A túlóratörvényről érthetően

A Rádió7 mai Közös Nevező című műsorában járták körbe a sokakat érintő és érdeklő témát politikamentesen.

Tavaly december 12-én szavazta meg az Országgyűlés a túlóratörvényt. Az ellenzéki sajtóorgánumok azonnal rácsaptak a témára, felkapták és sokszor riogatták vele a munkavállalókat. A témával kapcsolatban Ember Alex munkajogi szakjogász, egyetemi docens öntött tiszta és politikamentes vizet a pohárba a Rádió 7-ben. Mint elmondta, leginkább a munkaviszony szerint dolgozókat, valamint a munkáltatókat tekintve a nagyobb cégeket, munkáltatókat érinti a törvény. Úgy fogalmazott, a munkaerőpiaci helyzettel fel kell venni a versenyt, ez indokolja a változtatásokat. Véleménye szerint eddig átfogóbb igény mutatkozott a túlórára a munkavállalók részéről. A munkaidőkerettel kapcsolatban a nagyobb vállalkozások igénye jelent meg nagyobb mértékben.

A korábbi Munka Törvénykönyve hatálya szerint 250 túlórát rendelhetett el a munkáltató. Ezt az óraszámot kollektív szerződésben fel lehetett emelni 300 órára. A jelenlegi 400 órás túlórát tehát kollektív szerződés megkötésével, vagy módosításával lehet csak érvényesíteni. A szakjogász hangsúlyozta, kifejezetten a munkavállaló aláírása szükséges az érvénybe léptetéshez, azaz elengedhetetlen munkavállalói akarat érvényesítése.

Ember Alex nyomatékosította, a szerződést év közben nem lehet felmondani, mivel éves szinten vizsgálják a szakemberek a túlórákat. Gyakorlatilag csak év elején történhet meg a módosítás. A túlórákat arányosítani kell, ha valaki részmunkaidőben dolgozik, akkor is alapvető az arányosítás a korrektség tekintetében.

Matematikai és jogi számítási feladatok elvégzésének eredménye: a változás heti 2 óra.

A legtöbb munkavállalóban felmerül az egyik legkardinálisabb kérdés, a túlórák kifizetése. A szakember elmondta,  minden túlórát, pótlékot a munkavállalók a rendes fizetésükkel együtt kapják meg.

A 3 éves munkaidőkeret csak kollektív szerződés megkötésével érvényesülhet. Akkor valósul meg, ha a munkáltatói szerződésben leírják, és a munkáltató objektív okokat fel tud sorolni. Végezetül a munkajogi szakjogász kiemelte, körülbelül fél-egy év a várható átfutása a rendszernek.

Tehát az a sajtó és politikai hadjárat, amit a túlóratörvény elfogadása után szabadjára engedtek, érdekesre sikerült. Mindenkinek érdemes elolvasnia a rendelkezéseket, jogászok, szakemberek segítségét és tanácsát figyelembe venni, mielőtt kivonulnak az utcára, a helyesírási hibákkal kipitykézett transzparenseikkel.

Kép forrás: emberalex.hu