Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 10

A hódmezővásárhelyi Gáleg Ferenc immár több mint két éve, hogy a Magyar Honvédség tagja. Ebben az interjúban őt, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrségének őrvezetőjét mutatjuk be.

Miért dönt valaki amellett, hogy olyan hivatást választ magának, amellyel a hazáját szolgálja?

– Általában minden kisfiú arról álmodik, hogyha majd felnő, akkor katona, tűzoltó vagy rendőr lesz. Nekem soha nem fordult meg a fejemben az, hogy ezen hazát szolgáló hivatások közül bármelyiket is életvitelszerűen űzzem. Sokkal inkább szerettem volna mondjuk állatorvos lenni. Aztán, ahogyan múlt az idő és én magam is egyre komolyabbá váltam, lassan megértettem, hogy mekkora jelentőséggel bírnak az adott szakmák egy-egy társadalomban, nem utolsósorban pedig, mint magában az egész világban. A legnagyobb késztetést mégis a baráti és ismerősi köreim adták, hiszen közöttük volt már katona, akivel egyre többet és többet beszélgettem erről az életvitelről, minek után ez egyre vonzóbbá vált a számomra míg végül belevágtam és katona lettem.

Hogyan, milyen folyamatokkal válik valakiből katona?

– Elsősorban fizikailag és pszichológiailag kell, hogy rendben legyen az adott illető. Ennek megerősítésére külön vizsgálatok állnak rendelkezésre, amelyeken részt kell venni. Ezt követi egy alapkiképzés, ami tíz héten keresztül tart. Itt úgy elméleti, mint gyakorlati kiképzésben részesül az ember. Számomra a gyakorlati rész minősült érdekesebbnek. Ugyanis nagyon szeretem a kihívásokat és ez a rész tagadhatatlanul telítve volt velük. Illetve itt tudtam leginkább kiélni a mozgás iránti szeretetemet. Az utolsó lépés pedig az eskütétel volt, ami az „Életem a hazámért” címszó alatt futott és ennek kimondása volt az, ami szívet melengetett és megerősítette bennem azt, hogy igen is jó pálya az, amire léptem.

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 6

Mennyiben különbözött a valóság az elképzeléstől, mikor szolgálatba álltál?

– Azt kell, hogy mondjam, hogy igen csak tartottam attól, hogyan fogok tudni beilleszkedni. Viszont kellemesen csalódtam. Messze nem volt annyira nehéz, mint amilyenre számítottam. Sokakban él a tévhit, miszerint egy katonának nincs normális időbeosztással rendelkező élete, sokat van távol a családjától és úgy mindent összevetve, egy sokkal körülményesebb életvitellel bír, mint bárki más. Ezt azért részben megcáfolnám. A mi munkaidőnk is nyolc órát tesz ki, azzal a különbséggel, hogy ezt a nyolc órát más féle-fajta feladatokkal töltjük el, mint mondjuk egy átlag ember. De ugyanúgy tudunk családot alapítani, párkapcsolatban élni, sportolni járni, van lehetőségünk a kikapcsolódásra és mindenféle építő jellegű tevékenységekre, pont mint bárki másnak. Egy valamit viszont kiemelnék, ez a hivatás egy maximális fegyelmezettséget és rendszerességet ad az embernek. Ami egy fajta rutint képez a mindennapokban.

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 7

Milyen hatást gyakorol rád ez a nem kis felelősséggel járó hivatás? Egyáltalán hivatásról vagy inkább szakmáról beszélünk?

– Amellett, hogy tartást ad, úgy van ahogy mondod felelősséggel is jár. Ami egy fajta megfelelési kényszert gyakorol rajtam. És azt gondolom, hogy hivatás és szakma is egyben.

Van valami, amitől te például félsz?

– Nem, nincs. Úgy érzem, hogy minden szempontból készen állok arra, hogy bármilyen akadályt leküzdjek. Amennyiben pedig ez nem így van, jó eséllyel még mielőtt az a bizonyos akadály elém gördülne, felkészítenek annak leküzdésére itt, a laktanyában.

Milyen céljai vannak egy katonának?

– Természetesen a legnagyobb célom, mint, ahogyan azt már érintettem is megfelelni elsősorban magamnak illetve a közvetlen környezetemnek. Ezen felül pedig elérni mindazt, amit ebben a világban, ahol mi, katonák mozgunk el lehet érni. Ez persze csak azon múlik, hogy ki mennyit hajlandó belefektetni és tanulni. Az iskolázottság határozza meg tulajdonképpen magát a rendfokozatot, amit az adott katona visel.

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 8

Mi a helyzet a missziókkal? Jártál már valahol hosszabb időt felölelő kiküldetésen?

– Minden misszióban való részvételt egy külön felkészülés előz meg. Úgy elméletileg, mint gyakorlatilag. Az egyén maga dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel és részt vesz-e egy kiküldetésen vagy sem. Én jártam már Koszovóban, ahonnan pozitív tapasztalatokkal tértem haza. Persze minden egyes terepen való gyakorlat, ugyanúgy, mint a misszió egy fajta küzdelmet, kihívást jelent. Az ezekben való pontos és jó teljesítés az, ami előre viszi benne a katonát. A koszovói emberek és családok, gyermekeikkel együtt már a ránk szegezett tekinteteikkel kifejezték azt, hogy mennyire hálásak nekünk azért, hogy ott vagyunk. És azt gondolom, hogy ettől nagyobb visszaigazolásra egy katonának nincs is szüksége.

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 9

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 1

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 2

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 3

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 4

Gáleg Ferenc: az „Életem a hazámért” címszó alatt futó eskü megdobogtatja az ember szívét 5

Fotó: Gémes Sándor / Zrínyi Miklós laktanya