Az otthonszülés már egy éve is borzolta a kedélyeket hazánkban

Tavaly ilyenkor is az otthonszüléstől zengett a sajtó, akkor a Geréb Ágnes-ügy tartotta lázban az országot. Felelevenítjük a részleteket.

Geréb Ágnest több évnyi pereskedés után 2018. január 9-én a bíróság két év fogházbüntetésre és tíz év szakmájától eltiltásra ítélte. Az akkor 65 éves szülész-nőgyógyász és független bába két ügy miatt ült a vádlottak padján: az egyik 2003 karácsonyán, a másik 2007-ben történt.

Az első esetnél ikreket segített a világra a doktornő. Az első babánál minden rendben volt, azonban a másik szívhangja folyamatosan gyengült. A bába oxitocint adott be az édesanyának és felnyitotta a méhburkot. Pár percen belül megszületett a második kisbaba, de nem lélegzett. A mentők 9 perc múlva értek a helyszínre. A kicsi légzését sikerült helyreállítani, de a hosszú percekig tartó oxigénhiányos állapot a pici maradandó fogyatékosságához, fél évvel később pedig a halálához vezetett – számolt be az esetről a life.hu.

2007-ben pedig komplikációk léptek fel egy kislány világrajövetelénél a kitolási szakaszban. Geréb Ágnes ekkor intravénás oxitocint adatott be az édesanyának, de csak későn vette észre, hogy nem az összehúzódásokkal volt a probléma, és a kislány válla akadt el az anya szeméremcsontjában. A szakértők szerint a beadott oxitocin által generált méhösszehúzódások miatt nem jutott a baba a köldökzsinóron keresztül oxigénhez. Az ügyész szerint a rosszul alkalmazott műfogás eredményeképpen a magzat nyaki sérülést szenvedett, és ez összefüggésben állt a halállal.

Geréb Ágnes végül június 28-án kegyelmet kapott Áder János köztársasági elnöktől, ami csak a fogházbüntetés eltörlésére vonatkozik, az eltiltásra már nem. A bába közel 3000 szülést vezetett le pályafutása alatt, és az otthonszülés-élmény és az anyaközpontú szülés egyszemélyes hírnökeként tekintettek rá.

Idén szintén előkerült az otthonszülés témája, most azonban Márki-Zay Péterné Vincze Felícia kapcsán. A vásárhelyi polgármester egy agyvérzésben elhunyt csecsemő halála ügyében folyó büntetőperben tett tanúvallomást, melyből kiderült: a bába olyan elavult mítoszokban hisz, miszerint a K-vitamininjekció leukémiára is hajlamosíthat.

A polgármester felesége L. Endre születésében, 2012. november 12-én segédkezett, a kisfiú azonban 2013. január 8-án, súlyos agyvérzés után meghalt. Orvosszakértők szerint azért, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges K-vitamint.

A héten az ügy kapcsán több cikk is napvilágot látott. Az Origo szerint Márki-Zay Péter azért ekézhette korábban a vásárhelyi kórházat, mert amennyiben az emberek elvesztik a bizalmukat az egészségügyi intézmény iránt, akkor fennáll a lehetősége, hogy számos nő úgy dönt, bábával, otthon szüli meg gyermekét.

A Szégyenpad.com arról írt: Márki-Zayné papíron jelen lévő szülészkolléga, felsőfokú végzettség hiányában egyedül – szakmai felügyelet nélkül – folytatott le szüléseket, illetve ÁNTSZ-engedély és működési nyilvántartás nélkül működött a praxis.

A Magyar Hírlap pedig arról cikkezett, hogy botrányos pénzügyi beszámolók láttak napvilágot a bábacégnél, mivel az Origo szerint az otthonszüléssel foglalkozó vállalkozás valószínűsíthető árbevételének fele nyomtalanul eltűnt.