Svédországban az iskolások negyede már migráns hátterű

A Nemzeti Oktatási Hivatal által végzett felmérést az SVT nevű svéd közszolgálati televízió ismertette. Ennek alapján a skandináv országban tanuló diákok negyede migráns hátterű -írja az origo.hu.

Az STV közoktatásról és nevelésről szóló műsorában felvetették a vendégek: szerintük az a legnagyobb probléma, hogy a migráns gyerekek nem egyenlő arányban vannak elosztva a svéd iskolák között.

Szerintük még a jelenleginél is multikulturálisabb hellyé kell tenni az iskolákat. Az egyikük az ötödik legnagyobb svéd város, a 110 ezres Linköping példáját hozta fel, ahol nagyon sok közel-keleti és afrikai migráns él.

Az ottani iskolákkal az a gond a szakértő szerint, hogy egyes oktatási intézményekben 90% fölött van a migránsok aránya, míg másokban csak 5% körül mozog ez az arány.A felmérés szerint a svédországi iskolák többsége szegregáltan működik. A hatóságok ezen mesterségesen próbálnak változtatni, egyelőre nem sok sikerrel.

A svéd szülők ugyanis elviszik a gyerekeiket azon iskolákból, amelyekben többségbe kerülnek a migráns gyerekek, mivel ezen intézményekben csökkent az oktatás színvonala a migránsok miatt.

Peter Fredriksson, a Nemzeti Oktatási Hivatal vezetője az STV műsorát kommentálva lényegében beismerte a nyilvánvalót, miszerint a migrációs és az ezzel kapcsolatban álló szociális háttér miatt nő a diákok, és így az iskolák teljesítménye közötti különbség.Mindezek ellenére a nagyrészt szociáldemokraták által vezetett önkormányzatok mindent megtesznek a különböző hátterű diákok összekeverése érdekében.

Az utóbbi időszakban például sok olyan iskolát zártak be, ahova döntő többségében migránsok jártak.Az ezekbe az iskolákba járó migráns gyerekeket pedig olyan intézményekbe igyekeztek átirányítani, amelyekbe nagyrészt svédek járnak.

Sok esetben pedig iskola-összevonásokkal próbálták orvosolni a helyzetet.

Forrás: origo.hu

Fotó: illusztráció