Közel 13 ezer emberen segít az új orvosi közösség 2

Megalakult a Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség, ami a betegségek megelőzésére és az egészség fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Székkutas, Hódmezővásárhely, Mártély és Árpádhalom háziorvosi körzeteinek bevonásával, a székkutasi önkormányzat vezetésével tavaly áprilisban kezdődött meg a Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösség című projekt, ami által az alapellátást végző háziorvosok és további közreműködő szakemberek együttműködő hálózatát alakítják ki. A közösség hagyományosan kínált gyógyító, akut és sürgősségi ellátás mellett betegségmegelőző és egészségfejlesztési tevékenységet is végez.

A projekt mai nyitórendezvényén Szél István, Székkutas polgármestere elmondta, a Magyar Kormány és az Európai Unió jóvoltából 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek erre a célra. – A közösség a vásárhelyi és a szentesi járásban összesen 10 körzetben közel 13 ezer embert ér el. Nagy lehetőség ez a kistelepülésen élőknek, mert olyan egészségügyi szolgáltatásokat kapnak, amikre eddig nem volt lehetőség – tette hozzá a politikus.

Közel 13 ezer emberen segít az új orvosi közösség 1

A praxisközösség szakmai vezetője Bakos Attila székkutasi háziorvos. Mint ismertette, az elsődleges cél az állapotfelmérés, amit a körzeti növérek segítségével, kérdőívek által oldanak meg a kliensek között. Ezt egészségügyi tanácsadás követi majd, és szükség szerint dietetikushoz, gyógytornászhoz vagy pszichológushoz irányítják az embereket. A felméréseket rendelési időn kívül végzik a szakemberek.

A novemberig tartó projekt menedzsere Cs. Szabó Zsuzsanna, aki szerint a közösség nevéhez méltón védőhálót szeretnének nyújtani az itt élőknek. – A szakmai munkát és a háziorvosi kompetenciát, együttműködést fejlesztenénk, valamint nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok szűrésére is – fejtette ki a vásárhelyi háziorvos.

Közel 13 ezer emberen segít az új orvosi közösség