Automatikus vázlat 215

“Nincs ilyen alternatíva. Köszönöm” – ezekkel a szavakkal intézte el Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján azt az újságírói kérdést, mi lesz akkor, ha Puzsér Róbert nyeri a kétfordulós előválasztást. Újabb frontális támadást kapott a humorista, újabb balliberális párt kérdőjelezte meg a – Puzsér részvételével tartandó – második kör szükségességét, miközben az első forduló teljes érdektelenségbe fulladt. Gyurcsányék attól tartanak, hogy olyan kevés a szavazó, hogy valójában bárki nyerhet az ellenzéki castingon -írja az origo.hu

A legkevésbé sem túlzó, hogy a baloldalnak vért izzadva sikerült tető alá hoznia az előválasztás néven ismertté vált baloldali főpolgármester-jelölti castingot. A szocialisták ötletétől eleinte határozottan elzárkózott Puzsér Róbert, és a DK is, Gyurcsány Ferenc egyenesen agyrémnek nevezte a felvetést. Az idő telt, a korábban kritikus álláspontot felvevő szereplők szép sorban besorakoztak a projekt mögé, igaz, a humorista csak bizonyos feltételekkel. Ennek a folyamatnak az eredményeként született meg az  a kétfordulós szisztéma, amelynek értelmében az első körben a régi baloldal képviselői csapnak össze, hogy aztán a győztes a második fordulóban Puzsérral mérkőzzön meg. Mindezt karácsony előtt egy szándéknyilatkozatban rögzítették, a dokumentumot a szocialista Molnár Zsolt, a párbeszédes Karácsony Gergely, valamint Puzsér Róbert írta alá. Nagyon úgy néz ki azonban, hogy a régi baloldal képviselői a megállapodásban rögzítettek ellenére nem várják meg a második fordulót, előre eredményt hirdetnek. A humorista riválisai tehát ismét hadüzenetet küldtek – felborítva a tárgyalóasztalt.

DK: elképzelhetetlen, hogy Puzsér legyen a baloldal főpolgármester-jelöltje

Szombat délelőtt Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője tartott sajtótájékoztatót, amelynek a végén újságírók kérdeztek a politikustól, elsősorban az előválasztással, és a Jobbikkal való együttműködés mikéntjével kapcsolatban. Az egyik riporter felhozta, hogy az LMP szerint az áprilisi választási eredménykehez képest “elég kevés” az előválasztáson résztvevők száma, ami után a következő beszélgetés kerekedett:

  • Gréczy: “Soha nem volt előválasztás Magyarországon, másrészt emberek állnak sorba, fagyoskodva, hogy leadják a szavazatukat. Az LMP-be kicsit több empátia kellene, hogyha ilyen mondatokat mondanak, akkor az ember egyből megérti, miért estek be minden közvélemény-kutatónál erősen öt százalék alá.”
  • Riporter: “Hogy lesz így ebből egység? Mert előfordulhat olyan alternatíva, hogy Puzsér Róbert nyer?”
  • Grézy: “Nincs ilyen alternatíva. Köszönöm.”

Ennél durvább támadás még nem érte az előválasztást, és Puzsér Róbertet. Nem kevesebb történt, minthogy a magát demokrataként aposztrofáló párt szembemenve a nagy nehezen összehozott megállapodásban foglaltakkal, kijelentette, olyan nem lehet, hogy Puzsér Róbert nyeri az előválasztást. Kérdés hogy mit fog szólni az újabb frontális támadáshoz a humorista.

Ismert, Gyurcsány Ferencék – az általuk korábban leárulózott – Karácsony Gergely mögé álltak be az előválasztási küzdelemben.

Korábban az MSZP is mondott hasonlót

Nem ez volt az első eset, hogy a régi balos blokkból megkérdőjelezték az előválasztás második fordulójának szükségességét. “Amúgy nem gondolom, hogy lesz az előválasztásnak második fordulója, szerintem addigra Puzsérnak nem lesz érdemi támogatása.” – ezt Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje nyilatkozta a Népszavának, amit Puzsér kampánycsapata nem hagyott szó nélkül. Közösségi oldalukon azt kérték a szocialistáktól, vonják vissza Horváth jelölését, ne indítsák az előválasztás első fordulójában.

Mostanra viszont kiderült, annyira kevesen mentek el szavazni, akkora az érdektelenség, hogy bárki nyeri az első fordulót, neki sem lesz érdemi támogatása.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI