1

Csütörtök délelőtt a Rádió 7 „Közös nevező” című műsorának vendége volt Farkas Éva Erzsébet polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő. A vendégek többek között Makó fejlődéséről, a munkanélküliség csökkentéséről és a Makovecz-örökségről is beszéltek -tette közzé a makohirado.hu

Farkas Éva Erzsébet polgármester a „Közös nevező” című műsorban elmondta, a szerdai testületi ülésen egy kivételével minden képviselő megszavazta a 2019. évi költségvetést. Idén 7, 2 milliárd forintból gazdálkodhat a város, amelyből működésre 4,1 milliárdot költenek, továbbá 211 millió forintot tartalékként raktak el. Makó város első embere hangsúlyozta: ez egy biztonságos költségvetés. Az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknek is több jut fejlesztésekre, mint a korábbi években, egyedül a Hagymatikum kap kevesebbet, mivel a fürdő bevétele 2,5-szeresével nőtt.

Lázár János országgyűlési képviselő megdicsérte a testület munkáját, hogy vita nélkül elfogadták a költségvetést. Kiemelte: Makó titka az, hogy a polgármester nem háborúzik azokkal, akik nem rá szavaztak, hanem leül velük tárgyalni. A siker kulcsa a kooperáció, az együttműködés – fogalmazott. Farkas Éva Erzsébet hozzátette: minden politikai féllel, képviselővel megtárgyalják a várost érintő kérdéseket.

A Makovecz-örökségről is beszéltek: az országgyűlési képviselő elmondta, Makó gazdaságát és építészetét is erősíti a Makovecz-épületek, erre érdemes alapozni és ezt támogatja a kormány is. A Makovecz-örökség előny Makónak, mivel ez az egész Kárpát-medencében egyedi. Az elmúlt években 13 milliárd forinttal járult hozzá a kormány ennek ápolására, így többek között megépülhetett az új József Attila Városi Könyvtár – melynek átadója májusban lesz és részt vesz rajta Áder János köztársasági elnök is – és a fürdő 9,5 milliárd forintból bővülhet, illetve tanuszoda is épülethet. Idén még elkészül a Csipkesor munkálatai, de fejlődik a Páger-mozi, a városi piac és Honvéd is. A polgármester elmondta, továbbra is megújulnak oktatási intézmények és a csapadékvíz hálózat is.

Lázár János kiemelte: a legnagyobb siker a munkanélküliség megszüntetése volt: 2010-ben Makón és Vásárhelyen 9,5 százalékos volt a munkanélküliség, ma Makón ez az arány 2,5, Vásárhelyen pedig 1,9 százalék. A közmunkások száma a korábbi felére esett vissza és rengeteg a betöltetlen, üres állás. Tartalék még mindig van, további munkahelyeket kell teremteni, és emelni a béreket – határozta meg a célokat a képviselő. Farkas Éva Erzsébet is hozzátette: segély helyett munkát kell teremteni.

Lázár János segítségével 2016-ban a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. több milliárdnyi támogatást kapott, amelyből 200 új munkahelyet teremtettek, de a Vál-Ker Kft. is bővíteni tudta a munkaerő állományt és csarnokainak számát. A makói Ipari Park közel 400 millió forintból fejlődött. A csipkesori üzlethelyiségek bérleti díja 20 százalékkal csökkent, és bár nem emeltek az elmúlt években adót, a város így is fejlődni tudott.

Makó polgármestere elmondta: nem ritka, hogy a térségből, de már az ország bármely pontjából is jönnek Makóra dolgozni, többek között a Hagymatikumba. A Paktum Irodát, a Család és Karrier Pontot azért hozták létre, hogy a munkanélküliséget csökkentsék, illetve a munkavállalóknak és a vállalkozóknak közös színteret adnak. Tovább folytatódik a járdaprogram: idén 160 milliót különítettek el erre a célra, de parkolókat építenek és térrendezés valósul meg egy-egy pályázat kapcsán.

Lázár Jánost a nagy sikerű Koszta-tárlatról és a tárlatvezetésről is kérdezték. Lázár hangsúlyozta, nem tervezi, hogy hasonló szerepben tűnjön fel újra, de kijelentette, a közösségépítés, a kultúra támogatása, az intézmény megismerése, népszerűsítése miatt is egy igen, fontos és sikeres epizód volt az esemény. Maros-menti Konstantinápoly – ahogy József Attila nevezte Makót egyik levelében- címmel az idei nyáron több hetes kulturális programsorozatot terveznek a városban – mondta Farkas Éva Erzsébet.

Forrás: makohirado.hu