Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 6

Az országgyűlési képviselő a makói Koszta József kiállításra várta az érdeklődőket szombat délelőtt. A tárlatvezetésre olyan sokan kíváncsiak voltak, hogy a látogatókat három csoportra kellett osztani.

A makói József Attila Városi Múzeum és a helyi kulturális élet népszerűsítése céljából tartott ma tárlatvezetést Lázár János. A térség országgyűlési képviselője a nemrég nyílt Koszta József (1861-1949) kiállításon vezette körbe a résztvevőket.

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 9

A politikus elmondta, Koszta József a szerethető festők közé tartozott, akiről az alföldi emberek tudják, hogy mit akar kifejezni a festményein. – Az itt élő emberek tudatának jót tesz, hogy a Brassóban született, földműves háttérrel nem rendelkező művész az Alföldön telepedett le, hogy életének utolsó négy évtizedében egy Szentes melletti tanyán éljen – fogalmazott Lázár János.

Hozzátette, Koszta nem feltétlenül volt a legképzettebb festők egyike, azonban a kor divatjával ellentétben kiemelkedően játszott a fekete-fehér színárnyalatokkal, és például a kék színt hét képen hétféleképpen tudta ábrázolni. Mindig azt festette, amit látott, úgy tartotta, hogy az előre kitervelt mű nem lehet szép. A pusztában rendszerint délután 5 órakor kezdett alkotni, és este 7 órára már el is készült a festmény.

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 4

– 1897-ig, azaz harminchat éves koráig szenvedett, nem fedezték fel. Az első nagy sikerét a Hazatérés című képével érte el, majd 1917-ig már minden alkotását el tudta adni. Igazi vándorember volt, alacsony, kemény, szikár, konok, aki világszínvonalon mutatta be az Alföldet, a tanyavilágot és a munkásembereket – fejtette ki a képviselő, aki szerint az elkövetkezendő 20-30 évben is arra kell törekedni, hogy a globális helyett inkább a lokális témák kerüljenek előtérbe.

Lázár úgy véli, Koszta akár világklasszis is lehetett volna, azonban ő inkább térségünket, a pusztát választotta. Mindenképp a huszonöt legnagyobb magyar festőalak közé sorolhatjuk, sőt, bizonyos szempontok szerint a legjobb tízbe is beleillik.

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 11

Mindkét világháborút átélte, ami a festészetére is hatással volt, majd 1949-ben elhunyt. A művészettörténelem a mai napig nem tud mit kezdeni munkásságával, ugyanis egyértelműen portré-, tájkép- és csendéletfestőnek sem mondhatjuk.

A 32 alkotásból álló tárlat március 1-ig tekinthető meg a József Attila Városi Múzeumban.

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 1

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 2

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 3

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 5

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 7

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 8

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 10

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 12

Három csoportnak tartott tárlatvezetést ma Lázár János 13