Olvasói levél: Ha Márki- Zay szeretné Vásárhelyt…

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkhez, amit változtatás nélkül közlünk.

„A víz az úr

Tartok tőle, hogy még nem vagyunk a mélyponton. Annak ellenére sem, hogy a minap Márki-Zay Péter egyik rajongója a Facebook-on konkrétan nemi és fizikai erőszakkal fenyegette meg Cseri Tamás önkormányzati képviselőt. Elgondolkodtam azon, hogy alig egy év alatt hová jutott Hódmezővásárhely. A valamikori „Paraszt Párizs”, melynek pezsgő kulturális életét annak idején az éppen 100 esztendeje elhunyt Ady Endre méltatta. Vajon ez lenne a szeretet hatalma, ahol senkinek sem kell félnie, ahol senkit nem ér hátrány azért, mert más véleményt alkot, mint a polgármester? A valamikori Slow City (Élhető Város) mára Sin City lett – a bűn városa. Vásárhelyen ugyanis Márki-Zay szerint bűnös és Biszku Béla-i jellem az, aki nem őt támogatja.

Sötét, kietlen utca, melynek járdáján kabátja rejtekébe bújva, a félelemtől összehúzódva és a falhoz lapulva lépdel több mint 13 ezer ember. Akik a Fideszre szavaztak. Csupán a karácsonyról otthagyott égősor világítja meg arcukat. Ez pont elég ahhoz, hogy messziről kötelet, lámpavasat, vörös könyveket és Biszku-érmeket hajigáljanak hozzájuk, s közben harsányan szidalmazzák őket szüleikkel, gyermekeikkel együtt.

Vannak vásárhelyiek, akik ezt a képet szeretnék látni. Vajon innen hány lépés az, hogy tényleg a pogromot áhítsák? Nem volt még elég az a mértéktelen uszítás, amit Márki-Zay Péter lassan egy éve folytat az online térben, és amelynek hatására sakálként ront rá a kommandó bárkire, akire a polgármester rámutat?

De tényleg! Mit szeretnétek? Akassza fel magát mind a 13 ezer ember? Netán elég, ha csupán összecuccolnak és szégyenkezve, holmijaikat kézikocsin maguk után húzva kigyalogolnak a városból? Mint a zsidók 1944-ben Budapestről, akiknek emlékét az a Duna-parti cipőemlékmű őrzi, amelybe éppen annak a pártnak a parlamenti képviselője köpött bele, melynek elnökével most Márki-Zay szövetkezik? Ez igazi elégtétel lenne?

Vagy vér kell? Fellobbanó emberi fáklya, egy hódmezővásárhelyi Bauer Sándor? Az égő lelkiismeret, aki annak idején az MSZMP elleni tiltakozásul gyújtotta fel magát, s melynek utódpártjaival Márki-Zay Péter szintén barátkozik? Mert neki mindegy?

Itt tényleg senki nem látja a kockázatot? Márki-Zay Péter maga az. Hódmezővásárhelyre egyetlen fillér sem jön, miközben vezetője nem a város, hanem a Facebook polgármestere. Nem tárgyal a minisztériumokkal, fittyet hány arra a 165 milliárd forintra, amelyért csak a kezét kellene kinyújtania, s amit még az előző városvezetés intézett el. De nem teszi. Sőt, a feléje nyújtott kezet is félretaszítja, szidja a kormányt, annak vezetőjét pedig börtönbe küldené. Mindezzel pedig olyan lejtmenetre állította Hódmezővásárhelyt, melyet az talán soha nem látott történelme során. Koncepció és jövőkép nélkül, elszabadult hajóágyúként viselkedik olyan tengeren, melyről azt hiszi, hogy ő a víz ura. Az pedig messze nem érdekli, hogy a hajó süllyed. Márki-Zay Péter először új választást akart, de amikor ezt szinte senki sem támogatta, akkor csőddel riogatott, elegánsan elfeledve, hogy abból egyedül az általa gyűlölt kormány tudná kihúzni a várost.

Hódmezővásárhely jelenleg egy léket kapott hajó, melynek egyetlen mentőcsónakja van. Az pedig egyszemélyes és azt a kapitány magának tartogatja. Abban bízik, hogy hajója elsüllyedése után egy egész ármádia parancsnoka lesz. Szerintem téved.

A víz az úr.

Kelemen V. László”