Rendhagyó tanítási órát tartanak a tiszai ciánszennyezésről Szegeden

Hazánk eddigi legsúlyosabb vízszennyezésével ismerkednek a jövő vízügyi szakemberei Szegeden.

Február 1. – a Tisza élővilágának emléknapja. A 2000-ben történt ökológiai katasztrófa után döntött úgy a Magyar Országgyűlés, hogy február elsejét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánítja. Ebből az alkalomból tart rendhagyó vízgazdálkodási órát a jövő vízügyi szakembereinek dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója valamint Szilágyi Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakügyintézője a Csongrád Megyei Önkormányzat konferenciatermében.

A jelen és a jövő szakemberei a rendezvény végén egy-egy szál virággal adóznak a folyónak, amiért alig néhány év múltán teljesen újjáéledt.

2000. január 31-e a magyar természetvédelem gyásznapja. A Kárpát-medence egyik legnagyobb környezeti katasztrófája, hazánk eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezése történt ekkor. 2000. január 30-án, a romániai Nagybányán egy román-ausztrál tulajdonú bányavállalat ülepítő tavának gátja átszakadt, és onnan cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz ömlött a Szamoson keresztül a Tiszába.

A szennyezés február 1. és 12. között vonult le a Tiszán, hatalmas környezeti kárt okozva: a folyó élővilágát adó planktonikus élőlények, a vízi makroszkopikus gerinctelen élőlények és a halállomány a Tisza felső és középső szakaszán 70-90 százalékban, míg az alsó szakaszon 100 százalékban elpusztultak.

A Tisza hihetetlen élni akarásának, öntisztító képességének és az emberi szakértelemnek köszönhetően mára visszaállt az ökológiai egyensúly. Erről szól a rendhagyó óra két előadása, amelyet az SZSZC Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskola vízügyi ágazata diákjainak tartanak a szakemberek.

Az emléknap alkalmából szervezett program a Csongrád Megye Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezése, ennek apropóján Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszönti a részvevőket február 1-én, 9 órakor, a megyei önkormányzat konferencia termében ( Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4).

Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata