtak a ház jelenlegi tulajdonosának, Boros Istvánné Ecsek Ilonának, aki hozzájárult ahhoz, hogy az utcafronton elhelyezhessék az emléktáblát.

Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán

A 2004. december 27-én elhunyt Bessenyei Ferenc emlékére ma 17 órától adják át a Bessenyei-díjat a róla elnevezett művelődési központban. Az elismerést idén Huszti Péter Kossuth-díjas kiváló művész, a nemzet művésze, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, valamint a Bessenyei Színkör és Gyermekszínkör kapja.

Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 7

Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 5Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 1 Emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc vásárhelyi szülőházán 2