Másfél milliárdos hitelt venne fel Márki-Zay csúszdapark építésére - a Fidesz nem támogatja ezt

A polgármester ráadásul úgy igényelné ezt a pénzt, hogy decemberben 1 milliárd forintot már vissza is kellene belőle fizetni – jelentette ki ma Kecskeméti Rita és Fekete Ferenc önkormányzati képviselő.

Pénteken szavazza meg a város költségvetését Hódmezővásárhely képviselő-testülete. Az erről szóló egyeztetést tegnap megtartották a városvezetés és a többségi Fidesz-frakció között.

– Kibújt a szög a zsákból. Tisztán látszik, ki szeretne fejlődést és ki kampányköltségvetést – mondta sajtótájékoztatón Kecskeméti Rita, hozzátéve, jelenleg közel 4 milliárd forint van a város számláján, így felmerül a kérdés, hogy az önkormányzat tavaly miért nem fizetett ki több tételt a közgyűlési határozatok ellenére.

A képviselő ismertette, idén 10,5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésre a költségvetésben. A Fidesz-frakció három ponttal ennek tíz százalék, 1,3 milliárd forint felhasználására tesz javaslatot: 1 milliárd forintból a kórházban 50 kórtermet újítsanak fel, 300 millió forintból induljanak út és járda felújítások, illetve töröljék el a vállalkozások építményadójának 30 százalékát. Erről bővebben tegnap ITT számoltunk be.

– Nincs ember, aki ezekkel a célokkal ne értene egyet – szögezte le a politikus, aki szerint a költségvetési tervezet nemtelen elképzeléseket is tartalmaz, amit a frakció nem szavaz meg a közgyűlésen.

Másfél milliárdos hitelt venne fel Márki-Zay csúszdapark építésére - a Fidesz nem támogatja ezt 2

– Márki-Zay Péter 1,6 milliárd forintos hitelt szeretne felvenni, hogy a strandon csúszdaparkot alakítsanak ki – vette át a szót Fekete Ferenc. Hozzátette, ebből 1 milliárd forintot már decemberben vissza kellene fizetni, azaz az októberi választások után az új képviselő-testületnek egyből azzal kellene foglalkoznia, hogyan tudja törleszteni ezt az adósságot.

A városatya nem látja a pénzt felvételének okát, ugyanis az elmúlt években is meg tudta oldani az önkormányzat, hogy hitel nélkül elvégezzék a beruházásokat. A csúszdaparkról elmondta, nincs róla tanulmány, hogy mikor és milyen megtérülést hozna, illetve elképzelhető, hogy a fürdőbelépők árát akár a négyszeresére meg kellene emelni.

Fekete emlékeztetett, annak ellenére, hogy a város 4 milliárd forint készpénzzel rendelkezik, az önkormányzati cégek anyagi problémákkal küzdenek. A Vásárhelyi Televízió megszűnt, és a HMSZ Zrt.-nél is felmerült nemrég a csődhelyzet.
– Itt napvilágot láttak olyan hírek, hogy a polgármester a céget szétbontaná, majd privatizálná, azonban mi ezt nem támogatjuk, az önkormányzati vagyont egyben kell tartani – magyarázta a képviselő.

Kecskeméti Rita végül felhívta a figyelmet: reméli, Márki-Zay a hitellel nem saját célra, önös kampányérdekekre gyűjtené a pénzt, mert a Fidesz ehhez nem fog asszisztálni.