1

A mai napon megnyílt kiállítás a Sorsfordítás: a paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának udvarán foglalta el méltó helyét. Emléket állítottak azoknak a földműveseknek, akik elszenvedték a kommunista diktatúrának borzalmas időszakát.

Az országjáró kiállításnak Vásárhely adja a tizenhetedik állomását. A tárlat a Nemzeti Emlékezet Bizottságának, valamint az Országgyűlés Hivatalának közös rendezésének köszönhetően jött létre. Galambos István, a NEB Hivatalának tudományos kutatója lapunknak elmondta, a megjelenített téma kevésbé feldolgozott, és rendkívül érdekes történetekre bukkantak a kutatások során. Hozzátette, hogy néhány kötet már megjelent az adott tárgykörben, azonban a publikum még mindig keveset tud a megtörtént eseményekről, valamint azok hátteréről.

Kiemelte, Földváryné Kiss Réka, valamint a Vidéktörténet Munkacsoport, az MTA-NEB közös Vidéktörténet Témacsoportjának Munkacsoportjának a vezetője, Horváth Gergely Krisztián is fontos szerepet vállalt ebben a munkában. Galambos István kifejtette, hogy az átfogó témabemutatás eredményeként kiválogattak számos fotót és további elemeket is, melyeket a felállított tablókra helyeztek el.

Továbbá készült egy rövid kisfilm is, mely a fiatal generációnak szól elsősorban. Egy országos ifjúsági versenyt is meghirdettek ugyanebben a tárgykörben. Emellett készült egy tematikus honlap is, ahol mind a bemutatott film és a fotók is megtekinthetőek. A visszaemlékezések részben a kisfilmben kaptak helyet, a gyűjtött fotók pedig folyamatosan töltök fel a weboldalra, hogy minél átfogóbb képet kapjanak az érdeklődők, erről a feltárás alatt lévő témáról.

Tehát a tárlat egy rendkívül fontos időszakot tár fel, emléket állítva azok számára, akiket alaptalanul citáltak bíróság elé, kínoztak és tettek tönkre a kommunista diktatúra rémülettel és tragédiákkal teletűzdelt időszakában.

A megnyitón beszédet tartott Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese, illetve Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Köszöntőt mondott még Horváth József, a Mezőgazdasági Kar dékánja, valamint Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

A filmvetítést követően az érdeklődők egy kerekasztal beszélgetés során további információk birtokába jutottak, amelyen Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője is részt vett.

Fotók: Gémes Sándor