Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 52

Nem tartotta elfogadhatónak a Fidesz-frakció, hogy a városvezetés hitelt vegyen fel, ezért levették napirendről a költségvetés megalkotását a pénteki vásárhelyi közgyűlésen. A grémium ezért a jövő héten újra összeül, hogy megszavazza, idén mennyiből működjön és fejlődjön a város. 

2019 első rendes közgyűlését tartotta ma a vásárhelyi képviselő-testület. A fő téma a költségvetés megalkotása lett volna.

Rögtön az ülés elején Cseri Tamás fideszes képviselő javasolta, vegyék le a napirendről a témát, mivel a városvezetés 1,6 milliárd forintos hitelt szeretne felvenni, amit egy képviselő sem támogat. Ezért a polgármesteri hivatal dolgozza át a költségvetés tervezetét, és a jövő héten egy rendkívüli közgyűlésen döntsenek arról.

A Fidesz-frakció egyébként a 10,5 milliárd forint fejlesztési forrásból 1,3 milliárd forintra, azaz tíz százalékra tesz javaslatot, a további kilencvenet a városvezetésre bízza. A három pont: a vállalkozások építményadóját 30 százalékkal csökkentsék, 300 millió forintot költsenek út- és járdafelújításokra, valamint 1 milliárd forintból korszerűsítsenek 50 kórtermet a helyi kórházban.

Márki-Zay Péter szerint a hivatal csak technikailag alkotja meg a költségvetést, mert úgyis az kerül bele, amit a fideszesek szeretnének. A polgármester úgy véli, ha ezeket a javaslatokat elfogadják, akkor több más feladat, például a hóeltakarítás elmaradhat a településen.

Ezt követően nagy vita alakult ki. Márki-Zay szünetet rendelt el, majd egy másik terembe hívta át megbeszélésre a kormánypárti képviselőket. Végül azonban a padsorok között alakult ki szócsata, és a polgármester Kis Andrea alpolgármesterrel, a jegyzővel és az aljegyzővel vonult ki. Végül megszületett a megegyezés: újratervezik a költségvetést, és jövő hét kedden 15 órakor tárgyalnak a témáról.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 54

Az ülésen még külön nézeteltérést váltott ki a kórház támogatása. Márki-Zay Péter, Kis Andrea és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő sem támogatja, hogy egymilliárd forinttal támogassák az egészségügyi intézményt, mivel erre már korábban is lehetett volna lehetősége a Fidesznek, mégsem tette. A kormánypárt ugyanakkor úgy látja: az állam eddig 5 milliárdot adott a kórháznak fejlesztésre, most az önkormányzaton a sor.

A közgyűlésen még megszavazták: Bacsa Pál kerüljön a decemberben elhunyt Szeli Ferenc helyére a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságba, valamint Gyömrő-Molnár Imre a HMSZ Zrt. igazgatóságába. A Vásárhelyi Valóság szerkesztőbizottságát hat főre bővítették, az Mátray Attilával, a roma nemzetiségi önkormányzat elnökével egészült ki. Cseri Tamás ez utóbbit nem támogatta, szerinte Mátray nem való ilyen tisztségre, mivel tavaly megfenyegetett egy fideszes aktivistát.

Az ülésen történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

11:29: Véget ért a nyílt ülés, zárt következik.

11:26: Az utolsó nyílt napirend a mártélyi Bodnár Bertalan Oktatóközpont beszámolója. Horváth Zoltán sportreferens elmondta, az árak 2013 óta változatlanok az intézményben.

Szabó Pál: mekkora az ottani konferenciaterem kihasználtsága?

Horváth Zoltán: folyamatosan növekszik a kihasználtság, ezért bővítésre, fejlesztésre lenne szükség.

11:20: Márki-Zay Péter újratárgyalásra visszaküldte a legutóbbi közgyűlésen hozott határozatot, a Vásárhelyi Valóság szerkesztőbizottságát illetően. A polgármester javaslata, hogy Mátray Attila, a roma nemzetiségi önkormányzati elnöke is kerüljön be a bizottságba.

