Sneider Tamás és Márki-Zay Péter

A vásárhelyi polgármester gyomorforgató módon mentegeti a cigányverő Sneider Tamás útszéli stílusú rasszizmusát, miközben újabb kormánybuktató csudarecept pattant ki a buksijából: meghirdette a romák és a Jobbikbőrszíntől független” történelmi szövetségét.

„Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök, ugye, sorolhatnám…”

Így „tréfálkozott” már Jobbik-elnökké választása után egy friss hangfelvétel szerint a korábbi szkinhedvezér, Sneider Tamás. Aki ezek szerint valószínűleg tavaly sem bokolit, azaz cigánykenyeret melengetett karácsonyfája alatt. A jobbikos elvtársai viszont hallhatóan remekül szórakoztak a viccesnek egyáltalán nem nevezhető „humorbombán”. Nagyon úgy tűnik, Sneider – aki a kilencvenes években felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert megvert egy mozgássérült cigány férfit – verejtékezhet még egy kicsit a néppártosodás felé vezető izzasztó úton.

A honi sajtó az elmúlt napokban a Jobbik-vezér rasszista, antiszemita balhéitól hangos, az érintett pedig nemhogy lemondását nem fontolgatja, de még bocsánatot sem kér – annak ellenére, hogy elődje, Vona Gábor is határozottan felszólította erre. A cukisodó Jobbikot a keblükre ölelő balliberális pártok állítólagos európai, humanista, demokratikus értékrendjükre fittyet hányva cinkosan hallgatnak.

Náluk is gyomorforgatóbban mentegeti Sneider vállalhatatlan botrányait Márki-Zay Péter. A honi politika önjelölt Bercsényi utcai tudora csütörtök esti Facebook-fröcsögésében odáig rohan, hogy „esetleg nem is eredeti felvételekkel” próbálja a sajtó „a cigányságot leválasztani” a legerősebb ellenzéki pártról. A szélsőjobb rasszizmusától – saját bevallása szerint – az „osztrák-skandináv típusú konzervativizmus” felé masírozó (inkább: fontolva haladó) Sneiderrel előszeretettel parolázó vásárhelyi pártalapító (embert barátjáról!) mintha pánikba esett volna szövetsége erkölcsi-politikai megsemmisülése láttán, akkora elánnal védelmezi a jobbikost.

A nyilvánosság elé tárt hang- és videóanyagok eredetiségét ugyanis – Márki-Zayval szemben – az érintett sem tagadta, csupán megpróbálja kilóra, darabszámra mérni az antiszemitizmust és a rasszizmust. „Gondolja el, hány ilyen titkos felvételt vettek fel már rólam, és mindössze ennyit tudtak kihozni, ennyit tudtak összeollózni egy évtized alatt, azt mondom, hogy ez nem hiszem, hogy egy hatalmas nagy probléma, vagy legalábbis megoldható” – relativizálta a relativizálhatatlant Sneider, amikor az ATV-ben a falhoz állították.

A szeretet hatalma ismét leleplezte önmagát. És belefulladt a materialista álkereszténység gusztustalan, öncélú kettős mércéjébe. Süketséget színlelve nem határolódik ugyanis el a nemzetveszejtő gyűlölettől, az uszítástól, ha vélt vagy valós politikai érdekei azt kívánják. Kit izgat a humanizmus, a tisztesség, ha a reménybeli hatalomról van szó? A magát már miniszterelnöknek álmodó vásárhelyi polgármester itt cövekelt le végleg a politikai kisstílűségnél.

A kéretlen jótanácsokból persze továbbra is kifogyhatatlan a fogadatlan prókátor. A hazudozásai miatt a bíráság által háromszorosan elítélt polgármester korábban „zsidókkal, cigányokkal és baloldaliakkal felvonuló” Új Magyar Gárdát ajánlgatott a Jobbiknak, most viszont tán még merészebbet álmodott, midőn felvázolta az új, történelmi, kormánybuktató szövetséget.

„Hajrá, cigányok, hajrá, Jobbik” – hirdette meg a „bőrszíntől független”(?) vicckoalíciót.

Rossz hírünk van: nem nő össze, ami nem tartozik össze. Címzett ismeretlen. Vissza a feladónak!