A Jobbik elvesztette a lelkét – Petrás János Kárpátia-énekes a Mandinernek 1

Rendkívüli kongresszust hív össze a párt, amelyen tárgyalnak az esetleges megszűnésről is. A Jobbik vezetése szerint a párt olyan nehéz helyzetbe került a rájuk kiszabott bírságok miatt, hogy akár meg is szűnhetnek. Ennek némileg ellentmond, hogy nemrég csaknem hatvanmilliós megbízást adtak egy párthoz köthető intézetnek – írja a Magyar Hírlap.

Rendkívüli kongresszust hívott össze a Jobbik – jelentették be tegnap az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épülete előtt a párt frakciójának tagjai. Sneider Tamás pártelnök közölte, két témáról – a Jobbik esetleges megszűnéséről és a meghirdetett nemzeti ellenállás folytatásáról fognak tárgyalni. A politikus kijelentette, az ÁSZ törvénytelen büntetéssel sújtotta a Jobbikot, így már közel egymilliárd forintot kellene kifizetniük, ami szinte lehetetlen, ezért nem biztos, hogy tudják tovább folytatni politikai tevékenységüket. Elmondta azt is, hogy a Jobbik biztosan nem oszlatja fel magát, a párt akkor szűnik meg, ha megindítják ellene a felszámolási eljárást.

Az ÁSZ csütörtökön hozta nyilvánosságra a pártok kampánypénzeinek ellenőrzéséről szóló jelentését, amelyben közölték, a Jobbik 136,4 millió Ft összegben nem tartotta be a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat. Ugyanis kampánykiadásai forrásaként megjelölt bevételekből 52,1 millió Ft-ot számviteli bizonylattal nem támasztott alá, 84,3 millió Ft esetében pedig a költségei forrásaként nem valós bevételeket, hanem „hitel” megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg.

Ismert, az ÁSZ tavaly megállapította, hogy a Jobbik 2017 tavaszán a piacinál jelentősen alacsonyabb áron kötött szerződéseket két plakátcéggel és ezzel háromszázharminckétmillió forint értékben tiltott párttámogatást fogadott el, ezért annak összegét be kellett fizetnie a Magyar Államkincstárnak és ugyanekkora összeggel csökkentették éves költségvetési támogatásukat is. A Sneider által emlegetett egymilliárd forint fizetési kötelezettség vélhetően ezen összegek összeadásával jött ki a pártnak, tehát nem csak azért torzítás, mert sehogyan sem éri el az egymilliárd forintot, hanem azért is, mert befizetnie csak a tiltott támogatás összegét kell a pártnak.

A Jobbik támogatásából egyébként már júliusban elkezdték levonni a háromszázharminckétmilliós tiltott támogatást, így annak legnagyobb részével már biztosan nem tartoznak. Érdekes kérdés, miért tüntet fel hitelösszeget kampánybeszámolójában az a Jobbik, amelynek elnöke tavaly még azt nyilatkozta az RTL Klub-nak, hogy 2017 tavasza óta – szerinte kormányzati nyomásra – nem kap hitelt a párt. A Jobbik „csődközeli helyzetéhez” fontos adalék, hogy a volt alelnök, Volner János többször elmondta, a párt, a frakció és a pártalalpítvány éves szinten összesen 2,7 milliárd forintból gazdálkodik. Nem mellesleg a politikusai szerint nehéz anyagi helyzetbe került Jobbik novemberben és decemberben újabb, ötvenhétmillió forintos megbízást adott a párthoz köthető Iránytű Intézetnek.

Forrás: magyarhirlap.hu