Nézze meg, hogyan élesztik újra a próbababát a szegedi orvosképzésben!

Nagy csata van az egyetemek között a hallgatókért. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új ösztöndíjakkal, új karokkal és új fejlesztésekkel száll be a hallgatókért vívott háborúba. Ez utóbbiak egyike a Skill Labornak elnevezett műtőegység és mentőautó, ahol az orvostanhallgatók valós körülmények között gyakorolhatják a műtéteket, és egy speciálisan kialakított mentőautóban az életmentést -írja az origo.hu

Teljes, több mint háromszáz szakból álló képzési kínálatát, illetve a kormányzati és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket is bemutatta nemrégiben a nyílt napján a Szegedi Tudományegyetem.

Magyarország egyik legnagyobb egyeteme, az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja 13 képzési területre várja a továbbtanulókat– fogalmazott a programot megnyitó köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

A kor kihívásaira rugalmasan reagál az SZTE.

Példáulaz új szoftverorientált villamosmérnök szakra 50, a gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus képzésre akár 100 gólyát is fogad 2019 szeptemberétől az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet.A duális formájú mérnök, informatikus és agrárképzés mellett az országban egyetlenként az SZTE ETSZK kínálja a szociális munka szakon e tanulási formát.

Az SZTE a távoktatási lehetőségeket is bővíti, folyamatosan korszerűsíti a képzései módszertanát.

A legtöbb uniós fejlesztési forrás a Szegedi Tudományegyetemre érkezett

A legtöbb uniós pályázati forrást az SZTE nyerte a hazai felsőoktatási intézmények közül:összesen több mint 48 milliárd 679 millió forintból valósulhatnak meg az oktatást, a kutatást és a gyógyítást szolgáló fejlesztések– jelentette be Dr. Fendler Judit.

Az SZTE kancellárja több uniós projektre, például az Egészségtudományi Képzési Tömb, illetve az SZTE Fogorvostudományi Kar elhelyezésének tervére, a Skill Laborra, a mentőautó-szimulátorra és a középiskolások idegennyelv-tanulását segítő programra is felhívta a figyelmet.

Orvosi készségfejlesztő központ a Szegedi Tudományegyetemen

A jövő orvosai modern műtőkben gyakorolhatnak arra, hogy a diplomaszerzés után valódi műtéteket kell elvégezniük.

Az alábbi videófelvételen az látható, ahogyan orvostan hallgatók egy erre a célra fölnevelt, elaltatott malacot a legkülönbözőbb endoszkópos beavatkozásokkal vizsgálnak.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listájána legjobb magyar egyetemként rangsorolt Szegedi Tudományegyetem kiemelt célja a tehetséggondozás.A felvételizők számára 2018-ban elindított SZTE START Tehetséggondozó Programban 50-100 ezer forint ösztöndíjat nyerhetnek azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a szegedi egyetem valamely képzésére, és oda felvételt is nyernek.

A SZTE célja a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelése.Ezt segíti – többek között – az Új Nemzeti Kiválóság Program, amely a kutatói és alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területen figyelembe veszi.Az ÚNKP ösztöndíját 2018-ban a szegedi egyetem polgárai közül az előző évinél több, összesen 228 tehetséges hallgató, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el.Ez a közel 385 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.

A szegedi egyetemről és Szegedről, a városközpontban elhelyezkedő egyetemi campusról Magyarósi Csaba még 2018. szeptember közepén, a legszebb vénasszonyi nyárban forgatott lenyűgöző kisfilmet, ezt is érdemes megnézni.

Forrás: origo.hu

Videók forrás: youtube.com