Cseri Tamás: nem támogatja Mátray Attilát, mert tavaly halálosan megfenyegetett egy választópolgárt. Ilyen ember nem méltó egy ilyen posztra.

Márki-Zay Péter: mi volt az a halálos fenyegetés?

Cseri Tamás: kocsi után akart köttetni egy személyt, ami régen egy kivégzési mód volt.

Hegedűs Zoltán: mindenki nyugodjon meg, a frakció megszavazza Mátray Attilát.

A bizottság így hat fős lesz. 13-1-1 arányban Mátray Attilát is megszavazzák.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 53

11:13: Két új igazgatósági tag került a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt.-be, mivel Kovács Pál és Sebesi Bálint kilépett.

Grezsa István Gyömrő-Molnár Imrét javasolja, illetve azt, hogy spórolás miatt három tagú legyen a vezetőség.

11-3-1 arányban elfogadták Gyömrő-Molnár Imrét.

11:04: Szeli Ferenc a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság külső tagja volt, aki tavaly decemberben elhunyt. Márki-Zay Péter Egyed Bélát, a Hód-Mezőgazda Zrt. egykori igazgatóját javasolta, hogy a bizottságba kerüljön.

Hegedűs Zoltán: Szeli Ferenc az MSZP részéről volt tag a bizottságban, ezért a frakció a szintén szocialista Bacsa Pált szeretné a bizottságba.

A testület többsége Bacsa Pálra voksol.

Kis Andrea: azért nem támogatta Bacsa Pált, mert most a Fidesz jelöltje volt.

Grezsa István fideszes képviselő: érdekes megjegyezni, hogy az MSZP helyi elnöke nem voksolt Bacsa Pálra.

10:53: A polgármester szabadságának idei ütemezése az újabb téma. Márki-Zay Péternek tavalyról kettő nap maradt, az októberi választásig pedig további 34 nap jár neki.

A grémium megszavazta a napirendet.

10:42:  A Kabinet Iroda 2018. évi beszámolója kapcsán Vágó János fideszes képviselő emlékeztetett: a január 22-i Magyar Kultúra Napja alkalmából a városvezetés semmilyen rendezvényt nem szervezett, erre a korábbi években nem volt példa. A beszámolót pedig hiányosnak tartja.

Szabó Pál: a Németh László Városi Könyvtár szervezett programot a kultúra napján, tehát volt méltó megemlékezés.

Kis Andrea: 2018-as beszámolóról beszélünk, tehát az idei évet még nem írták bele. Az anyag tudatosan arra a formátumra épül, mint a korábbi években.

Vágó János: tudja, hogy a könyvtár megemlékezett, de a Himnusz születésnapjára a városnak is illett volna.

Kis Andrea: akkor mit hiányol, ami eddig megvolt, de idén nem?

Vágó János: ezt nem a képviselőknek kell megmondaniuk, vannak az önkormányzatnál kulturális referensek, akiknek ez a feladatuk.

Kis Andrea: ön azt sejteti, hogy itt nincs kultúra. Azért kellett volna tisztázni ezt itt, a nyilvánosság előtt.

10:39: A temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása a következő téma. Ezt is elfogadta a közgyűlés.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 42

10:31: Az első napirend, a Belső Ellenőrzés 2018. negyedévi tevékenységéről szóló beszámoló következett. Az ellenőrzés megtörtént, az idei első negyedéves teendőket megkezdték. Kovács László és Hegedűs Zoltán megköszönte az iroda munkáját, részletes, átlátható beszámoló született. Az irodának új vezetője van, Juhász Róbert személyében.

Négy fő azonban távozott az irodáról, újak jöttek a helyükre.

A testület egyhangúlag megszavazta a beszámolót.

10:17: Márki-Zay Péter lezárta a napirend előtti felszólalásokat. 10.30-ig szünetet rendelt el, akkor kezdődnek a napirendek.

