Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 8

A Vidékfejlesztési Program által még most is juthatnak forrásokhoz az agráriummal foglalkozók – hangzott el a szombati Gazdanapi Fórumon, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán.

Ma rendezte meg a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete a 12. Gazdanapi Fórumot Hódmezővásárhelyen.

Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 4

Az eseményt az SZTE Mezőgazdasági Karán tartották. Elsőként Benkő Zsolt, a gazdasági egyesület elnöke, majd Horváth József köszöntötte a megjelenteket. A dékán elmondta, örömmel ad otthont az intézmény a programnak, illetve kiemelte, jelenleg 46 év a magyar mezőgazdászok átlagéletkora. – Ez nem jó, mivel korábban 44 volt, viszont nem is rossz, mert vannak olyan európai országok, ahol ez a szám jóval nagyobb. Ezért arra kell törekedni, hogy egyre több fiatal tetszését nyerje el az agrárium – tette hozzá.

Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 6

Az első előadást Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartotta, aki a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól számolt be a résztvevőknek. A politikus ismertette, a rendelkezésre álló 1300 milliárd forint nagyrészét a jelenlegi hét éves ciklusban már lekötötték, azonban vannak olyan lehetőségek, amikre fel kell hívni a figyelmet. – Az élelmiszeripari beruházások és a borászat területén az elmúlt hetekben hirdettek meg pályázatokat, valamint erdőgazdálkodási és egyéb kisebb projektekre még lehet támogatásokat igényelni – sorolta az államtitkár.

Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 2

Hangsúlyozta, ugyan még kicsit távolinak tűnik, de már készülni kell a 2020 utáni agrárpolitikára is. Ez azonban még elég nehéz, mivel még nem határozták meg az Európai Unió erre a célra fordítandó költségvetését.

Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 5

Azt is elmondta: a Vidékfejlesztési Program által Csongrád megyébe és  a vásárhelyi térségbe is több száz milliárd forint érkezett a gazdák támogatására.

Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 9

A fórumon további két elődást hallhattak az érdeklődők. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese a közös agrárpolitika változásairól, míg Gósz Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a megyei szervezet képviseletében a földforgalmi szabályozás módosításáról tájékoztatott a mezőgazdasági karon.

Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 10Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázniGazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 3Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 7Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 1    Gazdafórum Vásárhelyen: még mindig lehet támogatásokra pályázni 11