Szabó Bálint

Hűtlen és hanyag kezelés miatt feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Római Körút Irodaház Kft. között korábban létrejött bérleti szerződés(ek) kapcsán a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója – erről szerdán maga Szabó Bálint tájékoztatta a Magyar időket, aki az ügyben a nyomozás elrendelését kérte.

A jogász beadványában ismertette: tavaly szeptember elején értesült arról, hogy az SZTE éppen a Szeviép-ügy egyik vádlottja fiának, Baranyi Dánielnek a cégétől bérel milliós értékben irodákat, olyanokat, amelyek korábban a Szeviép-csoport tulajdonában voltak. Feljelentésében Szabó felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az apa, Baranyi Sándor a társaival csődbe vitte a Szeviépet, a fia cége szépen gyarapodott.

– A még 2003-ban bejegyzett, 200 millió forint törzstőkéjű Római Körút Irodaház Kft. csak az elmúlt években mintegy 600 millió forint nettó árbevételre tett szert. Ehhez az évi 100-150 millió forintos bevételhez járul hozzá 2018 augusztusától a SZTE is azzal, hogy éppen Baranyi Dániel vállalkozásától vette bérbe a Szeviép-székház Római körúti irodaházának két szintjét és kilenc parkolóját – hangsúlyozta Szabó. A jogász hozzátette: a megállapodást három évre kötötték, euróban meghatározott négyzetméteráron, vagyis az egyetem havi költsége még az euró árfolyamának függvénye is.

– Ez azt jelenti, hogy havonta csaknem hárommillió forint vándorol a Szegedi Tudományegyetemtől a milliárdos csalással vádolt Szeviép-vezér fiához. A megállapodást egyébként biztosítékként egy ötmillió forintos kaucióval is megfejelték – fogalmazott a feljelentésben Szabó.

A jogász jelezte azt is, hogy miközben a szerződést szeptember 4-i dátummal kötötték meg, az egyik szintet június, a másikat pedig augusztus óta használja az SZTE, ez pedig szavai szerint arra utal, hogy a szerződést visszamenőlegesen kötötték. Szabó azért fordult Polt Péterhez, mert az SZTE pályáztatás nélkül, a lehetséges ingatlanok közül nem a legolcsóbbat kiválasztva, visszamenőlegesen és vélhetően szabálytalanul kötött bérleti szerződést az ingatlanra.

A Szegedi Tudományegyetem sajtó a következőt reagálta a Magyar Idők cikkére:

“A cikkben szereplő Szeged, Római krt. 21. szám alatti bérleménnyel kapcsolatos állítások nem tükrözik a valóságot.

Az ingatlan bérbevételének és a szerződés megkötésének szempontjai az alábbiakban foglalhatók össze:

Az SZTE-nek a feladatellátáshoz kapcsolódóan 982 négyzetméternyi területre volt szüksége egy lejáró bérleti szerződésből fakadó helyigény, és egy új EU-s projekt elhelyezésének szükségessége miatt. Ekkora egybefüggő bérlemény kevés található Szegeden, és a legkedvezőbb ár / érték arányt csak a Római körúti irodaház tudta biztosítani intézményünk számára. A kiválasztásnál meghatározó szempont volt a legkedvezőbb bérleti díj, a parkolási lehetőség, a jó megközelíthetőség mind tömegközlekedéssel, mind gépjárművel, valamint az, hogy a szükséges felújításokat a bérbeadó elvégezte.

A bérleti jogviszony létesítése nem közbeszerzés-köteles, azonban a Szegedi Tudományegyetem a legjobb ár / érték arányú helyszínt választotta ki a kötelező MNV Zrt., és EMMI engedélyek beszerzése mellett, vagyis minden szabályos, és minden törvényes az irodaház-bérlettel kapcsolatban.

Összefoglalva: a szerződés a jóváhagyott időtartamra és áron, szabályszerűen és törvényesen került megkötésre.

A Szegedi Tudományegyetem költségvetési szervként közpénzből gazdálkodik a jogszabályok maradéktalan betartásával, és a megfelelő állami szervek felügyelete mellett, így felelve meg az átlátható gazdálkodás követelményének.

Az átlátható működést támasztja alá az is, hogy közérdekű adatigénylés keretében a cikkben megszólaló Szabó Bálint részére már 2018 őszén kiadásra került a jelen levelünkben foglaltakat megerősítő dokumentáció, vagyis Szabó Bálint több hónapja valós, hiteles és egzakt információkkal rendelkezik az Egyetem irodabérléséről.”

Forrás: magyaridok.hu
Fotó: Archív