Gulyás: falusi útalap jön létre

Gyors eljárásokat ígér a Miniszterelnökség a kistelepüléseket é­rintő eddigi legnagyobb volumenű programban – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Falu Program idei támogatásai februártól szakaszosan kerülnek kiírásra, a pályázatokat a Miniszterelnökség, ezen belül a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, vagyis Gyopáros Alpár, illetve az ő munkáját segítő helyettes államtitkárság kezeli majd a Magyar Államkincstár közreműködésével, egészen a végső elszámolásokig, a helyszíni ellenőrzésekig – erősítette meg egy ellenzéki kérdésre adott írásbeli válaszában Orbán Balázs államtitkár. Aláhúzta: a pályázatokat „rendkívül gyorsan elbírálják” majd, siker esetén a beadási határidő lejárta után mintegy hatvan napon belül kibocsátják a támogatói okiratot.

Ismeretes, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy két másik intézkedés, így az ötvenmilliárdos mellékúthálózat-fejlesztési program és a huszonötmilliárdos, úgynevezett falusi csok elindítása mellett jelentős összeget, hetvenötmilliárd forintot biztosít az ötezres lélekszám alatti települések számára az idén, tizennyolc különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre. Ez jellemzően a közszolgáltatások színvonalának emelését jelenti. Orbán Balázs szerint ekkora összegű támogatás hazai költségvetési forrásból Magyarország történetében eddig még nem állt rendelkezésre a falvak fejlesztésére.

Célunk, hogy a városban és a faluban való letelepedés közötti választás ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választási lehetőséggé váljon – fogalmazott.

Az államtitkár ugyanakkor rámutatott: a kistelepüléseken 2010-hez képest felére esett vissza a bűncselekmények száma, amely egyrészt annak köszönhető, hogy mindenütt van már körzeti megbízott, másrészt hétezeregyszáz fővel nőtt a rendőrség létszáma. Kitért arra is, a tavalyi évtől havi százharmincezer forint praxistámogatást kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosok, 2009-hez viszonyítva ma már csaknem hetven százalékkal több pénz jut az alapellátás támogatására. A következő években ezen a téren is még többet szeretnénk tenni – vetítette előre.

Ami a nagyobb településeket illeti, a területért szintén felelős Gyopáros Alpár a napokban azt mondta, a Modern Városok Programnál az idén meghaladhatják az ezerötszázmilliárdos kifizetési összeget. Orbán Viktor miniszterelnök pedig nemrég úgy fogalmazott: „Jó látni, hogy ma már olyan időket élünk, amikor magyar kisvárosokban sokmilliárdos termelő beruházások valósulnak meg, mert úgy képzeljük el a magyarok jövőjét, hogy a kisvárosok sikeresek lesznek, és a magyar falvaknak is lesz jövője, ehhez pedig ilyen beruházások kellenek.”

Forrás: magyarhirlap.hu