10:14: Márki-Zay Péter: a pénzt kigazdálkodni nehéz, ami a korábbi városvezetésnek nem sikerült. A pénzt az előző városvezetés megszerezte, most az elköltés következik.

Hegedűs Zoltán: más tollával is lehet ékeskedni.

Márki-Zay Péter: nem, nem mondom, hogy ezeket a pénzeket nem én hoztam Vásárhelyre.

Molnár Lászlóné: EU-s pályázatokon jött a pénz, ne csinálják már úgy, hogy mintha saját kézzel szerezték volna azt. Nevetséges.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 45

09:56: Márki-Zay Péter: ez az a kórház, amelynek a vezetői politikai okokból rúgnak ki dolgozókat.

Hegedűs Zoltán: a lényeg, hogy fel kell újítani a kórházat. A kormány már adott milliárdokat, most rajtunk a sor. Hiába állami az intézmény, miénk a kórház, az őseink értünk alakították azt ki.

Márki-Zay Péter: miért nem eddig tették meg? Szép cél, de csak akkor jut ez az eszükbe, amikor nem önök vannak hatalmon.

Kovács László: ez süketek párbeszéde. Elhangzottak olyan dolgok, amiket nem lehet szó nélkül hagyni. Rengeteg dolgot lehetne sorolni, amit a város tett a kórházért. Létrejött például az Egészséges Vásárhely Program, ami országosan példa lett. – Kis Andrea kijelentéseire annyit, hogy 2007-ben az MSZP-kormány megszüntetett négy kórházi osztályt. Teljesen be akarták zárni az intézményt, ne tegyen úgy, mintha ez nem történt volna meg – hívta fel az alpolgármester figyelmét a képviselő.

Kis Andrea: nem bírálta a kórházat, aggódását fejezte ki a kórházért.

Cseri Tamás: a városvezetés már megint azt mondja, hogy a mi javaslataink tönkretennék a várost. Tavaly is ezt híresztelték, mégsem történt meg. A hó el lett takarítva, a füvet levágták, nem lett csőd. – Ha tavaly nem indult el a Járható Vásárhely Program, mert törlesztenie kellett a városnak 900 milliót, akkor idén miért van még ugyanannyi hitel? Mennyit fizettek vissza tavaly? – tette fel a kérdést.

Márki-Zay Péter: a tájékozatlanságot nem itt kellett volna kifejteni, hanem egy korábbi megbeszélésen tárgyalni erről.  Sokat törlesztették, de a Járható Vásárhelyre jelenleg 1,6 milliárd forintra lenne szükség. – Amit tavaly elértünk a költségvetésben, az egy csoda. Rendberaktunk olyan dolgokat, amit önök soha nem értek el – jelentette ki a polgármester.

Hegedűs Zoltán: ezeket a beruházásokat mind Almási István kezdte el, Márki-Zay Péternek csak alá kellett írni ezeket a szerződéseket. Ez nagy eredmény, hogy el tudja költeni a polgármester a pénzt.

09:30: Fekete Ferenc: az ipari parkot fejlesztik, ezért lenne különösen fontos, hogy elfogadják a frakció javaslatát, ami a vállalkozások építményadóját 30 százalékkal csökkentené. – Így tűnhetne ki Vásárhely a megyei jogú városok közül. Egy településnek kötelező erre gondolnia – véli a képviselő, aki szerint a Járható Vásárhely Programot és a kórház felújítását is el kell kezdeni.

Kis Andrea: üdvözli a javaslatot, mivel az elmúlt 16 évben nem volt építményadó csökkentésre példa. A vállalkozások terheit csökkenteni kell. Azzal is egyetért, hogy a kórházban súlyos problémák vannak, holott a kormány azt mondja, minden rendben van. – Örülök a képviselők beismerésének, de ez nem a kivéreztetett önkormányzatok feladata ez, hanem a központi kormányé – jegyezte meg.

Márki-Zay szerint is eddig inkább az eladósodás volt a jellemző, nem az adócsökkentés.

