Súlyosításért fellebbezett az ügyészség a hűtlen kezelés miatt elítélt szegedi ügyvezetővel szemben

Három megyére kiterjedő illetékességgel 2019. február 1-jével megkezdi működését a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség, amely a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területén elkövetett, ügyészségi nyomozásra tartozó bűnügyekben jár el.

A szervezeti átalakítást a 2018. július 1-jén életbe lépett új Büntetőeljárási törvény rendelkezései indokolták, mivel az új törvény módosította az ügyészségi nyomozások hatáskörét.

Az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények, mint a hamis vád, hamis tanúzás, a régi Be. szerint olyan bűncselekmények voltak, amelyekben nem a rendőrség, hanem az ügyészség végezte a nyomozást. Az új Be. ezen ügyek nyomozását a rendőrséghez tette át.

Az egyes hivatalos személyek – például bíró, ügyész, rendőr – sérelmére elkövetett, kiemelt súlyú bűncselekmények – mint emberölés, emberrablás, hivatalos személy elleni erőszak – nyomozása ugyanakkor továbbra is az ügyészségre tartozik. Az új Be. a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekmények nyomozását is ügyészségi hatáskörbe utalta. Ezen ügyekben a nyomozást 2019. február 1-je előtt részben az egyes megyeszékhelyeken működő járási és nyomozási ügyészségek nyomozási csoportjai, részben pedig a Központi Nyomozó Főügyészség és annak regionális osztályai végezték.

A jogszabályváltozás miatt és az ügyészségi nyomozás hatékonyságának növelése érdekében 2019. február 1-jétől a széttagoltság megszűnik és egységes ügyészi szervezet látja el az ügyészségi nyomozásokat. Az öt regionális illetékességű, járási szintű nyomozó ügyészség Budapesten, Győrött, Kaposvárott, Debrecenben és Szegeden működik, a regionális nyomozó ügyészségek munkáját Központi Nyomozó Főügyészség felügyeli.

Ezzel egyidejűleg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség Ügyészségi Nyomozások Csoportja megszűnik, ezért 2019. február 1-jétől a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség Szegedi Járási Ügyészségként folytatja tevékenységét.