A hét embere: segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is 7

A hét embere ezúttal a hódmezővásárhelyi Raffai János. János nemrégiben felkereste lapunkat, és hírt adott egy a tavasszal Vásárhelyen megrendezendő eseményről, melynek ötletgazdája ő maga és felesége. A házaspár az országos szinten elismert és ismert Bátor Tábor Alapítvány munkáját kívánja ezzel segíteni. Mi pedig úgy véltük, hogy a hét embere címen fotó sorozatunk Raffai János, az ő története és ötlete bemutatásával teljes értelmet nyer és nemesebbé teszi azt.

– Az ötlet, miszerint segítsük a Bátor Tábor Alapítvány lakóit egy személyes tapasztalatnak köszönhetően késztetett bennünket arra, hogy létrehozzunk egy eseményt, ami keretén belül mindezt megtehetjük mi is, itt Hódmezővásárhelyen. Ugyanis a feleségem egy nagyon kedves ismerősének a kislányának már volt szerencséje részt venni a táborban. Ami óriási élményt nyújtott a család számára, erről pedig nekünk is beszámoltak. Így aztán mi magunk is utánanéztünk az Alapítvány munkájának és működésének, keresve ezáltal a lehetőséget arra, hogy mi hogyan tudunk segíteni. Így jött velünk szembe az Élménykülönítmény, minek gyorsan a csapattagjaivá is váltunk. Úgy döntöttünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten a sportot választjuk annak érdekében, hogy a táborba látogatókat anyagilag megsegítsük. Viszont egyetlen egy sporttal kapcsolatos kínálatuk sem fogott meg bennünket igazán. Így aztán vettük a bátorságot és felvetettük az ötletet a Bátor Tábor vezetőinél, ami úgy hangzott, hogy mi magunk hoznánk létre egy sporteseményt, itt a városban és invitálnánk ezáltal nem csak Vásárhely, hanem a térség lakóit arra, hogy a meghatározott 150 ezer forint, amit célként kitűztünk mielőbb összegyűljön

– kezdte gondolatait Raffai János.

A hét embere: segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is 4

Jánosék nagy örömére a tábor vezetői örömmel fogadták az ötletet és támogatták őket abban, hogy létrehozzák az eseményt, amelyre május 11-én, Hódmezővásárhelyen a Népkerti pályán kerül majd sor.

– Mindig is nagy álmom volt, hogy részt vegyek egy 12 órán át tartó futóversenyen. Ez pedig kiváló alkalom volt arra, hogy saját magamnak hozzak létre egy tagadhatatlanul kihívásokkal teli versenyt a városomban, mindezt egy jó ügy érdekében, amivel a súlyos beteg gyermekeken tudok segíteni. Május 11-én így aztán reggel héttől, este hétig fogok futni a Népkerti futópályáján. Ahol bárki tud csatlakozni hozzám és le tudja adni adományát, amit a Bátor Tábor Alapítványa kap majd meg. De mindezek előtt vagy mindezeken felül, már online is elérhető az az Élménykülönítmény által létrehozott felület, ahol bárki, bármennyit, bármikor át tud utalni a Bátrak javára

– ismertette a futó.

A hét embere: segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is 2

A házaspár mind két tagja csupa szív ember. Keményen küzdenek azért, hogy ez a tavasszal megrendezésre kerülő esemény a lehető legjobban sikerüljön. Támogatóik viszont még nem nagyon akadtak ebben.

– December óta Szöllősi Renátóval, személyi edző segítségével készülök a 12 órán át tartó futásra. Ez alatt azt kell érteni, hogy hetente 100 km-t futok le gyakorlás gyanánt. Az évek óta tartó, hobbi szintű rövid távú futás gyorsan szerelemmé és hosszútáv futássá alakult át. Ennek okáért mertem hát belevágni ebbe az egészbe. Semmi más nem visz előre, mint a cél, amivel tudom, hogy jót teszek másokért. Az esemény iránt, amit a Facebookon hoztunk létre, már többen is érdeklődtek. Ami nagy öröm a számomra. Ám konkrét szponzorunk még nem akadt. Viszont abban reménykedem, hogy májusig lesznek majd olyan egyesületek, vállalkozók, szervezetek, akik mellénk állnak és az odalátogatókat megajándékozzák, ha mással nem is, legalább egy kis vízzel vagy gyümölccsel

– mesélte a vásárhelyi férfi.

A hét embere: segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is 3

Raffai János megmérette már magát korábban is. Részt vett például Mindszenten egy 50 kilométeres futóversenyen, illetve járt Kisteleken és Békéscsabán is, mind a két településen egy-egy hatórás versenyen futott. És persze örömmel fut ő is, ugyanúgy, mint felesége jótékony célból a környékben megrendezett rövid távú futóversenyeken is. Azt állítja a futás, mint sport egy remek kikapcsolódás és megtisztulás is egyben az ember számára.

– Jelenleg az alapozó edzések zajlanak, ami azt jelenti, hogy a heti 100 kilométert, amit napokra bontva futok le, csak és kizárólag lassú tempóban szabad megtennem. Március magasságában viszont már a gyorsaság is fontossá fog válni. Úgy gondolom, hogy ez is egy kihívás. Mint ahogyan az is, hogy vajon az adott esemény megtud-e majd valósulni, tudunk-e általa segíteni, megfogom tudni valósítani-e azt a célt, amit kitűztem magam elé. Ez mind-mind a kihívás része. Amitől tudom, hogy egyáltalán nem szabad félni. Sőt, ezekre motiváló tényezőként kell tekinteni. Egy valami viszont nagyon fontos a számomra, hogy az Élménykülönítmény segítségével meghatározott anyagi cél mindenképp összegyűljön

– fejtette ki Raffai János.

A hét embere: segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is 6

A vásárhelyi férfi úgy véli rendkívül fontos lenne, ha az emberek rá döbbennének arra, hogy segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is. És rendíthetetlenül hisz abban, hogy minél többen megjelennek majd a tavaszi eseményen, amelyről bővebb információk itt érhetőek el.

Cikkünk megjelenése után azt reméljük, hogy sokan állnak majd eme nemes cél mellé és támogatják valamilyen úton-módon Raffai Jánost és az ő végtelenül szívet melengető célját. Mindez megtehető online, ide kattintva.

A hét embere: segíteni bárki, bárhogyan tud, még akár a hobbijával is 5

Fotó: Gémes Sándor/Raffai János