Több mint egymilliárdból fejlesztené a kórházat és a közlekedést a vásárhelyi Fidesz 4

Három javaslattal áll majd elő a Fidesz-frakció a pénteki vásárhelyi közgyűlésen, ahol az egyik legfontosabb a költségvetés elfogadása lesz.

Február 8-án tartja idei első rendes ülését a vásárhelyi képviselő-testület. A napirendi pontok között a 2019-es költségvetés elfogadása is szerepel, azaz most határozzák meg, hogy ebben az évben mennyi pénzből működhet és fejlődhet a város.

Több mint egymilliárdból fejlesztené a kórházat és a közlekedést a vásárhelyi Fidesz

A többségi Fidesz-frakció három javaslattal él majd a közgyűlésen. Cseri Tamás ma sajtótájékoztatón elmondta, olyan elképzeléseik vannak, amik minden vásárhelyi életét pozitívan befolyásolják. – Az utóbbi években az országos mintához hasonlóan a városban is gazdaságfejlesztést tapasztalhattunk. Az iparűzési adó folyamatosan nőtt, a munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, és azt szeretnénk, hogy a versenyképesség továbbra is megmaradjon. Ezért azt terjesszük elő, hogy idéntől a vállalkozások építményadóját 30 százalékkal csökkentsük – ismertette a képviselő.

A második pont a közlekedést érinti. – Ha valaki jár-kel a településen, láthatja, hogy borzalmas állapotban vannak az utak, járdák. Tavaly ugyan elfogadta a közgyűlés a Járható Vásárhely Programot, azonban a városvezetés miatt egyetlen méternyi út sem készült el – elevenítette fel Hegedűs Zoltán.

Több mint egymilliárdból fejlesztené a kórházat és a közlekedést a vásárhelyi Fidesz 1

Hozzátette, a lakosok igényei szerint azt szeretnék, ha végre megkezdődnének a munkálatok. – Minden évben 300 millió forintot különítsünk el a Járható Vásárhely Programra. Ez nem terheli meg a költségvetést, és néhány éven belül az összes út és járda megújulhat a városban – fejtette ki a frakcióvezető, kiemelve, ragaszkodnak ahhoz, hogy az idei keretbe a talán legrosszabb állapotban lévő Rárósi út is beletartozzon.

A harmadik tétel a helyi kórház támogatása. Bálint Gabriella hangsúlyozta, a kormány az elmúlt években mintegy 5 milliárd forintot költött az egészségügyi intézmény korszerűsítésére, azonban most az önkormányzat következik, hogy kivegye a részét a segítségnyújtásból. – 50 kórterem felújítását tervezzük. Ez három osztályt, a sebészetet, a belgyógyászatot és a gyermekosztályt érintené, azaz minden korosztályt szolgálnánk ezzel a kezdeményezéssel – magyarázta a képviselő. Ez két éves program lenne, és 2019-ben és 2020-ban is 1-1 milliárd forintot fordítanának a rekonstrukcióra.

Több mint egymilliárdból fejlesztené a kórházat és a közlekedést a vásárhelyi Fidesz 2

A politikusok még elmondták: a költségvetésben a tervek szerint 10,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre fejlesztésre.
A Fidesz-frakció javaslatai összesen 1,3 milliárd forintba kerülnek, ami a teljes összeg 10 százalékát éri el, a további 90 százalék felhasználását a városvezetésre bízzák.

A költségvetést február 15-ig kell elfogadnia a képviselő-testületnek.