Bessenyei-díjátadó 24

A Huszti Péter-Piros Ildikó színészházaspár és a Bessenyei Színkör kapta idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat ma Hódmezővásárhelyen.

1919. február 10-én, azaz ma száz éve született meg Bessenyei Ferenc Vásárhelyen. A kétszeres Kossuth-díjas színész tiszteletére délután emléktáblát avattak a szülőházán, majd átadták a róla elnevezett díjat a helyi művelődési központban.

Bessenyei-díjátadó 10

Az elismerést Márki-Zay Péter polgármester és B. Élthes Eszter adta át Huszti Péter Kossuth-díjas kiváló művésznek, a nemzet színészének, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művésznek, valamint a Bessenyei Színkör és Gyermekszínkörnek.

Bessenyei-díjátadó 28

Mint elhangzott, Bessenyei a 20. század legnagyobb magyar színésze volt, így nem meglepő, hogy rangos kitüntetéssé vált a díj. Huszti Péter és Piros Ildikó elmondták, soha nem gondoltak arra, hogy valaha ilyen elismerésben részesülnek, és valószínűleg néhai személyes jóbarátuk, a színészóriás sem tudná elképzelni, hogy ilyen módon megemlékeznek rá. – A hiánya pedig a mai napig érezhető a színészetben – tették hozzá.

Bessenyei-díjátadó 22

Benkő Brigitta, a színkör vezetője kiemelte, ugyan ő vette át a díjat, de nem egyedül érte azt el. 51 ember mondhatja el magáról, hogy tagja, vagy tagja volt a társulatnak. A céljuk mindig ugyanaz: megfeleljenek az önmaguknak felállított mércének.

Bessenyei-díjátadó 21

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította a díjat, amit minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy művésznek, valamint egy csoportnak adományozzák. Az idei alkalom rendhagyónak számított, ugyanis nem egy, hanem két művész kapta meg a kitüntetést.

A művészeknek oklevél és a Nagy Attila szobrászművész által készített Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellé másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Bessenyei-díjátadó

Bessenyei-díjátadó 25
Bessenyei-díjátadó 1
Bessenyei-díjátadó 3
Bessenyei-díjátadó
Bessenyei-díjátadó 5
Bessenyei-díjátadó 4
Bessenyei-díjátadó 2
Bessenyei-díjátadó 8
Bessenyei-díjátadó 9
Bessenyei-díjátadó 10
Bessenyei-díjátadó 7
Bessenyei-díjátadó 6
Bessenyei-díjátadó 11
Bessenyei-díjátadó 17
Bessenyei-díjátadó 19
Bessenyei-díjátadó 15
Bessenyei-díjátadó 16
Bessenyei-díjátadó 18
Bessenyei-díjátadó 14
Bessenyei-díjátadó 12
Bessenyei-díjátadó 13
Bessenyei-díjátadó 20
Bessenyei-díjátadó 22
Bessenyei-díjátadó 21
Bessenyei-díjátadó 23
Bessenyei-díjátadó 24
Bessenyei-díjátadó 26
Bessenyei-díjátadó 27
Bessenyei-díjátadó 35
Bessenyei-díjátadó 34
Bessenyei-díjátadó 33
Bessenyei-díjátadó 31
Bessenyei-díjátadó 32
Bessenyei-díjátadó 30
Bessenyei-díjátadó 29
Bessenyei-díjátadó 28
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...