Jobbikos kabaréhétvége: most is alakult egy ellenállás

Teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen az MSZP részvétele az előválasztási versenyben Boros Bánk Levente politológus szerint. Az elemző úgy véli, egyik balliberális jelöltnek sem lesz értékelhető programja. A múlt heti európai parlamenti vita kapcsán arra mutatott rá, hogy a brüsszeli elit saját hatalmát félti, ezért támadja a vele szemben az alternatívát megtestesítő magyar kormányfőt – írja a Magyar Hírlap.

Valójában az MSZP önfeladása zajlik a mostani előválasztáson – mondta az elmúlt hét eseményeit értékelve Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Kifejtette: egy korábban kormányon is lévő politikai erő beadta a derekát több kis pártnak, és nagy az esélye annak, hogy végül beáldozza a saját jelöltjét egy jelentéktelen párt főpolgármester-jelöltjével szemben. Ez a szocialisták szempontjából teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen – fogalmazott az elemző, rámutatva ugyanakkor, hogy az MSZP már évek óta ugyanezeket a köröket futja. Ezzel együtt szerinte az is beszédes, hogy a szocialisták évek óta nem tudnak egy ütőképes jelöltet elindítani a választásokon. Ha ugyanis lenne ilyen, nem érdekelné őket az előválasztás.

Boros Bánk szerint az előválasztással jár, hogy a jelöltek egymást támadják, kérdés persze, hogy ennek milyen hatása lesz a választókra. Az látszik, hogy egyiküknek sincs értékelhető programja, és valószínűleg nem is lesz. De a politológus szerint nincs is nagyon mire programot alkotni, hiszen két modell áll a budapestiek előtt: a Demszky-féle rombolás és a Tarlós István-féle építkezés és fejlődés. Boros Bánk szerint az ellenzéki jelöltek csak azért kapaszkodnak a „zöld-Budapest” ígérgetésébe, mert a Városliget átalakítása pár tiltakozót megmozgatott.

A Jobbik és annak elnökének nyilvánosságra kerülő náci botrányai kapcsán Boros Bánk azt a kérdést emelte ki, hogy a Jobbikkal szövetkező balliberális pártok hogyan fogják megmagyarázni nyugati elvtársaiknak, hogy egy volt szkinhed által vezetett párttal állnak össze. Az elemző szerint az ellenzéki pártokat csak a közös ellenségkép tartja össze, minden elvet és ideológiát levetkőznek, csak hogy az általuk elképzelt gonoszt le tudják győzni.

A Jobbikon belül pedig nincs már olyan, aki számon kérné botrányai miatt a pártelnök Sneider Tamást –tette hozzá a politológus.

A hazánkról szóló újabb európai parlamenti vita kapcsán elmondta: Magyarországot kinevezték bűnbaknak, és mivel hazánk egy szimbólummá vált, szükségük van az ilyen eseményekre, hogy mozgósítsák saját táborukat. Ez már nem rólunk szól, hanem arról, hogy féltik hatalmukat, a balliberális dominanciát. Ellenfeleiket igyekeznek dehonesztálni, korábban náci és antiszemita jelzőket aggatták rájuk, most a populistát. A technika tehát a régi, s ugyanazt látjuk európai és magyar szinten egyaránt. Orbán Viktor itthon és külföldön is az alternatívát testesíti meg az ő hatalmukkal szemben, ezért támadják folyamatosan – fejtette ki a politológus.

A magyar gazdaság eredményeit méltató OECD-elemzés kapcsán Boros Bánk hangsúlyozta: a tények makacs dolgok, magukra valamit adó intézmények pedig nem fogják a valóságot elhazudni.

Forrás: magyarhirlap.hu