Családi események Vásárhelyen 3

Az otthonszüléssel foglalkozó vállalkozás valószínűsíthető árbevételének fele nyomtalanul eltűnt – írja az Origo nyomán a Magyar Hírlap, illetve számos további országos sajtóorgánum: azaz tovább gyűrűzik a botrány a vásárhelyi polgármester családi cége körül!

A korrupcióra oly érzékeny Márki-Zay Péter és felesége otthonszüléseket lebonyolító cégének pénzügyei nem stimmelnek, a beszámoló nem a valós adatokat tartalmazza, mégpedig azért, hogy a bevétel nagy részét elrejtse – írja az Origo helyi információkra hivatkozva.

A lap szerint a polgármester családjának célja vélhetően az, hogy csökkentsék az adóalapjukat, vagyis kevesebb adót kelljen befizetniük az éves árbevétel után.

A Te Szülésed Kft. korábban még elérhető honlapjáról, amit azóta töröltek, kiderült, hogy a bábaszolgáltatás 2016. május 1-től fix áras volt: 180.000 Ft/szülés.

Botrányos pénzügyi beszámolók Márki-Zayék bábacégénél

A honlapról korábban elérhető adatokból kiderült, hogy 2016-ban 60 szülést vezetett le, az akkor még Márki-Zay Péter ügyvezetése alatt működő cég. Amennyiben mindegyiket 180.000 Ft-ért végezték el, akkor 10.800.000 Ft volt az árbevételük a 2016-os évben.

Az elérhető cégadatok szerint csak 5.564.000 Ft árbevételt tüntettek fel a 2016-os évre vonatkozó beszámolójukban. Azaz a tevékenységük következtében keletkezett árbevétel közel fele, egészen pontosan 5.236.000 Ft nem látszik a cég pénzügyi adatai között – számol be róla a portál.

Az eltérés talán magyarázható lenne azzal, hogy ez a díjszabás csak májusban lépett életbe, a korábbi ár ennél kisebb lehetett, de a kétszeres különbséget ez sem magyarázza. 2017-ben pedig már egész évben ez volt az árazás, és az arányok a valóság és a beszámoló adatai között akkor sem változnak. A már törölt honlapon az az információ szerepelt, hogy 68 szülést vezetett le ebben az évben a cég, így a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel jönne ki. Ehhez képest a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft, vagyis ismét közel a fele eltűnt az elvileg 68 szülésből összejött árbevételnek, egészen pontosan 5.739.000 Ft.

Botrányos pénzügyi beszámolók Márki-Zayék bábacégénél 1

Gyanítható, hogy elvégzett szolgáltatások egy része után nem adtak számlát, így nem is számolták el azokat.

Az ügyben kifejezetten kínos és botrányos a hódmezővásárhelyi polgármester számára szakmai szemmel nézve is, hogy a Te Szülésed Kft.-ben Márki-Zay Péter volt az ügyvezető és a tulajdonos is az alapítástól, azaz 2011 decemberétől egészen 2017 decemberéig. Azaz a fenti időszakban végig a későbbi polgármester volt a felelős a cég működéséért, így a pénzügyi beszámolóért is.

Forrás: Magyar Hírlap, Origo

Frissítés:

Márki-Zay Péter később a Facebook-oldalán reagált az Origo.hu cikkére. Többek között azt írja, rokonoktól és bizonyos barátoktól a felesége nem fogadott el semmit, míg „ mások nem engedhették meg maguknak a teljes árat”. Magyarázata szerint például „2016-ban az 50, 75, és 100 ezer forint összességében gyakrabban szerepelt a számlákon, mint a 180 ezer”, valamint megemlíti: „a 2016. májusi emelés az abban az évben szülő kismamákat alig érintette, hiszen ők többnyire május előtt már leszerződtek, illetve „a kórházban végződött szülések szintén jóval kevesebbe kerültek”. Márki-Zay szerint „az otthonszülés olyan terület, ahol senki nem engedheti meg magának a legkisebb szabálytalanságot sem – legyen szó számlaadásról, kötelező képesítésekről vagy a rendeletek betartásáról. A feleségem praxisában szült minden egyes édesanyáról és minden nála született kisdedről teljes dokumentáció van, amelyeket évekre visszamenőleg ellenőrizhetnek a hatóságok”.

Az Origo.hu erre úgy reagált: Márki-Zay kínos magyarázkodásba menekült a bábacége kapcsán, és magyarázatában számos logikai bukfenc fedezhető fel.

Fotók: Origo
Borítókép: Illusztráció