Fekete Ferenc: meg kell nézni, hogy az iparűzési adó bevétele hogyan emelkedik a városban. Az adócsökkentés nem felelőtlen döntés. Ha egy vállalkozónak van 2000-3000 négyzetméteres területe, akkor már jelentős tételt jelent a csökkenés. Szomorú, ha erről vitatkozni kell.

– A kórház fejlesztésére a kormány 5 milliárd forintot adott az elmúlt években. A vásárhelyi adófizetők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tudjanak gyógyulni – fejtette ki a fideszes képviselő, aki szerint most nem az egészségügy személyi állományát kell nézni, hanem az infrastruktúrát.

Márki-Zay Péter: ez a városvezetés nem von el pénzt a kórháztól, és mi most negyedévenként például megválasztjuk a legjobb egészségügyi dolgozót. Azt szeretnénk, hogy a kórház vezetői ne politizáljanak, hanem az egészségüggyel foglalkoznának.

Molnár Lászlóné: az előző városvezetés vont el pénzt a kórháztól. Hosszú évek óta a fideszesek kezében van a hatalom, miért csak most jut eszükbe a kórház fejlesztése? Az egymilliárd forint pedig sok ötven kórterem felújítására.

Benkő Zsolt: ebben a teremben egyetlen ember van, aki eddig megsértette a kórház jó hírnevét. Ő Márki-Zay Péter, akit emiatt már bíróság is elítélt.

A fideszes képviselő Kis Andreához: melyik kormány volt az, amelyik a kórházi ágyak kétharmadát meg akarta szüntetni? A Gyurcsány vezette MSZP-kormány, a párt helyi szervezetének elnöke pedig Kis Andrea.

Kis Andrea: adjon hálát azért, hogy nem tapasztalja meg, hogy a kórházban milyen állapotok vannak. A Fidesznek már 9 éve volt arra, hogy rendbe tegye ezt a rendszert.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 51

09:16: Kovács László: a Hattyas és a Pál utcák aszfaltja rettentő állapotban van. Van-e terv ezek felújítására?

Márki-Zay Péter: nem szerepel az elképzelések között. Az anyagi lehetőségek szűkösek, ennek ellenére több utcát is felújítottak. Ha a költségvetés engedi, megvizsgálják a lehetőségeket. – Sok a fizetnivaló, például a Fidesz a strand beruházást is ellenzi, holott jelentősen csökkentené a költségeket – mondta a polgármester.

Hegedűs Zoltán: ez nem igaz, a projektet még 2016-ban az előző városvezetés indította el. A probléma az, hogy a polgármester most úgy vállalt kötelezettségre a projektre, hogy nem volt meg rá a fedezet.

Márki-Zay Péter: Önök szintén úgy vállaltak rá 2016 decemberében, hogy 2017 februárjában szavaztak meg rá pénzt.

09:02: Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője a folyamatban lévő beruházásról számolt be. Mint elmondta, a Modern Városok Program keretében az Ipari Park 100 hektárral bővül. Jelenleg 50 hektár előkészítése van folyamatban.

A keleti elkerülőnél a fizikai beruházás elkészült, a forgalomba helyezési eljárás zajlik. Ez néhány héten belül megtörténhet.

A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában 600 millió forintból energetikai korszerűsítés lesz. Az Eötvös iskola 189 millió forintos pályázatból megújul, ennek határideje 2020.

A tram-train építése a téli hónapokban lelassult, de ahogy az időjárás engedi, felvonulnak a kivitelezők. Az Ady Endre utcán már a felsővezeték tartó oszlopokat is elhelyezték. A Szőnyi utcán is megkezdték a munkálatokat. A cél, hogy az utakat minél hamarabb visszaadják a forgalomnak. Összesen 8 szerelvény lesz, egyre 202 fő fér fel. Úgy alakítja ki őket a kivitelező STADLER, hogy biciklivel is fel lehessen majd szállni.

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola a Modern Városok Program által új szárnnyal bővül. A tervek, engedélyek már rendelkezésre állnak az egymilliárdos projektre. A Bethlen gimnázium 4800 négyzetméterrel bővül. Ennek tervei májusra lehetnek meg, így a közbeszerzés még az idén elindulhat.

