Egyre kínosabb balos pávatánc a Jobbikkal

Nem tartja nácizmusnak a zsidók listázásának felvetését Karácsony Gergely. A baloldal ma már nem a Jobbiktól való elhatárolódást várja el a Fidesztől, hanem még jobban összefogna a párttal. -tette közzé a Magyar Hírlap.

A baloldal és a Jobbik egymás felé való közeledésének újabb kínos epizódját adta elő Karácsony Gergely a Hír Tv-ben. A zuglói polgármester arra a kérdésre, hogy nácizmusnak tartja-e a zsidók listázását, konkrétan azt mondta: nem. A 2010 előtti balliberális kormányoknak tanácsadóként dolgozó, aktív politikai pályáját az LMP-ben kezdő, majd Schiffer Andrásékat a Gyurcsánnyal közös ellenzéki választási lista kedvéért elhagyó főpolgármester-jelölt úgy véli, a nácik, a szélsőségesek már elhagyták a Jobbikot, így nincs akadálya az együttműködésnek. Sőt igazából arra ő korábban sem mondta, hogy nem lehetséges. Szerinte amúgy a Jobbikkal kapcsolatban csak régi ügyeket lehet felemlegetni, vagyis a cigányverős múltja és felesége esküvői náci karlendítése ellenére immár vállalható Sneider Tamás elnök és pártja.

Az ominózus zsidólistázás egyébként valóban 2013-as botrány, akkor beszélt a parlamentben az izraeli-magyar kettős állampolgár politikusok összeírásának szükségességéről Gyöngyösi Márton, aki azonban jelenleg elnökhelyettesként erősíti pártját. Botrányos mondatai miatt annak idején a Jobbikon kívül valamennyi parlamenti párt közösen tüntetett. A Karácsony-féle Párbeszéd szövetségese, az MSZP akkori elnöke, Mesterházy Attila a 2013-as demonstráción azt harsogta, a fasizmus egy vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda, a Fidesz pedig határolódjón el Vonáéktól. Pártja, akárcsak az LMP vagy a DK, ma már a Jobbik belügyének tartja Sneider és Szávay botrányának feldolgozását.

A tüntetésen egyébként részt vett a Jobbikot ma már – több más baloldali politikushoz hasonlóan – látványosan mentegető Karácsony is, akit a napokban támogatásáról biztosította Bajnai Gordon. Az exkormányfő 2013-ban még azt mondta, a hatalomért mindenkivel össze lehet fogni, de a nácikkal, vagyis a Jobbikkal nem. Karácsony a Hír Tv-ben most úgy fogalmazott Gyöngyösi elhíresült megnyilvánulása kapcsán, hogy „nagyon rossz mondat volt”.

„A zsidóság számára az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya, amelyet igény szerint lehet éppen a színére vagy a visszájára fordítani. Számunkra ez a mindennapi biztonság kérdése.
A Jobbikot nem az aktuális választási törvény következményei teszik elfogadhatatlanná, hanem az, hogy antiszemitizmusban és rasszizmusban fogant. A párt sohasem határolódott el korábbi önmagától, sohasem vált meg azoktól, akik ezeket a nézetek szították és tették a magyar társadalom egy jelentős része számára legitimmé. Karácsony Gergely és az ellenzéki pártok a választási győzelemhez keresnek szövetségeseket, a zsidó közösség pedig saját jólétének és biztonságának garantálásához kell, hogy szövetségeseket keressen” – reagált lapunk megkeresésére Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

Forrás: magyarhirlap.hu

Fotó: illusztráció (MTI)