Összeomlott a baloldali előválasztás

Egy kreált probléma miatt fordíthat hátat az előválasztás második körének Puzsér Róbert és a “régi baloldal”:  összekülönböztek azon, milyen feltételekkel történjen az online szavazás. Az ismételten fellángolt vitát leginkább pozícióharcként lehet értékelni, hiszen a teljes érdektelenségbe fulladt első forduló után mindkét oldal arra játszik, hogyan tudna minél előbb komolyabb arcvesztés nélkül kiszállni a politikus-castingból. Ugyanis minél tovább versenyeznek, annál kínosabb helyzetbe hozzák saját magukat -tette közzé az origo.hu.

Egyértelmű siker az az előválasztási folyamat, amelyet lebonyolítottunk januárban, és amelynek tegnap lett meg a végeredménye, és amely a baloldali pártok részvételével zajlott le” – ezekkel a szavakkal értékelte a történteket hétfőn Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke az első fordulóban minimális részvétel mellett győzelmet arató Karácsony Gergely társaságában. Vállveregetésben korábban sem volt hiány, a baloldali politikusok egymást túllicitálva dicsérték az általuk megálmodott és tető alá hozott politikusválogató intézményét. A napokban Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke sikeres innovációnak titulálta, vasárnap Karácsony Gergely diadalittasan úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy évek óta szorgalmazta, a politikusok ne zárt ajtók mögött beszéljék meg, ki legyen a Fidesz ellenfele, Horváth Csaba pedig teljes sikerként értékelte a castingot. Hiába az ellenzéki politikusok lelkesítő szavai, minden jel szerint az előválasztás röviddel az ünnepélyes első kör után összeomlik.

Azt sem tudják, miben állapodtak meg

Míg a vasárnap az önfényezésé volt, addig hétfőn a problémáké lett a főszerep. “Másképp értelmezik a szocialisták és Puzsér Róbert, hogy miben állapodtak meg az online szavazás feltételeivel kapcsolatban, ami miatt akár meg is hiúsulhat a budapesti főpolgármester-jelöltségért folytatott előválasztás második fordulója – számolt be az LMP-közeli Azonnali a legújabb fejleményekről hétfőn. Ebben a körben Karácsony Gergely csapna össze Puzsér Róberttel (és más önjelölttel) azért, hogy Tarlós István kihívója legyen az októberi főpolgármester-választáson. Csakhogy

egy kreált probléma miatt fordíthatnak hátat az előválasztás második körének: hogyan nézzen ki pontosan az online szavazás. 

Ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni” – nyilatkozta a portálnak a Momentumot a belső harcok következtében otthagyó Zaránd Péter, aki jelenleg Puzsér kampányfőnöke. Ez az LMP ügyeiben mindig feltűnően jól értesült lap szerint azt jelentheti, hogy az előválasztáson való részvétel nélkül is megmérettetné magát a humorista az őszi főpolgármester-választáson. 

Ezzel pedig előállhatna az a helyzet, hogy legalább ketten elindulnak Tarlós István ellen. Zaránd kiemelte, hogy az online regisztráció kérdésében nem hajlandóak a kompromisszumra, mert értékelésük szerint korábban már megállapodtak ennek részleteiről.

Na, azt nem!” – így válaszolt Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták elnöke a portál azon kérdésére, hogy az előválasztás második fordulójában lehet-e majd online is regisztrálni. Az MSZP-s politikus leszögezte, hogy “egy olyan pont van, amelytől a bizonyossággal határos módon nem fogunk eltérni: hogy egyszeri személyes találkozóra szükség van a választókkal vagy a regisztrációs időszakban, vagy a szavazáskor”. Így annak ellenére, hogy korábban megállapodtak, továbbra is erős nézetkülönbség van a felek között a kérdésben, ami az előválasztás mögüli kifarolással járhat.

Rég nem látott veszekedés lett az eredménye

Van egy másik racionális magyarázata annak, hogy miért kezd eltűnni a politikai akarat a szocialisták által először nyáron felvetett előválasztás mögül. Már maga az ötlet is komoly feszültséget generált az ellenzéki oldalon, de ahogy telt az idő, a különböző pártok álláspontjai csak távolodtak egymástól. Még tavaly november közepén is arról ment a vita a szocialisták és a castingot sokáig elutasító Puzsér között, hogy kell-e a teljes körű online szavazás, vagy sem. Ekkor még a DK sem hajlott az előválasztásra, a Jobbik és az LMP pedig kitolta az ezzel kapcsolatos döntését az EP-választás utánra. A felek egy hónnappal később ugyan tető alá hoztak egy megállapodást (amin most megy a vita), csakhogy ahelyett, hogy ez megnyugvást hozott volna, kiélezte az érintettek közötti viszonyt. Puzsér Róbert, Karácsony Gergely és Horváth Csaba több alkalommal is összeszólalkozott, rámutatva a baloldali politikusválogató gyenge pontjára: meglehetősen széttöredezett a balliberális oldal. Mivel a tét eggyel nagyobb lenne a második körben, ezért minden bizonnyal sem Karácsony, sem Puzsér nem kímélné a másikat, ami tovább csökkentené amúgy is harmatgyenge esélyeiket 

Innen nézve érthető, hogy egyiküknek sem igazán érdeke egy újabb, veszekedéssel teli időszak, amit megint hatalmas kudarc követ.

Forrás és kép: origo.hu