Nagy Ernő a tram-trainről: a megállóhelyek mellett lesz-e elegendő kerékpártároló és gépjármű parkoló?

Mucsi László: összesen 1000-1400 kerékpárnak helyeznek majd el tárolókat. Parkoló a nagyállomásnál és a népkerti kisállomásnál lesz.

09:00: Szabó Pál független képviselő: a strandkúttal kapcsolatban kér írásbeli tájékoztatót, hogy megvizsgálják, esetleg lehet-e költséget csökkenteni vele valahogy.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 50

08:50: Kis Andrea a költségvetés kapcsán: a képviselők azt a hitelfelvételt nem engedik, amit korábban ők is alkalmaztak a városban. – Nem lehet azt mondani ránk, hogy nem voltunk felkészülve a költségvetésre – mondta a szocialista alpolgármester.

Márki-Zay Péter: a Fidesz egy sajtótájékoztatón azt mondta,  hogy 1,6 milliárd forintos hitelt szeretnénk felvenni csúszdapark építésére. Ez nem igaz, a teljes strandfejlesztés 120 millió forintba kerül. Az igaz, hogy 4 milliárd forint van a város számláján, azonban ezek működési pénzek, amiket nem lehet fejlesztésre költeni.

Cseri Tamás: méltánytalan, hogy tényekről vitatkozunk, mivel a polgármester tényeket tagad. Gyakorlatilag egy éve azt csinálja.

A képviselő továbbra is tartja, hogy kedd reggel kaptak egy figyelmeztetést egy dolgozótól, a városvezetés nem hívta meg őket a túlóratörvény tájékoztatóra. A továbbiakra nem kíván reagálni.

Márki-Zay Péter: a Fideszt erre nem is kellett meghívni, csak a dolgozókról volt szó.

Hegedűs Zoltán: a közgyűlési jegyzőkönyvben arról beszéltünk, hogy meghallgatjuk őket, közösen. Kíváncsiak voltunk, hogy mit mondanak az embereknek. De fátylat rá.

Kis Andrea és Cseri Tamás az időpontokról vitatkozott. Hegedűs Zoltán szerint a lényeg, hogy az érintett 370 főből 42-3 ment el, azaz az emberek a lábukkal szavaztak.

08:44: További felszólalások következtek. Cseri Tamás: januárban rendkívüli közgyűlést tartottak arról, hogy az önkormányzati cégek dolgozóit tájékoztassák egy rendezvényen a túlóratörvényről, hogy aztán szavazhassanak arról, érintse-e őket is a törvény. Azonban erre a tájékoztatóra a Fidesz-frakciót meg sem hívták, egy dolgozó értesítette a képviselőket az időpontról. A 370 főből pedig csak 46-an mentek el, érdektelenségbe fulladt az egész.

A képviselő szerint a polgármester a költségvetés kapcsán is csak a balhét és a médiaszerepléseket kereste, hogy bekerüljön a sajtóba.

Márki-Zay Péter: ez nem fedi a valóságot. Attól, hogy sokan nem mentek el, az nem jelenti azt, hogy nem érdekli őket a túlóratörvény. – A kormánypárti sajtó pedig folyamatosan támad engem, nem az én feladatom, hogy itt legyenek – mondta.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 46

08:42: Napirend előtt Rókus Ákos, a Vásárhelyi Televízió ügyvezetője bejelentette: 32 év után megszűnt a médium. A tévé elsötétült, a médiahatósággal a szerződés megszűnt.

08:39: Minden év elején megemlékezik a közgyűlés azokról, akik elhunytak a városban az előző évben. Egyperces néma felállással tisztelegtek előttük.

Márki-Zay Péter ismertette: tavaly 485 gyermekszületés, 269 házasságkötés és 622 haláleset történt a településen.

Kószó Péter fideszes képviselő: 2018-ban három olyan képviselőt is elvesztett a város, aki a rendszerváltás óta meghatározó szerepet játszott a vásárhelyi közéletben. Ők Novák Imre egykori alpolgármester, valamint Szeli Ferenc és Czuczi Győző néhai képviselők.

08:34: Folytatódik a közgyűlés. A megegyezés: a bizottságok kedden délután fél 3-kor megtárgyalják a költségvetést, 3 órakor pedig rendkívüli közgyűlés lesz róla.

A frakció javaslata, hogy kerüljön le a 7., 8., 9. és 13. napirend is vegyék le a napirendről. A közgyűlés nem egyhangúlag, de megszavazta ezt.

08:30: Visszajött a városvezetés, Márki-Zay Péter Hegedűs Zoltánhoz siet.

08:29: Még semmi.

08:19: A polgármester az alpolgármesterrel, jegyzővel, aljegyzővel és Molnár Lászlóné jobbikos képviselővel kivonult, a többiek maradtak.

08:15: Mindenki a teremben maradt, vita alakult ki Márki-Zay Péter, Kis Andrea alpolgármester és Hegedűs Zoltán között a képviselői padsornál. Nagy a zúgolódás. Ilyet még nem láttunk!

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 55

08:11: Márki-Zay Péter 10 perc szünetet rendelt el. Ez időre áthívta egy másik helyiségbe a Fidesz-frakciót, hogy megtárgyalják a költségvetés lehetőségeit.

08:07: Cseri Tamás levételre javasolja a költségvetéssel kapcsolatos napirendet. A fideszes képviselő ezt azzal indokolta: szerdán egyeztettek a költségvetési rendeletről, amiből kiderül, hogy a város 1,6 milliárd forintos hitelt venne fel. Ezt pártállástól függetlenül egyetlen képviselő sem támogatja, ezért ne tárgyaljanak most róla.

A városatya azt kéri: dolgozza át a hivatal a tervezetet, és a jövőhéten egy rendkívüli közgyűlésen döntsenek róla.

Hegedűs Zoltán frakcióvezető: a Fidesz a fejlesztési források 10 százalékára, azaz 1,3 milliárd forint felhasználására tenne javaslatot. Ez korrekt javaslat, a többiről a polgármester dönt.

Márki-Zay Péter: önök nagyon jól tudják, hogy a hivatal csak technikailag alkotja meg a költségvetést. Az kerül bele, amiről a közgyűlés dönt. – Önök 1,3 milliárd forint kiadásáról döntenek, miközben minden ki van már számolva. Meg lehet határozni, hogy ha ezt megszavazzák, akkor milyen más feladat maradjon el a városban – tette hozzá a polgármester.

08:02: Idén január 31-ig is kötelesek voltak vagyonnyilatkozatot tenni a testület tagjai. A képviselők házastársának, vagy élettársának, valamint gyermekeinek vagyonnyilatkozatait is be kell adni ilyenkor. Kovács László, a Pénzügyi, és Gazdasági Bizottság elnöke ismertette: mindenki eleget tett a kötelezettségének, szabálytalanság nem történt.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 42

08:01: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta az ülést. A 14 megválasztott képviselőből 14 jelen van, a közgyűlés határozatképes.

07:48: Köszönjük olvasóinkat a díszteremből! Hamarosan kezdődik az ülés. Gyülekezik a testület, eddig Bálint Gabriella és Kovács László fideszes, illetve Nagy Ernő szocialista képviselők vannak jelen.

Napirend:

  1. Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési rendeletének elfogadása
  2. Beszámoló a Belső Ellenőrzés 2018. év IV. negyedévi tevékenységéről
  3. A temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 23/2016. (V.11.) számú önkormányzati rendelet módosítása
  4. Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Kabinet Irodájának tevékenységéről
  5. A polgármester szabadsága ütemezésének jóváhagyása
  6. Beszámoló a Hódmezővásárhelyi Települési Értéktár Bizottság tevékenységéről
  7. Egyebek

Kövesse velünk a városháza dísztermében történteket pénteken reggel 8 órától online!

Fotó: Gémes Sándor